LAYLA – Derek and the dominos


Το Layla θεωρείται ένα από τα πιο καθοριστικά ροκ τραγούδια αγάπης. Κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1970 στον δίσκο “Layla and other assorted love songs” από τους Derek and the Dominos.  Γραμμένο –ξεχωριστά- από τους Eric Clapton και Jim Gordon, περιέχει ένα ανεπανάληπτο κιθαριστικό μοτίβο από τον Clapton και τον Duane Allman ενώ το τελευταίο μέρος του τραγουδιού αναλαμβάνει το πιάνο.

Το 1966 ο George Harrison παντρεύτηκε την Patty Boyd (μοντέλο και καλλονή της εποχής) που την γνώρισε στα γυρίσματα του “A hard day’s night”. Αργότερα ο Harrison και ο Clapton έγιναν φίλοι. Έτσι ο Eric  γνωρίζει την Patty και την ερωτεύεται τρελά. Γράφει λοιπόν αυτό το τραγούδι για χάρη της (ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από ένα περσικό ποίημα του 12ου αιώνα) το παίζει σε ένα πάρτυ και λίγο αργότερα σκάει το μυστικό και στον φίλο του George.  Το 1974  George και Patty χωρίζουν, και το 1979 παντρεύεται τον Clapton (παρών στον γάμο και ο «πρώην» Harrison). Ο γάμος κράτησε 10 χρόνια, ανάμεσα στα οποία ο Clapton της έγραψε και το “Wonderful tonight”. Τυχερή γυναίκα…

Το περιοδικό Rolling Stone , το 2004 κατέταξε το Layla στο Νο. 27 των καλύτερων 500 τραγουδιών όλων των εποχών. Κοινό και κριτικοί το έχουν λατρέψει, τόσο στην πρώτη του εκτέλεση, όσο και στην ακουστική “unplugged”  ερμηνεία από τον Clapton  το 1992. Αν  σε κάποιον από σας έχει ξεφύγει, φροντίστε να το προσέξετε. Σπάνια τα συναισθήματα ενός καλλιτέχνη αποτυπώνονται  στην μουσική του κατά τέτοιο τρόπο που να διαπερνούν τόσο έντονα τις ψυχές των ακροατών του. Αλλά κι όσοι το ξέρουμε ήδη, κάθε φορά που το ξανακούμε μας συγκινεί.

Maria L .

Σχολιάστε