Φίλοι – Φίλοι…Μπορείς να είσαι φίλος με μια γυναίκα, αρκεί να μην κοιτάς το ντεκολτέ της.


Μπορείς να είσαι φίλος με μια γυναίκα, αρκεί να μην κοιτάς το ντεκολτέ της.


O Νίκος είναι παντρεμένος με την Αλεξάνδρα εδώ κι έξι χρόνια. Είναι όμως και φίλος με τη Χαρά, μία όμορφη κι έξυπνη κοπέλα, την οποία γνωρίζει από το σχολείο. Οι δυο τους τα λένε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και βγαίνουν μαζί για ποτά. Η αντίδραση της Αλεξάνδρας; Στρώνει το κόκκινο χαλί όποτε τους επισκέπτεται η Χαρά. Από την άλλη, είναι η Λίζα κι ο Τάσος, που άρχισαν να κάνουν παρέα από τότε που γνωρίστηκαν στη δουλειά πριν από τρία χρόνια. Και οι δύο έχουν ευτυχισμένους γάμους, αλλά οι σύζυγοί τους είναι κάπως καχύποπτοι γι’ αυτήν τη φιλία. Αντί να παίζει τον καταπιεστικό σύζυγο που λέει στη γυναίκα του με ποιον θα κάνει και με ποιον δεν θα κάνει παρέα, ο άντρας της Λίζας έχει εφαρμόσει την τακτική του «δεν ξέρω, δεν ρωτώ». «Νιώθω σαν παράνομη ερωμένη, που παραμονεύει πότε θα λείπει ο σύζυγός της εκτός για να δω τον Τάσο» λέει η Λίζα. «Ευτυχώς, αυτό συμβαίνει κάθε εβδομάδα, πράγμα που ευνοεί τη φιλία μας». Από το σχολείο μέχρι το γραφείο, ο ανασταλτικός παράγοντας «φύλο» στις φιλίες, κάθε άλλο παρά έχει εκλείψει. Ισως τίποτα δεν είναι τυχαίο. Eρευνα του University of Wisconsin at Eau Claire έδειξε ότι οι δεσμευμένοι άντρες έχουν συναισθήματα για τις φίλες τους. «Βρήκαμε ότι όσο μεγαλύτερη έλξη ένιωθαν προς τις φίλες τους τόσο λιγότερο ικανοποιημένοι ήταν με τις σχέσεις τους» λέει η επικεφαλής της έρευνας Aprile Bleske-Rechek. Μάλιστα, το 15% των σχέσεων είναι αποτέλεσμα «αρπαγής συντρόφου», σύμφωνα με άλλη έρευνα.

Το πρόβλημα βρίσκεται στις προσπάθειες να αγνοήσουμε τον πειρασμό. Οταν έχεις πείσει τον εαυτό σου ότι δεν θα απατήσεις ποτέ τη σύντροφό σου, τότε νιώθεις ότι μπορείς να μοιραστείς περισσότερα με μία φίλη σου και να εμβαθύνετε τη σχέση σας. «Οι άνθρωποι νομίζουν ότι δεν καταπατούν τον βασικό κανόνα της σεξουαλικής απιστίας, οπότε δεν έχουν τις ίδιες άμυνες» λέει ο Ronald Potter-Efron, Ph.D., κι ένας από τους συγγραφείς του The Emotional Affair. «Θέλουν να διατηρήσουν την εξιδανικευμένη σχέση με το φίλο του αντίθετου φύλου». Ομως, αυτό μπορεί να φέρει την καταστροφή στην ερωτική σου σχέση, λέει ο ίδιος.

Το ερώτημα είναι: αξίζει τον κόπο η φίλη σου; Ζητήσαμε από τους ειδικούς να μας πουν πώς διασφαλίζεις ότι οι φιλίες με το αντίθετο φύλο δεν καταστρέφουν την ερωτική ζωή σου.

