ΣΚΛΗΡΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ALDI ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ…


aldi

«Κόκκινο» άναψε η υπουργός Εργασίας  στο αίτημα της αλυσίδας Aldi να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις έως και πάνω από 500 εργαζομένων, για το διάστημα μέχρι το Φεβρουάριο του 2011, δίδοντας ουσιαστικά μια ακόμη ευκαιρία στο προσωπικό και τη διοίκηση να βρουν τη χρυσή τομή στη μεταξύ τους διαπραγμάτευση.

Στο γραφείο της κ. Λούκας Κατσέλη είχε φθάσει πρόταση που προέβλεπε τμηματική αποχώρηση του προσωπικού, με 283 απολύσεις να γίνονται το Νοέμβριο, 180 το Δεκέμβρη κι άλλες 43 μέσα το πρώτο δίμηνο του 2011, αλλά  αρνήθηκε να υπογράψει το σχετικό έγγραφο.

Πρόθεσή της είναι να εξαντληθούν όλα τα χρονικά περιθώρια για να γεφυρωθεί το χάσμα που παρατηρείται, αναφορικά με το τι προσφέρει η πολυεθνική και τι ζητούν οι εργαζόμενοι για να συναινέσουν στην απόλυσή τους. Το περιθώριο αυτό ορίστηκε στις 20 ημέρες, αρχής γενομένης από χθες το βράδυ, όταν και ξεκίνησε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι ήδη τόσο οι Γερμανοί, όσο και οι επιτροπές εκπροσώπησης των εργαζομένων, όσο περνά ο χρόνος «βάζουν από λίγο νερό στο κρασί τους» και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως αργά ή γρήγορα θα δώσουν και τα χέρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρχικώς οι συνδικαλιστές ζητούσαν εκτός από τη νόμιμη αποζημίωση και άλλους 18-20 μισθούς ως bonus αποχώρησης, ενώ η Aldi έδινε μόνο τα νόμιμα.

Με το πέρασμα του χρόνου οι μεν εργαζόμενοι φέρονται να «έπεσαν» σε επιπλέον 9-10 μισθούς, οι δε Γερμανοί «ανέβασαν» την προσφορά τους προσθέτοντας και άλλους 4 μισθούς για το απλό προσωπικό και δύο για τους διευθυντές των καταστημάτων. Παρατηρητές της αγοράς εκτιμούν ότι το «γαϊτανάκι» της διαπραγμάτευσης θα συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα μέχρι να επέλθει συμφωνία κάπου στους επιπλέον 6-7 μισθούς.

Σε περίπτωση που το σενάριο εξελιχθεί ομαλά για τον προγραμματισμό της Aldi, τότε το σχέδιο αποχώρησής της από την Ελλάδα θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το Σάββατο, με κλείσιμο των πρώτων 8 καταστημάτων της (τα 7 στη Νότιο Ελλάδα κι ένα στη Νάουσα) από το συνολικό δίκτυο των 38 σημείων πώλησης που διαθέτει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s