Τι ειναι το kinima.org;


Το kinima.org είναι μια νέα διαδικτυακή πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα για την καλύτερη προβολή, συνεργασία και αποδοτικότητα των σύγχρονων Ελληνικών κινημάτων.

Δεν αποτελεί απλά μια ιστοσελίδα. Αποτελεί μια συνεχώς αναπτυσσόμενη πλατφόρμα εξέλιξης λογισμικού και συνεργασίας πολιτών με μόνο στόχο τη βελτιστοποίηση της επικοινωνίας, της συνεργασίας, του προβληματισμού και της δημιουργίας των βάσεων μιας μελλοντικής άμεσης δημοκρατίας.

Δημιουργούμε τα ηλεκτρονικά θεμέλια για την Ελλάδα του μέλλοντος. Η τεχνολογία δίνει πολλές δυνατότητες. Αρκεί να τις εκμετταλευτούμε. Υπάρχουν πολλοί ικανοί άνθρωποι. Αρκεί να έχουν ένα κοινό τόπο συνάντησης και συνεργασίας.

Αργά ή γρήγορα (ή πολύ αιματηρά και επώδυνα) θα αντιληφθούμε ότι είμαστε όλοι Έλληνες, ζούμε στην ίδια χώρα και δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή από το να συνεργαστούμε.Αυτό δεν έχει γίνει ακόμα σαφές. Πιστεύουμε όμως ακράδαντα ότι στο μέλλον οι ταμπέλες θα αχρηστευτούν. Όταν η χώρα μας βρεθεί στην κατάσταση της Αργεντινής είμαστε βέβαιοι ότι όλα τα κινήματα και οι απλοί πολίτες θα ενωθούν για την αντιμετώπιση των δεινών.

Πιστεύουμε ότι κάτι λείπει. Το αύριο. Ένα όραμα. Μια προοπτική. Η χώρα ζεί μια απέραντη δυστυχία. Μια δυστυχία που θολώνει τη σκέψη. Η καταστροφή προκαλεί οργή. Η οργή διοχετεύεται λάθος. Οι πολίτες αναζητούν μεσίες. Δεν υπάρχουν όμως. Πάνω στην μανία να βρεθούν μεσίες ξεπηδούν οι τυχοδιώκτες, οι μέτριοι. Η οργή πρέπει να μετατραπεί σε δημιουργικότητα. Σε φαντασία. Δεν θα μας σώσει κανείς, ας το πάρουμε είδηση.

Οι περισσότεροι βασανίζουν το μυαλό τους πως θα τελειώσει ο εφιάλτης. Καταστρώνουν σχέδια, κινήματα θεμιτές και αθέμιτες πρακτικές. Ο εφιάλτης θα τελειώσει ούτως ή άλλως. Είτε ειρηνικά είτε βίαια. Πιστεύετε ότι με μια επιδείνωση (επιπλέον 50-60%) του σημερινού βιωτικού επιπέδου θα αντέξουν οι Έλληνες? Με τι τροφή και στέγη?

Πρέπει να δούμε τι θα γίνει μετά. Εκεί είναι ο μεγάλος κίνδυνος. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Να δούμε τι θέλουμε. Οι «ηγέτες» μας, οι «φωστήρες», οι «μεσίες» θα έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Εμείς θα μείνουμε στη χώρα. Αυτοί δεν έχουν πατρίδα, θρησκεία, οικογέννεια. Δεν τους νοιάζει. Η χρησιμότητα του κόμβου μας ελπίζουμε να είναι σημαντική.

Η σελίδα μας (που ουσιαστικά δεν έχει τίτλο!) φαίνεται παράξενη. Κάποια στιγμή όμως στο μέλλον δεν θα είναι. Μέχρι τότε θα παλεύουμε. Είτε είμαστε πολλοί είτε λίγοι. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε κινήματα περισσότερα του ενός (γιατί πρέπει να συμφωνείς μόνο με ένα?). Διαφωνούμε με την ποδοσφαιροποίηση (μια ζωή Ολυμπιακός) ή την κομματικοποίηση (μια ζωή ΠΑΣΟΚ) των κινημάτων.

Η φιλοσοφία αυτή είναι σοβαρός συντελεστής της καταστροφής που βιώνουμε σήμερα. Επιτέλους ας αφήσουμε τις ταμπέλες και ας δούμε την ουσία. Ας αφήσουμε τις ηγετικές φιλοδοξίες, τις μάχες στο Facebook ποιά σελίδα θα έχει τα περισσότερα μέλη και ποιός θα είναι διαχειριστής.

Οι ιδέες παράγονται από ζύμωση, σύνθεση και συνεργασία. Αυτό θα κάνουμε.

Άμεση Δημοκρατία, συνεχής έκφραση της άποψης του πολίτη

Φτάνουμε σιγά-σιγά στην ολοκλήρωση του Portal μας. Όσο και αν φαίνεται περίεργο όλα αυτά τα έχουν σχεδιάσει δυο άνθρωποι. Δυο προγραμματιστές με κέφι και μεράκι.