Μπες στο μυαλό της
Αν κάνεις παρέα με μια γυναίκα κι επιστρέφεις στο σπίτι σε μια άλλη, απόδειξε στη σύζυγο ή την κοπέλα σου ότι η σχέση σου με τη φίλη σου μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει τη δική σας σχέση. Σε έρευνα της Bleske-Rechek, το 2008, πάνω στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των φιλιών με το αντίθετο φύλο, οι άντρες που είχαν φιλία με γυναίκες φάνηκε να έχουν καλύτερη κατανόηση της γυναικείας αντίληψης. «Οταν συναναστρέφεσαι μόνο με άλλους άντρες, ο αντρικός τρόπος σκέψης συνεχώς ενισχύεται» λέει. «Αρχίζεις να νιώθεις ότι κάτι πάει στραβά με τη σύντροφό σου, επειδή δεν βλέπει τα πράγματα όπως εσύ». Με το να θέτεις ερωτήσεις -του τύπου «είναι τρελή ή φταίω εγώ;»- σε μια άλλη γυναίκα, σιγά σιγά μαθαίνεις ποια ζητήματα είναι σημαντικά. Μπορείς να παραβλέψεις τα μικροπροβλήματα και να κρατήσεις τη μαχητικότητά σου για σημαντικότερα θέματα, λέει η Bleske-Reschek.

Μοίρασε την ενέργεια
Με το να αποφεύγεις απλώς το σεξ, δεν προστατεύεις επαρκώς τη σχέση με την κοπέλα σου. Σύμφωνα με έρευνα του 2009, το 94% των γυναικών απάντησαν ότι, αν ο σύντροφός τους συνδεόταν με κάποια άλλη, θα τις πείραζε περισσότερο αν ανέπτυσσε συναισθηματικούς δεσμούς παρά σωματικούς. «Μια σχέση εμπιστοσύνης με μια άλλη γυναίκα σηματοδοτεί συναισθηματικούς δεσμούς» λέει ο Jon Maner, Ph.D., εκ των επικεφαλής της έρευνας. «Αν το δεις από την εξελικτική πλευρά, το ενδεχόμενο ένας άντρας να επενδύει τη στοργή, την ενέργεια και τα συναισθήματά του σε κάποια άλλη, είναι μία μεγάλη αναπαραγωγική απειλή για μια γυναίκα, ακόμα μεγαλύτερη από το ενδεχόμενο εκείνος να εμπλακεί σε περιστασιακό σεξ».

Πώς μπορεί μια φιλία τη σύγχρονη εποχή να γίνει απειλή για την ερωτική σχέση; Ως ανθρώπινα όντα έχουμε μία ισχυρή παρόρμηση να αναπτύσσουμε δεσμούς με άλλους ανθρώπους, μία παρόρμηση πολύ πιο ισχυρή από αυτό που παραδέχονται στον εαυτό τους οι περισσότεροι άντρες, λέει ο Gary Neuman, ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας του In Good Times & Bad. Από βιολογικής σκοπιάς έχουμε την τάση να αναζητάμε αυτούς τους δεσμούς σε άτομα του αντίθετου φύλου. «Παρόλα αυτά, το μέσο ζευγάρι περνάει μόλις 12-20 λεπτά τη μέρα κουβεντιάζοντας και οι περισσότερες κουβέντες τους έχουν να κάνουν με λερωμένες πάνες και υποθήκες» λέει ο Neuman. «Κι εκεί έρχεται η φίλη σου, την οποία δεν χρειάζεται να νταντεύεις όταν είναι άρρωστη, που δεν σε αγχώνει για το αν πλήρωσες τους λογαριασμούς, κάποια με την οποία δεν περνάτε μαζί άγχη και στρες. Η φιλία τελικά αντιπροσωπεύει όλα τα ευχάριστα: χιούμορ, φιλοσοφικές συζητήσεις, καλοπροαίρετα σχόλια».

Ομως εκείνο το ανέκδοτο που της έστειλες με e-mail, τα αστειάκια που ανταλλάσσετε, όλα προέρχονται από μία δεξαμενή ενέργειας με πεπερασμένο απόθεμα, λένε οι ειδικοί. «Καθώς ολοένα και περισσότερη από την ενέργειά σου διοχετεύεται στη νέα φιλία, τη στερείται η σχέση σου αφήνοντάς τη βαρετή, κενή και ουδέτερη» λέει ο Potter-Efron.

