Νομισματικός Πόλεμος και τακτικοί ελιγμοί….


 

Bάσει ενός παλιού αστικού μύθου, όταν η Ρωσία και οι ΗΠΑ πρωτοέστειλαν ανθρώπους στο διάστημα, οι αστροναύτες αντιμετώπισαν ένα πρόβλημα που δεν το είχε σκεφτεί κανείς… Λόγω έλλειψης βαρύτητας, τα στυλό που είχαν πάρει στο διάστημα δεν έγραφαν. Και οι δύο διαστημικοί οργανισμοί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Στις ΗΠΑ, λόγω του πλήθους των συμβούλων, των εμπλεκόμενων/διαπλεκόμενων συμφερόντων, κατανομής ευθυνών κτλ. αναμίχθηκαν διάφοροι σύμβουλοι και ειδικοί οι οποίοι ανέπτυξαν μετά από καιρό και τεράστια έξοδα ερευνών, ειδικά στυλό. Στη Ρωσία ρώτησαν έναν απλό υπάλληλο πως να λύσουν το πρόβλημα, και απάντησε με φυσικότητα σε δευτερόλεπτα «να γράφουν με μολύβι». Τη λύση είχαν πιθανότατα σκεφθεί και στις ΗΠΑ, αλλά για διάφορους λόγους κανένας δεν τόλμησε να το προτείνει.

Μπροστά στον τετραπλό γόρδιο δεσμό (ελλείμματα, χρέος, ανταγωνιστικότητας και  διεθνής νομισματικός πόλεμος) που βρίσκεται η χώρα αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της Ε.Ε., οι πολιτικοί (εντός και εκτός) τα έχουν χαμένα, προσπαθώντας να σκεφτούν τις περιπλοκότερες και οδυνηρότερες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, γιατί την πιο προφανή, που χρησιμοποιήθηκε ως βέλτιστη λύση από την ίδια την μητρόπολη του καπιταλισμού τις ΗΠΑ, την έχουν αποκλείσει από το μυαλό τους ως αδιανόητη. Όχι γιατί την θεωρούν οι ίδιοι αδιανόητη (άλλωστε την είχαν εφαρμόσει όλοι στο παρελθόν ως ανεξάρτητα κράτη), αλλά γιατί την θεωρεί ως αδιανόητη για δικούς της λόγους η αρχηγός Γερμανία, και κανείς δεν τολμά να προτείνει το αυτονόητο και να συγκρουστεί  μαζί της.

Σε έναν νομισματικό πόλεμο, υπάρχουν 3 τρόποι να υπερασπιστείς την ορθή αποτίμηση του νομίσματός σου, όταν το αντίπαλο έχει υποτιμηθεί την τελευταία δεκαετία περίπου 40% αποκλειστικά μέσω κυκλοφορίας νέου (πληθωριστικού) χρήματος:

1. Η αγορά του υποτιμημένου ξένου νομίσματος, δίνοντας το δικό σου δυνατό νόμισμα και αγοράζοντας το άχρηστο χαρτί του υποτιμητή. Έτσι υπερασπίζεις την ισοτιμία με δική σου ζημιά και όφελος του υποτιμητή. Αυτή είναι σήμερα η τακτική της Κίνας.

2. Οι υποτιμητικές δηλώσεις για την οικονομική κατάσταση σου, ώστε να αναγκάσεις κάποιους άλλους να κάνουν για σένα την ανωτέρω κίνηση (1) και να πουλήσουν το νόμισμα σου που έχουν στα χέρια τους αγοράζοντας αυτό του υποτιμητή. Έτσι κερδίζει ο υποτιμητής και χάνουν όποιοι τρομάζουν από την μπουρδολογία, αλλά όπως και να έχει όχι εσύ. Έτσι συμπεριφέρεται αυτή την στιγμή η ΕΕ.

3. Η εκτύπωση δικού σου νέου χρήματος σε ίδιες αναλογίες με την εκτύπωση των άλλων. Έτσι η διαφορά στην ισοτιμία των νομισμάτων θα οφείλεται πλέον σε πραγματική διαφορά ανταγωνιστικότητας. Κάπως έτσι κινούνται οι ΗΠΑ.

