Κατά φαντασίαv ασθενής …


«Κατά φαντασίαv ασθενής»

Αναλώνεστε σε πληθώρα ιατρικών εξετάσεων, χωρίς ποτέ να εντοπίζεται μια οργανική αιτιότητα, και παρόλα αυτά εσείς ποτέ δεν πείθεστε για την καλή κατάσταση της υγείας σας; Ένα τέτοιο μοντέλο συμπεριφοράς αποτελεί ένδειξη της ψυχικής διαταραχής της υποχονδρίας.

Η υποχονδρία κατατάσσεται στην ευρύτερη διαγνωστική ομάδα των Διαταραχών Σωματοποίησης. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται ψυχικές διαταραχές που υπαινίσσονται μια οργανική αιτιότητα ή ασθένεια, η οποία στην πραγματικοτητα δεν υπάρχει. Ο υποχονδριακός ασθενής νιώθει έντονο άγχος, έως και πανικό, σχετικά με την σχετικά με την κατάσταση της υγείας του.

Αίτια

Τα αίτια της υποχονδρίας εντοπίζονται σε πολλαπλά επίπεδα.Τα συμπτώματα, όπως και άλλα ψυχοσωματικά προβλήματα, αποδίδονται σε βαθύτερες ενδοψυχικές συγκρούσεις. Ο σωματικός πόνος ή οι ενοχλήσεις εκφράζουν τις συγκρούσεις συμβολικά, «προστατεύοντας» το άτομο από τη συνειδητοποίησή τους.

Ο πάσχων έχει μάθει, σε πολλές περιπτώσεις από εξαιρετικά νεαρή ηλικία, να αποσπά την προσοχή και τη φροντίδα των άλλων λαμβάνοντας «το ρόλο του ασθενούς». Οι γονείς του έτσι ήταν υπερπροστατευτικοί δίνοντας  ιδιαίτερη σημασία σε θέματα υγείας. Έτσι και ο ίδιος  αφομοιώσει καλά το «ρόλο» του: επιβάλλεται και μονοπωλεί συζητήσεις που αφορούν θέματα υγείας και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και αντιμετώπιση.

Αισθητηριακά ερεθίσματα και των πιο φυσιολογικών αντανακλαστικών του ανθρώπινου σώματος μεγαλοποιούνται, «παραμορφώνονται». Παράλληλα, η γνωστική επεξεργασία επιτελείται με μη εποικοδομητικό τρόπο: η σκέψη είναι αρνητική, συμπεράσματα προκύπτουν άνευ στοιχείων και αποδείξεων. Η παραμικρή ενόχληση αποτελεί ένδειξη καρκίνου, έλκους, εμφράγματος κ.λπ., αντί απλής κούρασης, δυσπεψίας κλπ.

Τέλος, οι υποχονδριακοί ασθενείς εκδηλώνουν δυσκολία στην έκφραση και το χειρισμό των συναισθημάτων: σκέφτονται με έναν συγκεκριμένο και απόλυτο τρόπο, πρακτικό, με όρους οργανικής και όχι ψυχικής υγείας.

Επιπτώσεις

Οι επιπτώσεις της υποχονδρίας στην καθημερινή ζωή του ατόμου είναι σημαντικές. Το οικογενειακό και άμεσα οικείο περιβάλλον βιώνει μια έκρυθμη κατάσταση, ζητώντας συχνά βοήθεια, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση πιο αποτελεσματικά. Σημαντικές είναι οι συνέπειες και στον επαγγελματικό τομέα, καθώς επέρχονται προβλήματα διαπροσωπικών σχέσεων και αποδοτικότητας στο χώρο εργασίας. Η σχέση με τον γιατρό επίσης επιβαρύνεται, ο γιατρός εξαντλεί σταδιακά τα αποθέματα των δυνάμεών του, νιώθει ότι δεν έχει άλλη υπομονή να καθησυχάζει και να πείθει διαρκώς τον ασθενή ότι «είναι απολύτως υγιής». Τέλος, οι επαναλαμβανόμενες εξετάσεις δημιουργούν περαιτέρω επιπλοκές, κυρίως όμως σοβαρές οικονομικές επιβαρύνσεις στον ίδιο τον πάσχοντα και στην οικογένειά του.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της υποχονδρίας απαιτεί ολιστική θεραπευτική θεώρηση. Τονίζεται ιδιαίτερα η σημασία της ποιότητας της σχέσης γιατρού-ασθενούς, καθώς ο γιατρός καλείται περισσότερο να «ακούσει» παρά να «κάνει» κάτι για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Η δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης αποτελεί τη βάση στην οποία θα «χτιστεί» οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση για εξέταση και θεραπεία.
Πηγή: cretalive.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s