«Οχι» σε συνεκμετάλλευση πετρελαίου με την Τουρκία


«Οχι» σε συνεκμετάλλευση πετρελαίου με την Τουρκία

Το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης τυχόν φυσικών πόρων με την Τουρκία απέκλεισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, τονίζοντας πως τέτοια συνεργασία δεν είναι δυνατό να υπάρξει, αφού πάντα παραμένει η υποβόσκουσα απειλή της Τουρκίας για casus belli.

“Από τη στιγμή που μια χώρα απειλεί μια άλλη χώρα με πόλεμο, πώς μπορούμε εμείς να συζητάμε για την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρώπη; Είμαστε οι πρώτοι συνήγοροι της ένταξης της Τουρκίας της Ευρώπης την ώρα που μας απειλεί με πόλεμο”, δήλωσε λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Καρατζαφέρης. . .“Οδηγούμεθα σε μια πορεία, κατά την οποία η Τουρκία ζητά σειρά πραγμάτων από την Ελλάδα και η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, σημειώνοντας πως η Άγκυρα ζητεί να γίνουν υποχωρήσεις προκειμένου να ανοίξει τη θεολογική σχολή της Χάλκης.

Κατά τη δευρερολογία του ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Ελλάδα λέει “ναι” στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά ότι “ο οδικός χάρτης προς την ΕΕ έχει πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις”.

Σχετικά με την αποκλειστική οικονομική ζώνη, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως “επιδίωξή μας αποκλειστική είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες. Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη δεν είναι μαγικό χαρτί με υπερφυσικές ιδιότητες που λύνει όλα τα προβλήματα».

Υπενθυμίζεται ότι συνεκμετάλλευση του Αιγαίου πρότεινε ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγµατεύσεων Τουρκίας – ΕΕ, θεωρώντας ότι “το 99% των προβλημάτων” που υφίστανται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, “θα λυνόταν τη μέρα που η Τουρκία θα γινόταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο κ. Μπαγίς υποστήριξε, πως όπου δεν καταφέρουν οι δύο χώρες να φθάσουν σε συµφωνία, δηλαδή “σε διαφιλονικούµενες περιοχές, να φτιάξουµε πλατφόρµες πετρελαίου που µπορούν να γίνουν πλατφόρµες επίλυσης. Μπορούµε να µετατρέψουµε τα προβλήµατα σε ευκαιρίες. Είναι σηµαντικό που έχουµε οµάδες που ασχολούνται µε τεχνικά ζητήµατα, αλλά το 99% των προβληµάτων θα λυνόταν τη µέρα που η Τουρκία θα γινόταν µέλος της Ε.Ε.”.

Δήλωσε πάντως αισιόδοξος, γιατί, όπως σηµειώνει, από την εποχή του Ατατούρκ και του Βενιζέλου είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν στις δύοχώρες δύο ηγέτες «που καταλαβαίνει και σέβεται ο ένας τον άλλο. Πιο πριν είτε δεν υπήρχαν ταυτοχρόνως, είτε δεν είχαν την απαραίτητη λαϊκή υποστήριξη».

«Χρειάζονται δύο για να χορέψεις τάνγκο. Τώρα είµαστε δύο και ήδη χορεύουµε”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ υποστήριξε πως αν λυθούν τα προβλήµατα, το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος µπορούν να γίνουν “ένας παράδεισος τουρισµού και εισοδήµατος για όλες τις εµπλεκόµενες χώρες”.

Πρέπει να υποστηρίξουµε τους δύο πρωθυπουργούς σε αυτή τη διαδικασία, αλλά πρέπει επίσης να τους αφήσουµε να επιλέξουν την πλατφόρµα επίλυσης. Η Τουρκία είναι πάντα έτοιµη για τη µεγάλη λύση. Αλλά ίσως πρέπει πρώτα να επιλύσουµε κάτι µικρό που θα οδηγήσει στη µεγαλύτερη λύση, σε µια φόρµουλα πακέτου επίλυσης”, τόνισε.

http://www.cosmo.gr/Politics/Hellas/298946.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s