Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ALDI ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ …


Επιτροπή εργαζομένων Aldi Ελλάς Σουπερμάρκετ Συμμετοχική ΕΠΕ & ΣΙΑ ΕΕ και Thessaloniki Logistics A.E. (αποθήκη της Aldi Ελλάς)

Αξιότιμες Κυρίες και Κύριοι,
όπως γνωρίζετε η εταιρία ALDI στην Ελλάδα έλαβε πρόσφατα απόφαση περί οριστικής διακοπής της λειτουργίας της. Τούτο έχει ως συνέπεια να χάσουν τη θέση εργασίας τους 700 περίπου εργαζόμενοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων διαμένουν στη Βόρεια Ελλάδα.
Η εταιρεία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης με τους εργαζομένους μέσω της Επιτροπής Εργαζομένων, εφαρμόζοντας τις διατάξεις του νόμου 1387/1983 περί ομαδικών απολύσεων και άμβλυνση των δυσμενών συνεπειών μέσω αποζημιώσεων, ώστε να αντιμετωπιστεί το κοινωνικοοικονομικό πρόβλημα που προξενείται. Παρά τις επανειλημμένες προτάσεις της Επιτροπής Εργαζομένων για συνέχιση της λειτουργίας της, έστω και εν μέρει, και ακόμη και με επιβάρυνση των ίδιων των εργαζομένων μέσω υποβολής προτάσεων για μείωση των αποδοχών τους ή μείωση του χρόνου εργασίας τους, η εταιρία εμμένει στην απόφαση της. Περαιτέρω, σε κανένα στάδιο των διαβουλεύσεων και με κανέναν τρόπο δεν επιδιώχθηκε από μέρους της εταιρίας η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας ή μέρους αυτών μέσω της διαδικασίας αγοράς των υποκαταστημάτων της, των κεντρικών της εγκαταστάσεων και της αποθήκης της από διάδοχη εταιρία.
Είναι από την πλευρά μας ακατανόητοι οι λόγοι που έχουν οδηγήσει την εταιρεία στη λογική της διαπραγμάτευσης με τους εργαζομένους της, μια εταιρεία που συνεχώς ως κουλτούρα προβάλλει το «Ο Άνθρωπος στο επίκεντρο!». Μια αντιμετώπιση τέτοιου τύπου, δε μπορεί παρά να αποτελεί εμπαιγμό προς το πρόσωπο του συνόλου των εργαζομένων, οι οποίοι καλούνται παράλληλα να συνεχίσουν να αποδίδουν το καλύτερο προκειμένου να φέρουν εις πέρας τη διαδικασία της απόσυρσης της ALDI από την Ελλάδα.
Τη στιγμή λοιπόν που σε εξωτερικούς συνεργάτες, οι οποίοι θησαύρισαν κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους με την εταιρεία, δίνονται αποζημιώσεις εκατομμυρίων χωρίς την ύπαρξη πάντα συγκεκριμένων ρητρών στα συμβόλαια τους, γίνεται προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων από τις αποζημιώσεις του προσωπικού. Φτάνει στα όρια του προκλητικού να γίνεται λόγος για έλλειψη χρημάτων, τη στιγμή που είναι γνωστό πως πρόκειται για έναν από τους παγκόσμιας εμβέλειας κολοσσούς στο χώρο του λιανικού εμπορίου.
Με μεγάλη έκπληξη και απογοήτευση διαπιστώνουμε πως οι ελπίδες μας, ότι οι προβληματισμοί μας θα εισακούγονταν από την Ανώτατη Διοίκηση της εταιρείας στη Γερμανία διαψεύδονται οικτρά.
Πιστεύουμε ότι το κοινωνικό ζήτημα που θα δημιουργηθεί από τη θέση σε κατάσταση ανεργίας 700 περίπου εργαζομένων, σε περίοδο που η Ελλάδα μαστίζεται από ανεργία, είναι τεράστιο. Θα θέλαμε λοιπόν απο εσάς ως φορείς του εξωτερικού και πιθανοί πελάτες της εταιρείας Aldi να ενσκήψετε στο πρόβλημα, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα παρέμβασης. Σκοπό αυτής να αποτελεί η αποτροπή της οριστικής διακοπής της λειτουργίας της εταιρείας ή η απορρόφηση των εργαζομένων – ή έστω μέρος αυτών – από τρίτη διάδοχη εταιρία ή σε κάθε περίπτωση η άμβλυνση με οποιονδήποτε τρόπο των δυσμενών συνεπειών των απολύσεων από την ίδια την εταιρεία.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημά μας ή οποιαδήποτε απορία, παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
Με εκτίμηση
Οι νόμιμα εκλεγμένες επιτροπές εργαζομένων
Επιτροπή εργαζομένων Aldi Ελλάς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s