Διαυγή όνειρα: Η δυνατότητα να εξερευνήσετε το υποσυνείδητό σας


Διαυγή όνειρα: Η δυνατότητα να εξερευνήσετε το

υποσυνείδητό σας

Διαυγές όνειρο (συνειδητό όνειρο): είναι κάθε όνειρο κατά το οποίο το άτομο έχει συνείδηση ότι ονειρεύεται ενώ το όνειρο είναι σε πλήρη εξέλιξη. Κατά τη διάρκεια του συνειδητού ονείρου, είναι δυνατό να ασκήσει κανείς έλεγχο πάνω στο ονειρικό περιβάλλον και να κάνει πράγματα που αλλιώς θα ήταν αδύνατο να κάνει στη φυσική πραγματικότητα.


Με αφορμή ένα καταπληκτικό και σκοτεινό όνειρο που είδα σήμερα έφτασε επιτέλους η στιγμή να γράψω για τα διαυγή όνειρα. Ίσως να σας είναι άγνωστη η ιδέα των Lucid Dreams, αλλά ίσως επίσης να έχετε ήδη αναρωτηθεί πως θα ήταν αν μπορούσατε να ελέγξετε όσα βλέπετε, υποσυνείδητα, να προβάλλονται στα ονειρά σας… Σίγουρα θα έχετε δει κάποιο όνειρο το οποίο δεν θα θέλατε να τελειώσει ποτέ, αλλά και μόνο η σκέψη οτι κάτι τόσο τέλειο δεν μπορεί να είναι τίποτα παρά ένα όνειρο, τελικά σας έκανε να ξυπνήσετε προς μεγάλη σας απογοήτευση… Υπάρχει τρόπος να κάνετε τα ονειρά σας ζωντανά, όπως την πραγματικότητα που ζείτε! Ίσως μάλιστα και πιο ζωντανά από την πραγματικότητα…

Όπως ανέφερα παραπάνω, τα διαυγή όνειρα είναι όνειρα τα οποία αυτός που τα βλέπει έχει απόλυτη συνείδηση για το ότι ονειρεύεται και το ποιος είναι.Το αξιοσημείωτο είναι ότι στα διαυγή όνειρα το περιβάλλον,οι αισθήσεις μας και γενικά η αντίληψή μας είναι ακριβώς ίδια ή και οξύτερη μερικές φορές από την ίδια την πραγματικότητα! Καθένας μπορεί να φτάσει στο σημείο να έχει διαυγή όνειρα με την κατάλληλη εκπαίδευση. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές τις οποίες μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε να το πετύχετε.

Οι δυνατότητες που έχει κανείς όταν είναι σε διαυγές όνειρο είναι άπειρες. Μπορείτε να φατε το πιο νόστιμο φαγητό, να πετάξετε μέχρι το φεγγάρι,να έρθετε σε άμεση επαφή με το υποσυνείδητό σας μιλώντας σε κάποιον που θα συναντήσετε μέσα στο όνειρο, να κάνετε έρωτα με οποιαδήποτε κοπέλα/αγόρι θέλετε, να έχετε υπερδυνάμεις και ό,τι άλλο φανταστείτε, ενώ η αίσθηση είναι ακριβώς σαν να τα κάνατε αυτά στην πραγματικότητα!

Εκτός από την διασκέδαση που μπορούν να σας προσφέρουν, τα διαυγή όνειρα μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε διάφορες φοβίες. Στο εξωτερικό μερικοί ψυχολόγοι εκπαιδεύουν τους ασθενείς τους ώστε να έχουν συνειδητά όνειρα και με αυτόν τον τρόπο να ξεπερνάνε τους φόβους τους. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει πολύ άγχος όταν μιλάει σε κοινό, τότε μπορεί στο διαυγές όνειρο να «φωνάξει» ένα κοινό και να μιλήσει μπροστά τους και σιγά σιγά να το συνηθίσει και να μην αγχώνεται ούτε στην πραγματικότητα.

