Παραμένει η άτυπη στάση πληρωμών με τον ΦΠΑ


Παραμένει η άτυπη στάση πληρωμών με τον ΦΠΑ

Σχεδόν 10 μήνες μετά το «πάγωμα» στις επιστροφές ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις που έχουν κατά καιρούς δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών, η άτυπη στάση πληρωμών του Δημοσίου καλά κρατεί. Κι αυτό . . .

γιατί οι επιστροφές, εν πολλοίς, εξακολουθούν να παραμένουν «παγωμένες», ενώ υπολογίζεται ότι οι συνολικές οφειλές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων δραστηριοποίησης (σσ από τις εξαγωγικές έως τις κατασκευαστικές) υπολογίζονται πλέον πάνω από 6 δισ ευρώ. Το χειρότερο, όμως, δεν είναι αυτό.

Από το υπουργείο Οικονομικών, μολονότι η αγορά βοά, ζητώντας τακτοποίηση αυτών των κρίσιμων εκκρεμοτήτων, για να κινηθεί κάπως η ρευστότητα, απαντούν ότι οι απαιτήσεις αυτές είναι υπερβολικές και ότι τα ποσά που είναι απαιτητά είναι τελικώς πολύ μικρότερα. Για την ακρίβεια, από το μέγαρο της οδού Νίκης αναγνωρίζονται οφειλές μικρότερες του 1,5 δισ ευρώ, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να …εξοργίζονται έτι περαιτέρω οι έχοντες λαμβάνειν.

Ο,τι κι αν ισχύει ωστόσο το αποτέλεσμα είναι αυτό το οποίο μετράει. Κι αυτή τη στιγμή είναι αδιαμφησβήτητη πραγματικότητα ότι η ρεσυτότητα έχει μετατραποεί σε είδος εν ανεπάρκεια στην αγορά. Κι αν δεν γίνει σύντομα κάτι, τότε το πιθανότερο είναι ότι το κύμα λουκέτων που πλήττει όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους, θα μετραπεί σε …τσουνάμι.

Οι πληροφορίες που έρχονται πάντως από το οικονομικό επιτελείο δεν επιτρέπουν την καλλιέργεια ιδιαίτερης αισιοδοξίας. Ο στόχος που έχει κατ αρχήν τεθεί είναι να επιτευχθούν οι στόχοι – σε επίπεδο εσόδων – στον προυπολογισμό, τόσο του 2010 όσο και του 2011. Οπότε το ξεπάγωμα των επιστροφών θα παραμείνει διακαής πόθος. Μόνο που αργά ή γρήγορα εξαιτίας αυτής της τακτικής η ρευστότητα θα εκμηδενισθεί και μαζί και οι τελευταίες ελπίδες για διάσωση χιλιάδων επιχειρήσεων.

http://www.newscode.gr/oikonomia/story/paramenei-i-atupi-stasi-pliromon-me-ton-fpa

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s