Ο δεκάλογος μιας υγιούς και δυνατής καρδιάς


Η μειωμένη κινητικότητα του οργανισμού αποτελεί ιδιαίτερο παράγοντα αυξημένου κινδύνου για την εμφάνιση καρδιοπαθειών και κυρίως στεφανιαίας νόσου με όλες τις γνωστές επιπτώσεις, πόνο, έμφραγμα του μυοκαρδίου και αιφνίδιο θάνατο. Γι’ αυτό ακολουθείστε τον παρακάτω δεκάλογο, για τη διατήρηση μιας πάντα νέας και δυνατής καρδιάς:

1.Συστηματική άσκηση(πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα) ή «καλή» καθημερινή φυσική δραστηριότητα.

2.Διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους.

3.Ρύθμιση του λιπιδαιμικού «προφίλ», δηλαδή ρύθμιση της χοληστερόλης του αίματος, των τριγλυκεριδίων και άλλων παραγόντων που έχουν σχέση με τα λιπίδια.

4.Αποφυγή του καπνίσματος, παντελώς. Δεν υφίσταται ελαφρύς ή βαρύς καπνιστής γαι το καρδιαγγειακό σύστημα, όπως δεν υπάρχει «ολίγον ή περισσότερον έγκυος».

5.Λογική χρήση οινοπνεύματος. (Το λίγο οινόπνευμα είναι φάρμακο, το πολύ φαρμάκι).

6.Αποφυγή μεγάλων ποσοτήτων ουσιών που διεγείρουν το συμπαθητικό σύστημα της καρδιάς και προκαλούν ταχυκαρδία(όπως αναψυκτικά τύπου cola, καφές, τσάι ευρωπαϊκό κλπ).

7.Αποφυγή ψυχικής και σωματικής καταπόνησης (αποφυγή του καθημερινού stress).

8.‘Ηρεμος οικογενειακός ή ατομικός προγραμματισμός.

9.Αρκετά μεσοδιαστήματα ξεκούρασης, είτε κατά τη διάρκεια της ημέρας είτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανάλογα με τις υποχρεώσεις μας. Η υπερβολή στις δραστηριότητές μας αποτελεί «θανάσιμο εχθρό» της καρδιάς μας.

10.Ανάλογα με την ηλικία μας, τακτικός κλινικός ή και εργαστηριακός ιατρικός έλεγχος. ‘Οπως έχουμε στην παιδική ηλικία το βιβλιάριο υγείας, έτσι πρέπει να έχουμε ως ενήλικου τον «φάκελο υγείας» και σ’αυτόν πρωταρχικό ρόλο πρέπει να κατέχει ένα από τα ζωτικότερα όργανα της ζωής μας, η καρδιά μας.


Πηγη: http://www.fora.gr/magazino/kardia.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s