Οι «Όφεις» της Χάγης και η ελληνική ΑΟΖ στο Καστελόριζο


 

Tον τελευταίο καιρό ακούμε όλο και πιο συχνά σχετικά με την δημιουργία της ελληνικής ΑΟΖ, την σημασία της για τα γεωπολιτικά σχέδια της χώρας μας και τις επιδιώξεις και αντιθέσεις των Τούρκων σχετικά με αυτό το ζήτημα. Με μεθοδικότητα η Τούρκοι χτίζουν μια σταθερή πολιτική πανω σε αυτό το θέμα. Ποιες είναι οι κινήσεις που έχουν κάνει οι κυβερνώντες μας και τί θα πρέπειι να προσέξουν;

Χάρτης 1

Επανέρχομαι με κίνδυνο να χαρακτηρισθώ μονομανής στο κατ’εμέ καίριο αυτό εθνικό θέμα με αφορμή δημοσίευμα του Γ. Αγγελόπουλου της Κυπριακής εφημερίδος «Φιλελεύθερος» την 10ηΑπριλίου.

Ο Γ. Αγγελόπουλος αναφέρεται στην διαμάχη περί τα ορια της χωρικής θάλασσας μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας στην Μαύρη θάλασσα, διαμάχη που κράτησε περίπου 40 χρόνια και επιλύθηκε πρόσφατα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (Φεβρουάριος 2009).

Οπως βλέπομε στον χάρτη 1 οι δυο χώρες εριζαν για την χάραξη των θαλασσίων συνόρων  τους λόγω της υπάρξεως της νησίδος «Νησί των Οφεων» απέναντι απο τις εκβολές του Δούναβη, περίπου 17 ν.μ. απο τις Ρουμανικές ακτές και η οποία ανήκει στην Ουκρανία που εχει εγκαταστήσει εκει στρατιωτική φρουρά.

Κατά  το δίκαιο της θάλασσας  (UNCLOS 1983) η νησίδα εχει χωρική θάλασσα και ως εκ τούτου τροποποιεί την χάραξη των ορίων της ΑΟΖ οπως φαίνεται στον χάρτη.

Η Ρουμανία ισχυρίσθηκε οτι η νησίδα είναι μέν Ουκρανική, αποκομμένη ομως απο τον ηπειρωτικό κορμό της Ουκρανίας και επικάθεται επί Ρουμανικής υφαλοκρηπίδος…Ο ισχυρισμός εγινε αποδεκτός απο το Διεθνές Δικαστήριο και τα ορια της ΑΟΖ ετροποποιήθησαν κατά το δοκούν.

Πέραν της αναφοράς δυο χωρών λίαν προσφιλών για…ειδικούς λόγους στους νεοέλληνες, η διαμάχη αυτή «φωτογραφίζει» κατά κάποιους «διπλωματικούς κύκλους» την περίπτωση του Καστελόριζου και την δια χειλέων Νταβούτογλου διατυπωθείσα τουρκική θέση οτι βεβαίως το νησί (το σύμπλεγμα) είναι ελληνικό ΟΜΩΣ δεν εχει ΑΟΖ και ούτω πώς η τουρκική ΑΟΖ στην περιοχή εφάπτεται της Αιγυπτιακής τοιαύτης…Η δραστήρια Τουρκική διπλωματία ανακάλυψε νέο «ασσο» για την προβολή των εξωφρενικών απαιτήσεων της χώρας τους.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ : http://www.antinews.gr/2011/04/12/96149/Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s