Βλέπει µε βιονικό µάτι!


 

Γερµανοί επιστήµονες χάρισαν ξανά την όραση σε 46χρονο Φινλανδό

 

Αρχισε να χάνει σταδιακά την όρασή του όταν ήταν έφηβος. Στα 35 του βυθίστηκε στο σκοτάδι, µέχρι που αποφάσισε να δοκιµάσει το βιονικό µάτι, µια νέα τεχνική που θυµίζει σενάριο επιστηµονικής φαντασίας.
Εκτοτε, ο Μίκα Τέρχο µπορεί να διαβάζει γράµµατα, να αναγνωρίζει σχήµατα και να διακρίνει χρώµατα.

Ο 46χρονος Τέρχο, που ζει στη Φινλανδία, έπασχε από µελαγχρωστική αµφιβληστροπάθεια, µια κληρονοµική ασθένεια, ανίατη µέχρι σήµερα. Μαζί µε άλλους τρεις ασθενείς δέχθηκε να λάβει µέρος σε κλινική δοκιµή γερµανών επιστηµόνων, προκειµένου να αποκατασταθεί η όρασή του. Πράγµατι, οι γερµανοί γιατροί από το Πανεπιστήµιο του Τίµπινγκεν, µε επικεφαλής τον καθηγητή Εµπερχαρτ Τσρένερ, εµφύτευσαν στο πίσω µέρος των µατιών των ασθενών ένα µικροτσίπ. Κι εκείνοι… είδαν το φως τους.

Τα πλέον θεαµατικά αποτελέσµατα ωστόσο φάνηκαν στον Τέρχο. Αν και στην αρχή έβλεπε µόνο λάµψεις και τους ανθρώπους σαν φαντάσµατα, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, γρήγορα οι εικόνες έγιναν πιο καθαρές.

Επειτα από δέκα χρόνια τύφλωσης, µπορούσε πλέον να αναγνωρίσει ανθρώπους σε απόσταση έξι µέτρων, να διαβάσει το όνοµά του και να δει την ώρα – µπόρεσε ακόµη και να εντοπίσει ορθογραφικά λάθη των µελών της ερευνητικής οµάδας.

Παλαιότερες επεµβάσεις των γερµανών ερευνητών δεν είχαν αποτέλεσµα. Για τον λόγο αυτό, στη συγκεκριµένη περίπτωση το τσιπ τοποθετήθηκε στο κέντρο της ωχράς κηλίδας, όπου παρατηρείται η µεγαλύτερη συγκέντρωση φωτοϋποδοχέων (κύτταρα ευαίσθητα στο φως). Η εγχείρηση, κατά την οποία αφαιρείται ένα µικρό κοµµάτι πίσω από τον αµφιβληστροειδή χιτώνα και εµφυτεύεται το τσιπ, διαρκεί περίπου έξι ώρες. Μέσω ενός καλωδίου, το τσιπ – µε διαστάσεις 3×3 mm – συνδέεται µε µια µπαταρία, την οποία οι ασθενείς περνούν στον λαιµό τους. Οταν το φως «χτυπάει» το τσιπ, αυτοµάτως µεταφράζεται σε ηλεκτρικούς παλµούς που διεγείρουν τα υγιή κύτταρα του αµφιβληστροειδούς. Στη συνέχεια αυτά τα κύτταρα στέλνουν σήµατα στον εγκέφαλο, όπου η εικόνα αναδοµείται. Ο Τσρένερ, κατά τη δεύτερη δοκιµή του, θα επιχειρήσει να χρησιµοποιήσει επαναφορτιζόµενη µπαταρία, την οποία επίσης θα εµφυτεύσει, ώστε να µη χρειάζεται οι ασθενείς να την περνούν γύρω από τον λαιµό τους.

Η νέα επαναστατική τεχνική πιστεύεται πως θα βοηθήσει στην αντιµετώπιση αρκετών ασθενειών που σχετίζονται µε τους φωτοϋποδοχείς, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία παρουσιάζεται συνήθως σε ανθρώπους άνω των 50 ετών. «Δεν έχουµε πετύχει το καλύτερο δυνατό. Οµως, δείξαµε ότι µε αυτόν τον τρόπο µπορούµε να προσφέρουµε στους ασθενείς την ικανότητα να διακρίνουν κάποια πράγµατα, όπως ένα τραπέζι, το σχήµα ενός προσώπου, ένα λουλούδι», επισηµαίνει στην «Γκάρντιαν» ο Τσρένερ.

ΜΙ[-1365ΚΡΟΤΣΙΠ

Με ένα µικροτσίπ που τοποθετήθηκε πίσω από τον αµφισβληστροειδή, ο Μίκα Τέρχο ξαναβρήκε το φως του

«Μπορώ να διαβάσω και να ξεχωρίσω τους ανθρώπους»

«ΗΜΟΥΝ 16 ετών όταν συνειδητοποίησα ότι δεν µπορούσα να δω καλά τη νύχτα. Εκανα ποδήλατο µε τους φίλους µου και αναρωτιόµουν πώς διάβολο πήγαιναν τόσο γρήγορα. Δεν µπορούσα να δω τίποτα. Δεν ήθελα να το πιστέψω, προσπαθούσα να το κρύψω – κυρίως από τον εαυτό µου» θυµάται ο Μίκα Τέρχο.

«Σιγά σιγά, η όρασή µου χανόταν. Στα 18 δεν µπορούσα να παίξω πλέον σκουός. Μετά τένις. Μετά ποδόσφαιρο… Στα 30 µου έχασα την κεντρική όραση από το αριστερό µου µάτι και πέντε χρόνια µετά και από το δεξί. Διατηρούσα ακόµη µέρος της περιφερειακής µου όρασης, όχι όµως σε βαθµό που να αναγνωρίζω ανθρώπους ή πράγµατα.

Τρεις ή τέσσερις µέρες µετά την επέµβαση, άρχισα να χρησιµοποιώ το τσιπ στο αριστερό µάτι.

Γύρω από τα µάτια ήµουν µελανιασµένος και πρησµένος. Ηταν µεγάλο χειρουργείο. Στην αρχή έβλεπα µόνο λάµψεις και το µάτι µου τρεµόπαιζε. Οι άνθρωποι έµοιαζαν µε φαντάσµατα και όλα ήταν ασπρόµαυρα. Δεν µπορούσα να καταλάβω τι γινόταν. Λίγες ώρες αργότερα όµως το τοπίο ξεκαθάριζε. Τώρα µπορώ να διαβάσω µεγάλα γράµµατα και να καταλάβω αν κάποιος φοράει λευκό παλτό, κίτρινο πουκάµισο ή µπλε τζάκετ. Το πιο σπουδαίο πράγµα είναι ότι µπορώ να εστιάσω σ’ ένα αντικείµενο, να το αγγίξω» λέει ενθουσιασµένος ο 46χρονος Φινλανδός.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s