Προς παραγραφή οι ενδεχόμενες ευθύνες πρώην υπουργών για Βατοπέδι


Προς παραγραφή οι ενδεχόμενες ευθύνες πρώην

υπουργών για Βατοπέδι

Το αντίθετο θα ήταν έκπληξη…

 

Σε παραγραφή οδηγείται, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, το σκάνδαλο του Βατοπεδίου στο οποίο εμπλέκονται οι…πρώην υπουργοί της ΝΔ Πέτρος Δούκας, Αλέξανδρος Κοντός και Ευάγγελος Μπασιάκος.
Όπως τόνιζαν ανώτεροι δικαστές ο εισαγγελέας του Πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου Μ. Ανδρειωτέλλης θα προτείνει μέσα στο επόμενο 15νθήμερο στο Δικαστικό Συμβούλιο την παραγραφή του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, που αντιμετωπίζουν οι τρεις πρώην υπουργοί της ΝΔ.
Τον τελικό λόγο για την παραγραφή ή μη της υπόθεσης του Βατοπεδίου έχει- σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών- το Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο θα αποφανθεί επί της πρότασης του κ. Ανδρειωτέλλη.
Το Δικαστικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τον πρόεδρό του, αρεοπαγίτη Α. Αθηναίο, τους αρεοπαγίτες Π. Κομνηνάκη και Ι. Γιαννακόπουλο (ανακριτής), τον πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας Παν. Πικραμμένο και τη σύμβουλο Επικρατείας Μαρίνα Παπαδοπούλου.
Όλα τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου κληρώθηκαν από τη Βουλή στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.
Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου δεν υπόκειται σε κανένα ένδικο μέσο και θα εκδοθεί στους κατηγορουμένους και στον πρόεδρο της Βουλής μέσα σε προθεσμία δέκα ημερών από την έκδοσή του.
Το βούλευμα επιδίδεται και στον εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου.
Επίσης, το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφανθεί εάν η δικαστική έρευνα για τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα στην υπόθεση του Βατοπεδίου μη πολιτικά πρόσωπα (μοναχοί, συμβολαιογράφοι, κ.λπ.) θα κριθεί από την τακτική Δικαιοσύνη ή θα παραμείνει στην αρμοδιότητα του Δικαστικού Συμβουλίου.
Πάντως, όπως όλα δείχνουν, η υπόθεση θα επιστραφεί στην εφέτη ανακρίτρια, Ειρήνη Καλού, προκειμένου να συνεχίσει την ανάκριση για τα μη πολιτικά πρόσωπα.
Το ζήτημα της παραγραφής των αδικημάτων για την υπόθεση του Βατοπεδίου είχε τεθεί από την πρώτη στιγμή από νομικούς, όταν ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής διέλυσε πρόωρα τη Βουλή.
Σημειώνεται ότι επιχειρήθηκαν μεν νομικές κατασκευές με μοναδικό σκοπό να διασωθεί η δυνατότητα παραπομπής με το να θεωρηθεί ότι δεν έχει επέλθει παραγραφή, αλλά αποκρούστηκαν από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αλλά και από καθηγητές της Νομικής και έγκριτους νομικούς.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s