Έχουν καταφέρει οι κυβερνώντες (για τη μάσα) να μας πείσουν ότι για να υλοποιηθεί κάτι αξιόλογο απαιτούνται εκατομμύρια ευρώ (βλ. το taxis …). Επίσης προσπάθησαν να μας πείσουν ότι οι Έλληνες προγραμματιστές μπορούν μόνο να σχεδιάσουν συστήματα.. WordPress (!). Είναι κοινώς ηλίθιοι. Οι Έλληνες προγραμματιστές είναι ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Μπορώ να σας φέρω 2 παραδείγματα φίλων που εργάζονται στο MIT και το CERN (η παλιοπαρέα μου).

Πάμε στο ζουμί

Πολλά κινήματα υπάρχουν πλέον. Όλα έχουν ένα σοβαρό μειονέκτημα. Οργάνωση και λήψη αποφάσεων. Τι ακριβώς εννοώ? Οι περισσότεροι ευαγγελίζονται το «ανοιχτό» του κινήματος, το «χωρίς ηγεσίες», τη δυνατότητα κάθε Έλληνα πολίτη να λάβει ισότιμα μέρος.

Το πρόβλημα δεν προκύπτει από την έλλειψη ειλικρίνειας ή προθέσεων. Προκύπτει από τεχνική αδυναμία.

Πως θα ρωτήσεις 500.000+ μέλη τι θέλουν, με μια αδιάβλητη διαδικασία, δημόσια?

Εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Ουσιαστικά ούτε το υπουργείο εσωτερικών δεν το κάνει (!). Επιστρατεύει κάθε φορά μια ιδιωτική εταιρεία τη Singular. Σε κάθε εκλογική διαδικασία δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ. Πως λοιπόν ένα κίνημα θα ρωτά την άποψη των μελών του κάθε φορά? Ιδίως όταν (θέλει) να ρωτήσει το σύνολο των Ελλήνων στη επικράτεια (10.000.000) και το σύνολο των Ελλήνων του εξωτερικού (20.000.000 μέχρι 2ο βαθμό συγγένειας?).

Αντιλαμβάνεστε ότι εδώ όλοι αρχίζουν να ορίζουν «επιτροπές», «ηγέτες», «εκπροσώπους» με διαδικασίες.. διορισμού. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΗ (ούτε καν αντιπροσωπευτική) ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Μετά από 18 χρόνια στα πληκτρολόγια 2 άνθρωποι θα προσπαθήσουμε το ακατόρθωτο. Να ευχαριστήσω το Μιχάλη που μου παρέχει τους κτηνώδεις διακομιστές του και την τεχνογνωσία του. Ούτως ή άλλως όλα τα φτιάξαμε παρέα.

Θα φτιάξουμε εμείς αυτό που δεν κατάφερε το υπουργείο εσωτερικών.

Σύστημα εθνικών δημοψηφισμάτων. Το σύστημα δεν είναι καθόλου εύκολο (ούτε αστείο).

Ένα τέτοιο σύστημα πρέπει

  1. Να στηρίζεται σε ανοιχτό κώδικα (ο κάθε προγραμματιστής να μπορεί να ελέγξει το αδιάβλητο του συστήματος και τη σωστή προσθήκη των αποτελεσμάτων).

  2. Κάθε πολίτης που λαμβάνει μέρος στην εκλογική (διαδικτυακή) διαδικασία να μπορεί να ταυτοποιηθεί (για το αδιάβλητο της ψήφου και τη μη επανάληψη)

  3. Τα αποτελέσματα να διασταυρώνονται με διαφορετικές μεθόδους

  4. Να κοινοποιεί τα αποτελέσματα (όχι τα μέλη) στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλα τα μέσα ενημέρωσης σε πραγματική ροή (προβολή από τα μελλοντικά ανεξάρτητα μέσα σε πραγματικό χρόνο).

Τόσα χρόνια μας ρώτησε κανείς?

  1. Θέλουμε να μπούμε στην ΟΝΕ?

  2. Θέλουμε το Ευρώ

  3. Θέλουμε την Τρόικα

  4. Θέλουμε το ΔΝΤ

  5. Αναγνωρίζουμε το χρέος?

  6. Θέλουμε συμμετοχή στον πόλεμο του π.χ Αφγανιστάν, Λιβύη?

Είναι ένα από τα όνειρά μου εδώ και χρόνια να υλοποιήσω ένα τέτοιο σύστημα. Γνωρίζω ότι στην πορεία θα επικοινωνήσουν ταλέντα προγραμματιστές από όλο τον κόσμο (έτσι γνώρισα και το Μιχάλη).

Θα το κάνουμε. Κρατήστε σελιδοδείκτη την παρούσα σελίδα (kinima.org). Από εδώ θα διενεργηθεί το πρώτο δημοψήφισμα (συγκεκριμένη ημερομηνία). Με ανοιχτές διαδικασίες (και κώδικα).

Φτιάχνουμε το μελλοντικό ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΟΨΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ!*

* το οποίο δεν θα έχει υπουργούς και σκυλολόι:)

http://kinima.org/content/%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-kinimaorg

http://kinima.org/content/%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%87%CE%AE%CF%82-%CE%AD%CE%BA%CF%86%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%AC%CF%80%CE%BF%CF%88%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s