Ειδικά για τα χρεωμένα και με εμπορικό έλλειμμα κράτη (Ελλάδα και σία), είναι φανερό ότι από τις ανωτέρω λύσεις η 3η είναι η καλύτερη και αυτή που όλοι ακολουθούσαν πριν το Ευρώ. Το νέο χρήμα θα κατευθυνόταν σε τράπεζες και επενδυτές του εξωτερικού για την αποπληρωμή των χρεών, η μείωση των χρεών θα μείωνε τα έξοδα τόκων και τα ελλείμματα, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του νομίσματος θα βελτίωνε τις εξαγωγές και το εμπορικό ισοζύγιο, οι αυξημένες συναλλαγές θα αύξαναν τα φορολογικά έσοδα και επομένως θα συνέβαλαν στην περαιτέρω μείωση του ελλείμματος.

Η λύση όμως δεν είναι απαραίτητα η καλύτερη για τα κράτη με μικρά χρέη, γιατί το περίσσευμα από το νέο χρήμα θα κατευθυνόταν στην εσωτερική κατανάλωση με συνέπεια την αύξηση του πληθωρισμού, των εισαγωγών και του εμπορικού ισοζυγίου.

Γιατί λοιπόν δεν ακολουθείται η προφανώς βέλτιστη λύση που είναι κρυμμένη στη σκέψη των περισσότερων; Μα φυσικά λόγω Γερμανίας και των δορυφόρων της (Αυστρία, Τσεχία και σία) και λίγων ακόμη χωρών που μοιάζουν να έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Στον αντίποδα είναι όλες οι χώρες του νότου και όχι μόνο (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Βέλγιο), με την Γαλλία επίσης σε δύσκολη θέση, καθώς και άλλες χώρες που ναι μεν δεν τις άγγιξαν τα φώτα της δημοσιότητας ακόμη, αλλά έχουν τα ίδια προβλήματα και σκέφτονται τις ίδιες λύσεις.

Ας τυπώσει και η ΕΚΤ 40% νέο χρήμα (όσο η υποτίμηση του Δολαρίου από την ημέρα εισαγωγής του Ευρώ), ας δώσει σε κάθε κράτος την αναλογία του και τα μεν χρεωμένα ας ξεπληρώσουν τα χρέη τους, ενώ τα χωρίς χρέη ας κάνουν έργα υποδομών ή ας τα επιστρέψουν στους πολίτες τους (να τα καταναλώσουν ή αποταμιεύσουν), οπότε όλοι θα είναι ευχαριστημένοι.

Αν η Γερμανία δεν συμφωνεί με αυτή την λύση, ίσως να είναι καιρός να την βοηθήσουν τα υπόλοιπα κράτη να εκπληρώσει τον μύχιο πόθο των πολιτών της (και των δορυφόρων της) να επιστρέψει στο Μάρκο (ή σε ένα νέο Ευρώ με περιορισμένους αποδέκτες), κάτι που σίγουρα αποτελεί μια κρυφή σκέψη αρκετών χωρών της ΕΕ καθώς με την σειρά τους θα μπορούσαν πλέον να επιβάλλουν ξανά δασμούς επί των γερμανικών αυτοκινήτων και ηλεκτρικών ειδών και να επανακτήσουν τα χαμένα έσοδα σε βάρους του πρώην πλέον  μεγάλου εταίρου.

Το πρόβλημα θα ήταν η Ελλάδα αν ήταν μόνο η Ελλάδα και όχι το 70% της Ευρώπης, η Αμερική, η Ιαπωνία και γενικά το μεγαλύτερο μέρος του προηγμένου κόσμου. Η ΕΚΤ έχει μετόχους όλα τα κράτη μέλη, ας ψηφίσουν λοιπόν τι θέλουν και ποιος θα υποστεί τις συνέπειες. Αργά ή γρήγορα, η μόνη λύση θα προβάλλει και ως η αναπόφευκτη λύση με μαθηματική ακρίβεια. Το θέμα είναι να κρατηθούμε ζωντανοί έως τότε ή να το προκαλέσουμε να συμβεί όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να βρεθεί το φάρμακο προτού καταλήξει ο πρώτος ασθενής, που είναι η Ελλάδα.