Απόφυγε το μπέρδεμα
Κουτσομπόλεψε τη φίλη σου, λιγάκι μόνο. Είναι σημαντικό να κρατάς τα μυστικά της φίλης σου, όταν σου το ζητήσει, αλλά εκμυστηρεύσου στη σύντροφό σου άλλες προσωπικές λεπτομέρειες για εκείνη -για παράδειγμα, όταν ρεζιλεύτηκε στο πάρτι της εταιρείας ή κάτι που βρίσκεις ενοχλητικό πάνω της- για να αποδείξεις στην κοπέλα σου ότι αυτή είναι το πιο έμπιστο άτομό σου. Ο καλύτερος τρόπος να ελαχιστοποιήσεις τις τριβές είναι με το να αποφύγεις να κρατάς τις δύο γυναίκες σε απόσταση, σαν δύο διαφορετικά κομμάτια της ζωής σου. Αν η φίλη σου έχει σύζυγο ή σύντροφο, η Bleske-Rechek προτείνει να καλέσετε και τους δύο την επόμενη φορά που θα βγείτε έξω. Εφόσον έχει σοβαρή σχέση, είναι μικρότερη απειλή στα μάτια της συντρόφου σου. Ασε που όταν κάνετε όλοι μαζί παρέα, δεν τίθεται θέμα μυστικότητας.

Συμπλήρωσε τα κενά
Ισως έχετε βρει τις ισορροπίες σας, όπως στην περίπτωση του Νίκου, της Αλεξάνδρας και της Χαράς. Τι συμβαίνει όμως όταν η σύζυγος ή η κοπέλα σου έχει ανάλογη σχέση της Λίζας με τον Τάσο; Πριν μπεις στη διαδικασία να σβήσεις τον αριθμό του τηλεφώνου του φίλου της από το κινητό της, ίσως πρέπει να προβληματιστείς για την κρυφή πλευρά της φιλίας της μαζί του. Οι γυναίκες έχουν ευρύτερο πεδίο συναισθηματικών αναγκών απ’ ό,τι οι άντρες – κι εσύ είσαι απλώς ένας άντρας. «Στην έρευνά μας, τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες διαμαρτυρήθηκαν ότι οι γυναίκες στερεύουν συναισθηματικά» λέει η Bleske-Rechek. Και τι έγινε λοιπόν αν αυτός ο τύπος είναι διατεθειμένος να ακούσει μέρος της γκρίνιας της γυναίκας σου για το αφεντικό της; «Δεν μπορείς να καλύπτεις όλες τις ανάγκες της κοπέλας σου όλη την ώρα» λέει ο Potter-Efron. «Οι φιλίες παίρνουν ένα μέρος του βάρους από κάθε άνθρωπο».

Παιχνίδια αντρικής φαντασίας
Αν οι εξελικτικοί ψυχολόγοι έχουν δίκιο, αυτό που σε αναστατώνει περισσότερο δεν είναι η εικόνα της κοπέλας σου με το φίλο της να κάθονται οι δυο τους στην αίθουσα των meetings της εταιρείας σε μια συζήτηση εκ βαθέων, αλλά η εικόνα των δυο τους ξαπλωμένοι πάνω στον δερμάτινο καναπέ. «Οι άντρες ξέρουν πώς λειτουργεί το μυαλό των άλλων αντρών. Ξέρεις ότι ένας άντρας κρατάει τη φιλία, εν μέρει λόγω της σωματικής έλξης» λέει η Bleske-Rechek, τα αποτελέσματα της έρευνας της οποίας αποδεικνύουν ότι μάλλον έχεις δίκιο πάνω σ’ αυτό. Η γυναίκα σου, αν και σε σταθερή σχέση, δεν κάνει και πολλά για να αποθαρρύνει την επιθυμία του αρσενικού φίλου της να τη φλερτάρει.

Η θετική πλευρά, την οποία πρέπει να επαναλαμβάνεις συνεχώς μέσα σου, είναι ότι η επιθυμία του να κοιμηθεί μαζί της δεν συνεπάγεται ότι θα έχει και το προνόμιο. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι γυναίκες δεν έλκονται τόσο από αυτούς τους άντρες παρά το τι πιστεύουν οι τελευταίοι. Οι νεαροί άντρες μεταξύ 18 και 23 που συμμετείχαν στο ερωτηματολόγιο εκτίμησαν ως μεγαλύτερη την έλξη από τις φίλες τους σε σχέση με αυτό που απάντησαν εκείνες.

http://www.menshealth.gr/sex_relations.magazine_subjects.6.9902.html

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Φίλοι – Φίλοι…Μπορείς να είσαι φίλος με μια γυναίκα, αρκεί να μην κοιτάς το ντεκολτέ της.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s