Το Κρύο Έρχεται…by Lit Maiden


 

Το Κρύο Έρχεται…by Lit Maiden


Όλοι συνήθως μιλάνε για τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, τις πολιτισμένες, τις οργανωμένες, τις οικονομικά σταθερές, και μέλι στάζει απ’τα χείλια τους. Διαφωνώ κάθετα. Δεν είναι καθόλου όπως τα λένε.

Έτυχε να επισκεφτώ ένα τέτοιο κράτος, την πρωτεύουσα του δηλαδή, εκεί στα βόρεια λημέρια της Ευρώπης και τα είδα με τα μάτια μου. Ένα κρύο κράτος, με μουντά γκρίζα κτίρια, μαυρισμένα τα πιο πολλά καθώς μούλιαζαν στο καυσαέριο για χρόνια, να εκπέμπουν σήψη στους περαστικούς. Τούβλα παντού όταν δεν βλέπεις ξεφλουδισμένη μπογιά – σαν να είσαι σε χωριό που ιδρύθηκε να εξυπηρετήσει κοντινό ορυχείο. Τουβλόσπιτα γεμάτα παράθυρα για μάτια αλλά χωρίς μπαλκόνια για ματόκλαδα, όλα τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπείες.

Η πρωτεύουσα αυτή είναι ένα μίγμα διαφορετικών εθνών με ανούσιους διαχωρισμούς. Εχθροί που ζούνε μαζί, περνάνε ο ένας δίπλα απο τον άλλον έξω στον δρόμο σιωπηλά, κοιτώντας ο ένας τον άλλον θυμωμένα. Οι ντόπιοι είναι μια αξιολύπητη μειονότητα πλέον στην πατρίδα τους, ήσυχοι, γερασμένοι, παθητικοί, λες και γνωρίζουν πως το τέλος της ζωής τους έρχεται όπως το τέλος της κοινωνίας τους.

Περίεργοι άνθρωποι, χαμένοι άνθρωποι, που παραμιλάνε μόνοι τους, που λένε ότι τρέλα τους έρθει στο μυαλό στην κυρία που κάθεται και περιμένει το μετρό να περάσει. Άνθρωποι που κουβαλάνε όλα τα υπάρχοντα τους σε τέσσερις ξεθωριασμένους μάλλινους σάκους και μοιράζονται τις σκέψης τους με τα τρία πονόψυχα σκυλιά που τους κρατάνε συντροφιά καθώς κάθονται άπλυτοι σε μια άκρη του δρόμου με κομμένο χαρτόνι στα πόδια τους, ζητώντας κάποια βοήθεια. Στον πιο πολυσύχναστο και εμπορικό δρόμο της πόλης. Κοιτάνε αυτοί, περνάνε φερετζέδες.

Παλιοί σκυρόστρωτοι δρόμοι λένε μυστικά που αντιλαλούν από τις διακοσμημένες προσόψεις κάποιον αρχοντικών παλαιών κτιρίων, αλλά αυτά τα σπίτια είναι λίγα, εκλεκτά, που δεν εμφανίζονται πια μπρός στην πρόοδο. Ο σύντροφος μου πάλι σιγανόφωνα με ρωτάει που είναι η γνήσιοι ντόπιοι.

Βρίσκονται αλλού, σε προάστια μεγάλα και μακρινά από το κέντρο, προάστια μέσα σε καταπράσινα λιβάδια και δάση. Ζούνε σε μεγάλα σπίτια με περιποιημένους γραφικούς κήπους και πάνε κοντά στο όμορφο σχολείο που δεν έχει τους αλλοδαπούς που έχει η πρωτεύουσα. Ζούνε σε μικρά χωριά που αποτελούν τα προάστια και έχουν την δικιά τους αγορά, οργάνωση, τάξη. Το χάσμα μεγάλο μεταξύ την υποβαθμισμένη πρωτεύουσα και αυτές τις βίλες.

Αν αυτή η ψυχρή πόλη είναι η καρδιά του κράτους αυτού τότε δεν έχω τίποτα να ζηλέψω. Τι να ζηλέψω;

Τα προβλήματα μας ομολογουμένως είναι δικά μας και ο καρκίνος που έχει κάνει μετάσταση πρέπει να εγχειρηθεί, αλλα ζούμε σε έναν παράδεισο και δεν το έχουμε καταλάβει. Έχουμε τους πιο ωραίους ανθρώπους, τις πιο ωραίες πόλεις, την πιο ωραία καρδιά, καιρό που θα σκότωναν άλλοι να έχουν. Το βλέπεις παντού όταν βγαίνεις. Ανοίγει η ψυχή σου. Απλά ο καρκίνος δεν μας αφήνει να το δούμε. Ο καρκίνος αυτός σιγά σιγά έχει εισχωρήσει μέσα μας και καιρός είναι να κάνουμε κάτι.

Έχουμε αρκετή φωτιά για να βαφτίσουμε όλα τα αλλα έθνη παρόλο που κρύφτηκε, κάπου κοιμωμένη μέσα σε αιώνες αχρηστίας και χορήγησης αναισθητικών από τους πολιτικούς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σε παρακαλώ Θεέ μου, δείξε επιείκεια. Μην αφήσεις αυτή την Εδέμ να γίνει Βαβυλωνία. Δώσε μας την δύναμη να σκαλίσουμε την φωτιά, αυτά τα αποκαΐδια που μείναν, τα κάρβουνα που σιγοκαίνε, να βάλουμε τα πράγματα πάλι εκεί που ήταν. Δεν χρειαζόμαστε τίποτα παρά μόνο αποφασιστικότητα και ενότητα. Αλλά ίσως είναι αργά και έρθει το κρύο απ’τον βορρά.

 


Creative Commons License
This work by https://mysatelite.wordpress.com/ is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s