Ας Κλείσουμε Όμορφα Τη Χρονιά … by Lit Maiden


Ας Κλείσουμε Όμορφα Τη Χρονιά

Οι πιο πολλές στήλες σε εφημερίδες, περιοδικά και blog σίγουρα θα κάνανε απολογισμό της χρονιάς, μιλώντας για τα οικονομικά, τα κουτσομπολίστικα, τα εργασιακά, τα πατριωτικά, τα μεταναστευτικά, και δε συμμαζεύεται. Η χρονιά ήταν η ψυχολογικά χειρότερη που έχω περάσει ποτέ στη ζωή μου. Ήταν μάλλον η χειρότερη που έχει περάσει Έλληνας από το ’40. Αλλά εγώ επιμένω να κοιτάξω τη ζωή κατάματα και να δω τι έμαθα εγώ φέτος που με επηρέασε θετικά και ίσως, αν κοιταχτούμε όλοι μας προσεκτικά, ίσως βρούμε κάτι το θετικό που θα μας βοηθήσει το 2011.

Κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί άρθρα σ’αυτό το blog σχετικά με τη φιλία και εγώ τα προσπερνούσα γιατί για μένα η λέξη φιλία δεν σήμαινε τίποτα, έτσι όπως τη χρησιμοποιεί ο κοσμάκης όταν προσπαθούν να δείξουν μια ψευτοτρυφερότητα απέναντι σε άλλο άτομο. Για μένα η λέξη φιλία ήταν κάτι που υπήρχε αλλά που δεν είχα βρεί σε ικανοποιητικό βαθμό.Απ’το σχολειό έμαθα ότι η φιλία ήταν περιστασιακή, εφήμερη, ότι άλλαζε στρατόπεδα για ένα καπρίτσιο και γι’αυτό δεν πολύ χρησιμοποιούσα τη λέξη ποτέ. Για μένα όλοι ήταν γνωστοί – άλλοι πιο καλοί γνωστοί, άλλοι λιγότερο γνωστοί. Μπροστά τους θα τους αποκαλούσα φίλους για να μη τους θίξω, και πάντα είχα καλοπροαίρετα συναισθήματα απένταντι τους, απλά κρατούσα αποστάσεις γιατί είχα πληγωθεί και η καρδιά μου από μόνη της αποφάσισε να παραμείνει κλειστή. Γνώριζα ότι ήμουν το καλό παιδί και αυτό δεν θα άλλαζε ποτέ, αλλά για προστασία, ψυχράθηκα. Δεν μιλούσα για τυχόν προβλήματα που είχα με στενό πρόσωπο. Ποτέ δεν μιλούσα για βαθιά προσωπικά συναισθήματα που θα μπορούσε άλλος να διαδώσει. Ήμουν μικρή βέβαια, οπότε πιο ευάλωτη.

Αλλά φέτος το μεγάλο μπαμ έγινε γιατί κατάλαβα τι θα πει – γιά μένα – φιλία.

Αρχικά είχα σκεφτεί να γράψω ένα σορό λογικές παπαριές για το τι σημαίνει η λέξη φιλία, ότι βασίζεται αρχικά εν μέρει στην εμφάνιση, στα κοινά ενδιαφέροντα, ότι ουσιαστικά έχει να κάνει με εμπιστοσύνη, αλληλοεκτίμηση, ένα πάρε-δώσε που δίνει το έρεισμα για προσωπική ανάπτυξη. Αλλά τελικά αποφάσισα να αγνοήσω τις σημειώσεις μου και να πω αυτό που ξέρω είναι η πραγματικότητα κατά βάθος.

Η φιλία δεν έχει σχέση με τη λογική. Είναι η γνώση που γεννιέται κάπου στα ζωτικά μας ότι δυο άτομα κάνουν μαζί και χώρια δεν μπορούνε, ότι η σκέψη τους βρίσκεται εκεί που είναι το άλλο άτομο γιατί περνάει αυτό που περνάει ο άλλος, ότι θέλει πάντα το καλύτερο για αυτό το άτομο χωρίς καμία απαίτηση. Η γνήσια φιλία γεννάει ένα άγχος ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί για το φιλαράκι μας, ένα άγχος να μην το απογοητεύσουμε ποτέ. Η γνήσια φιλία είναι ένα αγνό συναίσθημα αγάπης που δυστυχώς έχουμε ξεχάσει με όλα αυτά που περνάμε.

Η ευχή μου για τον καινούργιο χρόνο προς όλους σας είναι να βρείτε την γνήσια φιλία γιατί χωρίς τη ζεστασιά της, οι δυσκολίες που σίγουρα θα έχουμε όλοι μας να αντιμετωπίσουμε θα είναι δυσβάστακτες.

Καλό και φιλικό 2011!

Lit Maiden

Creative Commons License
This work by https://mysatelite.wordpress.com/ is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s