Guy Sorman: «Αν ήμουν Έλληνας θα είχα επαναστατήσει»


“Αν ήμουν Έλληνας θα ήμουν πολύ δυσαρεστημένος με την κυβέρνηση και θα είχα επαναστατήσει, διότι προτείνει μόνο βραχυχρόνιες λύσεις”, δήλωσε ο Γάλλος φιλόσοφος και Οικονομολόγος, Guy Sorman, ο οποίος συμπληρώνοντας την προηγούμενη σκέψη του, τονίζει πως “όλες οι περικοπές που πραγματοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα και είναι απολύτως απαραίτητες, πρέπει να συνοδεύονται από εναλλακτική λύση”.

Μιλώντας στο “Βήμα” της Κυριακής (05/12), ο Sorman εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι η κρίση οφείλεται στο γεγονός ότι ο δυτικός κόσμος ήταν ανέτοιμος να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από τις αναδυόμενες αγορές, ενώ δεν έχει καμία αμφιβολία για το ότι οι κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης και της ελληνικής, παίρνουν μέτρα ακατάλληλα για την αντιμετώπισή της . . . Ο Sorman , που επικρίνει τους Γάλλους που κατεβαίνουν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, δήλωσε:

Απλώς προσπάθησα να εξηγήσω στους Αμερικανούς ότι η κάθοδος στους δρόμους αποτελεί μέρος της γαλλικής κουλτούρας, είναι περισσότερο θέατρο. Εγώ θα κατέβαινα στους δρόμους, όχι όμως για τους ίδιους λόγους με τους νεαρούς φοιτητές που δεν θέλουν να πάρουν σύνταξη στα 62, αλλά για να διαμαρτυρηθώ επειδή η κυβέρνηση δεν μου προτείνει εναλλακτική λύση”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμη λιγότερα να προτείνει.

“Όλες οι περικοπές για τη μείωση του ελλείμματος που πραγματοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα και που είναι απολύτως απαραίτητες πρέπει να συνοδεύονται από εναλλακτική λύση. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταδείξει στον κόσμο ποια είναι η κατεύθυνση στην οποία οδηγεί τη χώρα. Προς το παρόν δεν διαβλέπω καμία πρόταση ή μακροχρόνια προοπτική. Ο κόσμος είναι οργισμένος γιατί αισθάνεται ότι δεν έχει μέλλον”.

«Ευτυχώς δεν είμαι σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης»

Αν ήμουν σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης- ευτυχώς δεν είμαι- θα έκανα συγχρόνως τα πάντα: πρώτον, θα μείωνα το έλλειμμα μέσω περικοπών,όπως κάνει ο κ. Παπανδρέου, δεύτερον θα αναδιάρθρωνα το χρέος και,τρίτον,θα πρότεινα μακροχρόνια στρατηγική: ότι έτσι θα μοιάζει η Ελλάδα σε 10 ή 20 χρόνια”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

“Φταίει η χρηματοοικονομική καινοτομία αλλά φταίει και η κακοδιαχείριση”

Υπέρμαχος του καπιταλισμού παραδέχεται ότι περνάει κρίση σχεδόν κάθε δεκαετία.

“Οι κρίσεις είναι ενσωματωμένες στο σύστημα διότι συνδέονται ευθέως με την καινοτομία. Η κρίση του 2008 ήταν αποτέλεσμα της χρηματοοικονομικής καινοτομίας, αλλά σε πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα, και της κακοδιαχείρισης”.

Επίσης, δήλωσε κατηγορηματικά, πως “οι περικοπές στις ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες συνιστούν επιφανειακό μέτρο διότι το σύστημα παραμένει το ίδιο. Χώρες όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, οι ΗΠΑ πρέπει να αλλάξουν εντελώς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η βιομηχανία ή οι υπηρεσίες τους,να εισαγάγουν περισσότερες καινοτομίες και διαφορετικό σύστημα πρόνοιας ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν τις αναδυόμενες αγορές”.

“Είναι εύκολη η αναδιάρθρωση του χρέους”

“Θεωρώ ότι η ευρωζώνη και η ΕΕ αποτελούν τρομερές επιτυχίες. Το ευρώ αποτελεί μέρος ενός συστήματος που οικοδομήθηκε όχι για οικονομικούς αλλά για βαθύτερους λόγους. Το σύστημα θα υφίστατο αποσύνθεση αν αποβάλλαμε την Ελλάδα. Και μετά τι; Θα αποβάλουμε την Πορτογαλία και στη συνέχεια την Ιρλανδία και την Ισπανία; Απλώς θα καταστρέφαμε μια από τις πιο αξιοσημείωτες επιτυχίες στην Ιστορία.

Αν η Ελλάδα αποβαλλόταν ή αποχωρούσε, θα επέστρεφε στη δραχμή που θα ήταν πολύ πιο αδύναμη από το ευρώ, γι΄ αυτό το χρέος σας θα πολλαπλασιαζόταν κατά πέντε ή δέκα φορές.

Αυτό θα ήταν δραματικό. Είναι πολύ ευκολότερο για τους Ελληνες να αποπληρώσουν το χρέος τους σε ευρώ παρά σε δραχμές. Πιστεύω ότι η πραγματική συζήτηση δεν αφορά το αν θα παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη αλλά την αναδιάρθρωση του χρέους. Η αναδιάρθρωση είναι ευκολότερη διότι η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη”, κατέληξε.

http://www.cosmo.gr/Finance/France/300048.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s