Τους μόνους που δεν συμφέρει το τύπωμα είναι όσοι είναι εκτός ευρώ και όσοι είναι εντός ευρώ και έχουν τεράστιες περιουσίες σε ευρώ. Όλους τους υπόλοιπους (ακόμη και τους απλούς Γερμανούς πολίτες) τους συμφέρει.

Υ.Γ. Τελευταίες εξελίξεις… Η Ιρλανδία φαίνεται ότι πήρε μαθήματα στου κασίδη το κεφάλι και έμαθε από τα παθήματά μας. Έτσι είχε άφθονο χρόνο καθώς και ζωντανό παράδειγμα να δει που την πατήσανε οι πρώτοι και που μπορεί να διαπραγματευτεί η ίδια για να αποφύγει τις χειρότερες επιλογές. Συνέπεια αυτού είναι το πακέτο διάσωσης πολύ πιθανώς να μην είναι για το κράτος αλλά για τις εταιρείες/τράπεζες. Αν το είχαν πάθει πρώτοι οι Ιρλανδοί, τότε και εμείς θα μπορούσαμε να φορτώσουμε τις Ελληνικές τράπεζες με junk bonds του δημοσίου, να κλείσουμε για 1 έτος το ταμειακό μας πρόβλημα και μετά να πούμε στην ΕΕ ότι δεν υπάρχει θέμα σωτηρίας της χώρας αλλά των τραπεζών που είναι ιδιωτικές εταιρείες και μπορούν να κλείσουν οπότε καλό θα ήταν να τις σώσει η ΕΕ για να μην χάσουν οι ξένοι δανειστές τα μερικές εκατοντάδες δις Ευρώ. Αν ο ελιγμός της Ιρλανδίας γίνει δεκτός θα πρόκειται για κακό προηγούμενο για τους επόμενους που σίγουρα θα ακολουθήσουν αλλά και για μεγάλη υποκρισία για τους προηγούμενους (εμάς) που δεχτήκαμε σκληρές λύσεις.

ΥΓ2. Για κάθε λύση μέγιστη σημασία έχει το timing. Στην προκειμένη περίπτωση καλύτερο timing για την έκδοση του χρήματος φαίνεται να είναι σε ένα περίπου χρόνο από τώρα, αφού περάσουν όσο περισσότερες από τις διαρθρωτικές αλλαγές είναι δυνατόν για να μπούμε καθαροί στο μέλλον και να αποφύγουμε την επανάληψη των ίδιων καταστάσεων. Κατά τύχη (;) μοιάζει ότι έτσι και αλλιώς εκεί πάει το πράγμα: 5ος/2010 Ελλάδα, 11ος/2010 Ιρλανδία και αύξηση της πίεσης στην Ελλάδα, 5ος/2011 Πορτογαλία και περαιτέρω αύξηση της πίεσης στους προηγούμενους, 11ος/2011 Ισπανία και Ιταλία, αναταραχές σε Γαλλία και τερματίζει το κοντέρ. Τότε είτε η ΕΚΤ με απαίτηση της πλειοψηφίας των μετόχων της που αντιμετωπίζουν τα παραπάνω προβλήματα τυπώνει νέο χρήμα ή διασπάται η ΕΕ και οι προβληματικές χώρες κόβουν δικό τους Ευρώ, κάνουν υποτίμηση, τυπώνουν μαζικά πληθωριστικό χρήμα και ξεπληρώνουν τις Γερμανικές Τράπεζες προκαλώντας τους ζημιά μέσω των συναλλαγματικών ισοτιμιών και αναγκάζοντας και την Γερμανία με την σειρά της να τυπώσει νέο χρήμα για να τις σώσει.

ΥΓ3. Έξοδος από το Ευρώ και επιστροφή στην Δραχμή με τον δανεισμό να βρίσκεται σε ξένα χέρια και να είναι αποτιμημένος σε Ευρώ δεν νοείται ούτε κατά διάνοια. Ας βγούνε πρώτα όλοι οι άλλοι ή ας δημιουργηθεί νομισματικό χάος με την κυκλοφορία 2 παράλληλων Ευρώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s