Πλησιάζει… το τέλος του γάμου


Το τέλος του θεσμού του γάμου και της παραδοσιακής οικογένειας φοβούνται στην Αμερική, καθώς τέσσερις στους δέκα Αμερικανούς θεωρούν αυτόν τον θεσμό παρωχημένο, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσίευσε το περιοδικό Τime.

Περισσότεροι από ποτέ στις ΗΠΑ έχουν την άποψη ότι οι γαμήλιες… καμπάνες δεν είναι απαραίτητες για τη δημιουργία μίας ευτυχισμένης οικογένειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία επίσημης απογραφής, αν και οι γάμοι σε νέους από 18 χρόνων και άνω έχουν μειωθεί κατά 52% καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό, όλο και περισσότερα παιδιά γεννιούνται σε σχέσεις εκτός γάμου.

Στην έρευνα, που έκανε εταιρεία δημοσκοπήσεων για το «Time» και δημοσιεύει η Daily Mail, φαίνεται πως ένα στα τρία παιδιά Αμερικανών ζουν με γονείς του, που είτε έχουν πάρει διαζύγιο είτε είναι σε διάσταση είτε δεν παντρεύτηκαν ποτέ.

Μία πενταπλάσια αύξηση του ποσοστού συγκρινόμενο με το 1960! Ακόμη περισσότερο, περίπου το 15% των παιδιών έχουν γονείς διαζευγμένους ή εν διαστάσει και στο 14% οι γονείς τους δεν παντρεύτηκαν ποτέ.

Το 6% των παιδιών έχουν γονείς που επέλεξαν να τα αναθρέψουν χωρίς να περάσουν το κατώφλι της εκκλησίας.
Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους μελετητές είναι το στατιστικό εύρημα του 39% των ανθρώπων που πιστεύουν ότι ο γάμος ως θεσμός είναι απαρχαιωμένος, σε σχέση με το 1978 που το ποσοστό άγγιζε το 28%.

Στο ερώτημα, τι συνιστά μία οικογένεια, η πλειονότητα των ερωτηθέντων απάντησε ένα παντρεμένο ζευγάρι με ή χωρίς παιδιά.

Ωστόσο, τέσσερις στους πέντε τόνισαν επίσης ότι οικογένεια είναι κι ένα ετερόφυλο ζευγάρι με παιδιά αλλά και η μονογονεϊκή. Τρεις στους πέντε θεωρούν πως οικογένεια είναι κι ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι με παιδιά.

«Ο γάμος είναι ιδιαίτερα σημαντικός σ’ αυτήν τη χώρα, αλλά δεν είναι και η απόλυτη ανάγκη για να δημιουργήσει κάποιος οικογένεια», δήλωσε καθηγητής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. «Σήμερα, υπάρχουν δεκάδες τρόποι να έχει κάποιος όμορφη οικογενειακή ζωή και οι υπόλοιποι να τον αποδέχονται κοινωνικά», συμπλήρωσε.

Τις αλλαγές και στους θεσμούς και στην κοινωνική δομή «οδηγούν» οι νέοι ηλικίας 18-29 χρόνων, που είναι κυρίως αυτοί που επιλέγουν να κάνουν οικογένεια εκτός γάμου ή έχουν γονείς ανύπαντρους ή διαζευγμένους. Οι νέοι έχουν πιο φιλελεύθερες απόψεις όσον αφορά στα συζυγικά καθήκοντα και τη συγκατοίκηση πριν από τον γάμο.

Ωστόσο, στις μεταβολές στις αντιλήψεις ευθύνεται και η οικονομική κρίση. Το Αμερικανικό Κέντρο Απογραφής πρόσφατα ανέφερε πως τα ζευγάρια που συγκατοικούν χωρίς γάμο αυξήθηκαν κατά 13% στα 7,5 εκατομμύρια, μία αύξηση κατακόρυφη που ίσως οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι δεν κάνουν μακρόπνοο σχεδιασμό εξαιτίας της αβεβαιότητας που έχουν λόγω αυξανόμενης ανεργίας.

Επιπλέον, στην έρευνα υποδεικνύεται ότι ο γάμος δεν είναι ένας θεσμός που θα καταργηθεί ή εξαλειφθεί άμεσα. Αν κα αυξάνεται η πεποίθηση ότι ο γάμος δεν είναι απαραίτητος, το 67% των Αμερικανών δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον του γάμου και της οικογένειας.

Και περίπου οι μισοί από τους ανύπαντρους ενήλικες – 46% – δήλωσαν πως επιθυμούν κάποια στιγμή να παντρευτούν. Ανάμεσα σ’ αυτούς που είναι ανύπαντροι και ήδη συγκατοικούν με έναν σύντροφο, το ποσοστό αυξάνεται στο 64%.

www.real.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s