Οι πλούσιοι Λονδρέζοι και οι φτωχοί Βαλκάνιοι της Ευρώπης


Οι πλούσιοι Λονδρέζοι και οι φτωχοί Βαλκάνιοι της

Ευρώπης

 

Από 27% έως 343% του μέσου όρου των «27» κυμαίνεται το κατά κάτοικο ΑΕΠ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με το χαμηλότερο ποσοστό, να σημειώνεται στο Σεβεροζαπάντεν της Βουλγαρίας και το μεγαλύτερο στο κέντρο του Λονδίνου. Στους φτωχούς συμπεριλαμβάνονται και 3 ελληνικές περιφέρειες ηΑνατολική Μακεδονία και Θράκη, η Ήπειρος και η Δυτική Ελλάδα

 

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, τα οποία και αναφέρονται στο 2008, τις δέκα πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν οκτώ πρωτεύουσες, με το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου να ακολουθεί το Λονδίνο σε πλούτο ανά κάτοικο, με ποσοστό 273% του μέσου όρου, και στη συνέχεια οι Βρυξέλλες με 216%, το Γκρόνινγκεν στην Ολλαδνία με 198%, το Αμβούργο με 188% και η Πράγα με 172%.

Μεταξύ των 40 περιοχών που ξεπερνούν το 125% του μέσου όρουκ περιλαμβάνονται δέκα πόλεις της Γερμανίας, πέντε της Ολλανδίας, τέσσερις στην Αυστρία και τη Βρετανία, τρεις στην Ισπανία και την Ιταλία και δύο στο Βέλγιο και την Φινλανδία, μία στην Τσέχικη Δημοκρατία,τη Δανία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία, τη Σλοβακία και Σουηδία, όπως και το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου.Μία στις τέσσερις περιοχές, ωστόσο, βρίσκεται κάτω από το 75% του μέσου όρου, με τα χαμηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, και το Noρντ Εστ της Ρουμανίας να ακολουθεί το Σεβεροζαπάντεν της Βουλγαρίας.

Μεταξύ των 64 περιοχών που είναι κάτω από το επίπεδο αυτό, είναι 15 στην Πολωνία, επτά στην Τσεχία και Ρουμανία, έξι στη Βουλγαρία και την Ουγγαρία, τέσσερις στην Ιταλία και την Πορτογαλία, τρεις στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Σλοβακία, δύο στη Βρετανία, μία στην Ισπανά όπως και στην Εσθονία, Λιθουανία και τη Λετονία.

Σημειώνει, ωστόσο, η Eurostat ότι τα στοιχεία ίσως δεν είναι απολύτως ακριβή και να είναι λίγο υπερτιμημένα ή υποτιμημένα στις φτωχές, λόγω του γεγονότος ότι επηρεάζονται σημαντικά από τις μετακινήσεις των κατοίκων.

Στην Ελλάδα

Το 2008, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στην Ελλάδα ανήλθε στο 94% του μέσου κοινοτικού, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Η Αττική και το Νότιο Αιγαίο είναι οι μόνες ελληνικές περιφέρειες που ξεπερνούν το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ (113% του κοινοτικού).

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τρεις ελληνικές περιφέρειες βρίσκονται κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Οι περιφέρειες αυτές είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (66% του κοινοτικού ΑΕΠ) και η Ήπειρος και η Δυτική Ελλάδα (73%). Ακολουθούν η Θεσσαλία (78%), το Βόρειο Αιγαίο (80%), η Κεντρική Μακεδονία (81%) και η Δυτική Μακεδονία και η Πελοπόννησος (84%).

Το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα, μετά την Αττική και το Νότιο Αιγαίο (113%), σημειώνεται στη Στερεά Ελλάδα (100%), στην Κρήτη (94%) και στα Ιόνια Νησιά (90%).

 

http://www.cosmo.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s