Για να σας προλάβω, τα διαυγή όνειρα είναι κάτι σαν μια βουτιά στα ονειρά σας. Η ύπαρξή τους είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη και δεν έχουν καμία σχέση με προφητικά όνειρα, υπνωτισμό και διάφορες αντι-επιστημονικές μεθόδους, οι οποίες εφαρμόζονται από άτομα με «ειδικές ικανότητες» που μπορούν να σας κάνουν να «μπείτε σε έναν άλλο κοσμο». Στα διαυγή όνειρα έχετε, εσείς και μόνο εσείς, τον έλεγχο του υποσυνειδήτου σας, όπως έχετε τον έλεγχο του συνειδητού σας όταν είστε ξύπνιοι. Ενδεικτικά μπορώ να σας αναφέρω δυο ταινίες στις οποίες γίνεται αναφορά στα συγκεκριμένα όνειρα,η πρώτη και πιο πρόσφατη είναι το γνωστό Inception και λίγο παλαιότερη, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα είναι το Vanilla Sky! Για όσους ενδιαφέρονται να ψάξουν λίγο περισσότερο το θέμα, σας συνιστώ αλλή μια, λιγότερο εμπορική ταινία, αλλά άκρως ενημερωτική, το Waking Life.

Ελπίζω το θέμα των διαυγών ονείρων να σας κίνησε το ενδιαφέρον όσο εμένα! Σύντομα θα αναρτήσω τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους που έχω εφαρμόσει για να κάνετε και εσείς διαυγή όνειρα…

Εως τότε…Sleep tight !

by: Divine Spark

2 σκέψεις σχετικά με το “Διαυγή όνειρα: Η δυνατότητα να εξερευνήσετε το υποσυνείδητό σας

 1. kalispera poli oreo to arthro soy pragmatika!!! ego vrika ayta…
  Κυρίως τεχνικές
  [Επεξεργασία] Μνημονικά προκαλούμενο συνειδητό όνειρο (MILD)

  Η τεχνική αναπτύχθηκε από τον LaBerge και στηρίζεται στην προοπτική μνήμη (να θυμηθεί κανείς να κάνει κάτι στο μέλλον). Συνίσταται στην συνεχή επανάληψη πρό του ύπνου της πρόθεσης του ατόμου να θυμηθεί να κάνει έλεγχο πραγματικότητας όταν θα ονειρεύεται (ή όταν συναντήσει ένα συγκεκριμένο ονειρομοτίβο).
  [Επεξεργασία] Αφύπνιση και πίσω στο κρεβάτι (WBTB)

  Η τεχνική είναι ίσως η ευκολότερη και από τις πιο αποτελεσματικές. Συνίσταται στην έγερση μετά από περίπου πέντε ώρες ύπνου, παραμονή μίας ώρας σε εγρήγορση και κατάκλιση εκ’ νέου κάνοντας χρήση της τεχνικής MILD. Έρευνες έχουν δείξει 60% αποτελεσματικότητα με τη χρήση αυτής της μεθόδου.[22]
  [Επεξεργασία] Συνειδητό όνειρο από εγρήγορση (WILD)

  Ένα συνειδητό όνειρο από εγρήγορση, επιτυγχάνεται όταν το άτομο μεταβαίνει απευθείας από την εγρήγορση σε όνειρο χωρίς να χάσει ούτε στιγμή την διαύγεια του και την συνείδηση εαυτού.[23] Υπάρχουν πολλές τεχνικές που βοηθούν στην επίτευξη WILD. Κοινό τους σημείο είναι ότι βοηθούν στην διατήρηση της συνειδητότητας κατά τη διάρκεια της υπναγωγικής φάσης του ύπνου, την οποία το άτομο πρέπει να αναγνωρίσει και να παρακολουθήσει παθητικά αλλά συνειδητά έως ότου μπει στο όνειρο.
  [Επεξεργασία] Παράταση του συνειδητού ονείρου

