Συνεχίζουν να καταστρέφουν τον ιδιωτικό τομέα …για να γλυτώσει ο δημόσιος


Στον ιδιωτικό τομέα στηρίχθηκε η περικοπή των δαπανών του δημοσίου αφού σταμάτησαν τις πληρωμές προς τους ιδιώτες προμηθευτές του δημοσίου, στάματησαν τα δημόσια έργα και κάθε άλλη δαπάνη που αφορούσε εργασίες που πραγματοποιούσε ο ιδιωτικός τομέας για λογαριασμό του δημοσίου με αποτέλεσμα την ύφεση που διαλύει σήμερα της ιδιωτικές επιχειρήσεις. 

Αντίθετα, ο δημόσιος τομέας συνεχίζει να είναι υπερτροφικός και σπάταλος…

Αν η κυβέρνηση δεν είχε τα κότσια να λάβει μέτρα περιορισμού του Δημοσίου τομέα πριν απο ενάμισυ χρόνο όταν ήταν πανίσχυρη, θα τα έχει τώρα; Μάλλον όχι. Συνεπώς η… αγωνία μας για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του κ. Παπακωνσταντίνου μάλλον σε μια νέα απογοήτευση θα καταλήξει. Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση στήριξε την προσπάθεια περιορισμού του ελλείμματος στην υπερφορολόγηση του ιδιωτικού τομέα. Στον ιδιωτικό τομέα επίσης στηρίχθηκε και η περικοπή των δαπανών του δημοσίου αφού σταμάτησαν τις πληρωμές προς τους ιδιώτες προμηθευτές του δημοσίου, στάματησαν τα δημόσια έργα και κάθε άλλη δαπάνη που αφορούσε εργασίες που πραγματοποιούσε ο ιδιωτικός τομέας για λογαριασμό του δημοσίου.

Αποτέλεσμα των υψηλών και άδικων φόρων και της παύσης πληρωμών του δημοσίου είναι η ύφεση που διαλύει σήμερα τον ιδιωτικό τομέα. Αντίθετα, ο δημόσιος τομέας συνεχίζει να είναι υπερτροφικός και σπάταλος.

Όσο αυτό το καθεστώς διατηρείται η μείωση του ελλείμματος θα είναι ανέφικτη. Αντίθετα, παρά τα όσα διατυμπανίζει το οικονομικό επιτελείο, το 2011 οι φόροι που θα εισπράξει το κράτος θα είναι λογικά μειωμένοι σε σχέση με το 2010 διότι απλούστατα τα εισοδήματα και τα κέρδη του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν. Φυσικά η κυβέρνηση θα επιβάλει έκτακτες εισφορές και ενδεχομένως να προχωρήσει σε καθαρά ληστρικές φορολογήσεις – που δεν έχουμε δεί ακόμη ποτέ μέχρι σήμερα – για να βάλει το χέρι στην τσέπη όλων και να κλείσει τις τρύπες.

Μοναδική ελπίδα είναι η επιμονή της τρόικας η οποία έχει πλέον καταλάβει το παιχνίδι που παίζει η κυβέρνηση και δεν αποδέχεται τα ευχολόγια που συντάσσει το υπουργείο. Μόνο η τρόικα μπορεί να επιβάλει μέτρα περιορισμού του δημοσίου, αλλά για να το κάνει θα πρέπει να τα συντάξει μόνη της. Οι υπηρεσίες των υπουργείων στις οποίες έχει ανατεθεί ο περιορισμός του δημοσίου τομέα, αποκλείεται να προτείνουν τα κατάλληλα μέτρα. Θα ήταν σαν να κόβουν τα πόδια τους μόνες τους και αυτό δεν πρόκειται φυσικά να το κάνουν ποτέ.

Ήδη η τρόικα έχει απηυδήσει με την αποτυχία του υπουργού Οικονομικών. Όπως τον συνέχαιρε όταν δεν είχε ακόμη καταλάβει οτι τα «μέτρα» είναι στα χαρτιά και οτι οι διακηρύξεις είναι ευχολόγια και μόνο, έτσι τώρα φέρεται αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει πολύ πιο σκληρή γλώσσα για τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης. Οι πληροφορίες αναφέρουν οτι η τρόικα απειλεί πως δεν θα δώσει την δόση του Ιουνίου αν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει πολύ συγκεκριμένα μέτρα περικοπής των δαπανών, εκτός αν υπάρχει «πολιτική απόφαση» της ΕΕ. Και φυσικά η πολιτική απόφαση θα συνοδεύεται με αλλαγή της στάσης των ευρωπαίων ηγετών, προς το χειρότερο εναντίον μας.

Η άθλια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η ελληνική οικονομία – σε πολύ χειρότερη απο αυτήν που ήταν πριν απο ενάμισυ χρόνο – οφείλεται στο λανθασμένο μείγμα πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνηση. Το μείγμα των φόρων και της παύσης πληρωμών επιδεινώνει την ύφεση και δεν αφήνει κανένα περιθώριο ανάπτυξης. Αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει τον ιδιωτικό τομέα για να καλύψει αυτός, μέσω της ανάπτυξης του, τις απώλειες απο την συρρίκνωση του δημοσίου, επέλεξε να διατηρήσει ανέπαφο τον δημόσιο τομέα και να «κουρσέψει» τον ιδιωτικό. ‘Ετσι φτάσαμε στο έσχατο σημείο της διάλυσης ταυτόχρονα και των δυο τομέων της οικονομίας.

Αν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν αλλάξει αυτή την πολιτική η κατάρρευση θα έρθει πολύ νωρίτερα απο το 2013 που τελειώνει το μνημόνιο και αναγκαστικά θα πρέπει να πτωχεύσουμε για να μπούμε στο Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης.

Γ.Nικoλoπouλos

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://greece-salonika.blogspot.com/2011/04/blog-post_14.html#ixzz1JTgOvhhe

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s