Tο Ελεύθερο Ποδήλατο … Πολύ καλή ιδέα και οικολογική !!!


Tο Ελεύθερο Ποδήλατο

Φανταστείτε ότι στην Αθήνα υπάρχει κάθε 300 μέτρα ένας σταθμός με ποδήλατα τα οποία μπορεί ο καθένας να νοικιάσει, να πάει στον προορισμό του και να το αφήσει σε ένα άλλο σταθμό. Όταν μιλάμε για ενοικίαση, ας πούμε μια συνδρομή της τάξης των 29 ευρώ ανά έτος, και 1 ευρώ για κάθε ώρα χρήσης. Τα ποδήλατα αυτά ανήκουν στο Δήμο, έχουν 3 ταχύτητες, φώτα και ένα καλαθάκι μπροστά.

Πηγαίνετε, βάζετε ανάλογα με την ώρα που επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το ποδήλατο χρήματα στο αυτοματοποιημένο μηχάνημα, παίρνετε το ποδηλατάκι, πηγαίνετε στον προορισμό σας και το κλειδώνετε στον κοντινότερο σταθμό. Δεν χρειάζεται να το επιστρέψετε εκεί που το πήρατε, γιατί υπάρχει ένα συνεργείο που αναδιανέμει τα ποδήλατα ώστε να υπάρχουν πάντα διαθέσιμα ποδήλατα αλλά και θέσεις σε όλους τους σταθμούς. Έτσι κι αλλιώς ξέρετε αν εκείνη τη στιγμή υπάρχει θέση στάθμευσης σε οποιοδήποτε σταθμό, διότι οι σταθμοί συνδέονται με ένα δίκτυο που τρέχει Windows και προβάλλουν πληροφορίες για οπουδήποτε στην πόλη.

Τι κερδίζετε; Απαλλαγή από το άγχος του να ψάχνεις να παρκάρεις στο κέντρο, ένα φθηνό και ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ μέσο μεταφοράς, και πάνω από όλα, σωματική άσκηση που στην εποχή μας είναι δυσεύρετο αγαθό. Τι κερδίζει η πόλη; Μια μεγάλη ανάσα που τόσο χρειάζεται στο κυκλοφοριακό της σύστημα, λιγότερη μόλυνση του περιβάλλοντος, εξοικονόμηση χρημάτων λόγω πιο αραιών δρομολογίων ΜΜΜ, και αν δεν επιδίωκε να βγάλει μίζα κανείς, έσοδα από την εφαρμογή του συστήματος.

Αν σε κάποιους φαίνεται ουτοπικό, είναι μια περιγραφή του συστήματος Velib του Παρισιού, όπου το δίκτυο περιλαμβάνει 1202 σταθμούς και 17000 ποδήλατα. Οι τιμές είναι επίσης οι ίδιες, και μιλάμε για μια πόλη όπου το εισιτήριο του αστικού λεωφορείου κοστίζει 1,80 ευρώ, άρα είναι θεμιτό να λειτουργεί και σε μικρότερο κόστος ένα παρόμοιο σύστημα σε ελληνική πόλη.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο κατά τη γνώμη μου είναι η παντελής απουσία ποδηλατοδρόμων, γεγονός που στην παρούσα κατάσταση καθιστά επικίνδυνη τη χρήση ποδηλάτου αν τολμήσεις να κατεβείς από το πεζοδρόμιο.

Να σημειωθεί ότι παρόμοια συστήματα ενοικίασης ποδηλάτων λειτουργούν σε πολλές πόλεις του κόσμου, άκρως επιτυχημένα και με πολλές παραλλαγές που ταιριάζουν στο χαρακτήρα της εκάστοτε πόλης.

Η απόδειξη ότι μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα υψηλού επιπέδου βρίσκεται κατά τη γνώμη μου στη σύγκριση του Μετρό, του Προαστιακού αλλά και του Τραμ, που σε ποιότητα τουλάχιστον δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τα αντίστοιχα των ευρωπαϊκών πόλεων. Εύχομαι να δούμε σύντομα σε πολλές πόλεις της χώρας μας παρόμοια συστήματα, καθότι απαιτούν μικρότερο κόστος  σε σχέση με τα άλλα ΜΜΜ, αφού ούτε να τρυπήσεις τη γη χρειάζεται ούτε να στρώνεις ράγες, ενώ συνεισφέρουν αποδεδειγμένα στη μετακίνηση των πολιτών, με αδιαφιλονίκητο πλεονέκτημα τη σωματική άσκηση.

Σε όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα, μπορούν να επισκεφθούν την εξής διεύθυνση:

http://en.wikipedia.org/wiki/Community_bicycle_program#Current_programs

Και

http://en.wikipedia.org/wiki/Velib

…Εκ Των Έξω

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s