  Ένα πρόβλημα αυτών που επιχειρούν συνειδητό όνειρο είναι η γρήγορη αφύπνιση, λίγο αφότου έχουν συνειδητοποιήσει ότι ονειρεύονται. Ο Stephen LaBerge έχει προτείνει δύο μεθόδους για την παράταση του ονείρου. Η πρώτη συνίσταται στην γρήγορη περιστροφή του ατόμου. Η δεύτερη είναι το τρίψιμο των χεριών. Αμφότερες αυξάνουν την αισθητηριακή πρόσληψη στοιχείων του ονειρικού περιβάλλοντος και εμποδίζουν την αίσθηση του σώματος στο κρεβάτι να παρεισφρήσει στη συνειδητότητα τερματίζοντας το όνειρο.[24]

 2. kai ayta!!!
  Ανάκληση ονείρων (dream recall)

  Η ανάκληση ονείρων είναι η ικανότητα να θυμάται κανείς τα όνειρα του. Η ικανοποιητική ανάκληση θεωρείται το πρώτο βήμα για την επίτευξη συνειδητού ονείρου. Η κύρια τεχνική που χρησιμοποιείται είναι να κρατά κανείς ένα ημερολόγιο ονείρων (ονειρολόγιο) στο οποίο να καταγράφει ό,τι όνειρο (ή τμήμα ονείρου) θυμάται ακριβώς μόλις ξυπνήσει. Είναι σημαντική η άμεση καταγραφή (το ονειρολόγιο δίπλα στο κρεβάτι) γιατί το όνειρο ξεχνιέται πολύ γρήγορα καθώς περνά η ώρα.[20] Η ανάκληση ονείρων μπορεί επίσης να βελτιωθεί αν το άτομο δεν κινηθεί καθόλου αμέσως μόλις ξυπνήσει.[20] Αυτό συμβαίνει διότι κατά τη διάρκεια του ύπνου REM (όπου εξελίσσονται τα συνειδητά όνειρα) οι μύες του σώματος βρίσκονται σε πλήρη παράλυση – με εξαίρεση αυτούς των ματιών και δευτερευόντως συχνά τους υπεύθυνους για την ομιλία. Έτσι η κίνηση των μυών σηματοδοτεί την πλήρη αφύπνηση και κάνει δυσκολότερη την ανάκληση ονειρικών γεγονότων.
  [Επεξεργασία] Έλεγχος πραγματικότητας (reality checks)

  Ο έλεγχος πραγματικότητας είναι ένας τρόπος να καθορίσει κανείς αν ονειρεύεται η όχι. Γίνεται με την πραγματοποίηση κάποιας ενέργειας που έχει διαφορετικά αποτελέσματα στην εγρήγορση και στο όνειρο. Κάνοντας τακτικούς ελέγχους κατά τη διάρκεια της μέρας, είναι πιθανό κανείς να κάνει από συνήθεια έλεγχο και κατά τη διάρκεια ενός ονείρου, οπότε το θετικό αποτέλεσμα του ελέγχου θα τον κάνει να καταλάβει ότι ονειρεύεται μπαίνοντας την ίδια στιγμή σε συνειδητό όνειρο. Συνήθη τεστ ελέγχου πραγματικότητας – και τα θετικά τους αποτελέσματα- είναι:

  Διάβασμα ενός κειμένου, απομάκρυνση βλέμματος και ξαναδιάβασμα του κειμένου – το κείμενο συνήθως αλλάζει εντυπωσιακά.
  Κοίταγμα της ώρας, απομάκρυνση βλέμματος και ξαναδιάβασμα της ώρας – η ώρα συνήθως έχει αλλάξει τελείως (αν το ρολόι είναι ψηφιακό πιθανότατα θα είναι τελείως ακατανόητη).[21]
  Κλείσιμο της μύτης και προσπάθεια αναπνοής – συνήθως η αναπνοή θα είναι ανεπηρέαστη.
  Κοίταγμα στα χέρια και προσπάθεια επιμήκυνσης των δακτύλων – τα δάκτυλα μακραίνουν εύκολα με τη σκέψη και μόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s