112 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν εξεταστική επιτροπή για Τσοχατζόπουλο!


Κατέθεσαν πρόταση στη Βουλή για το ζήτημα των υποβρυχίων

Πρόταση στην Βουλή για την σύσταση έξεταστικής επιτροπής για την

περίοδο του Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

αναφορικά με την υπόθεση των υποβρυχίων κατέθεσαν σήμερα 112

βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τραβόντας στα άκρα την κόντρα της

κυβερνητικής κοινοβουλευτικής ομάδας με τον πρώην υπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκεί θα κριθεί το ενδεχόμενο

σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την ίδια περίοδο.

Τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, για ενδεχόμενη δωροδοκία του Άκη Τσοχατζόπουλου, προκειμένου να συνάψει την επίμαχη σύμβαση «Αρχιμήδης» για τα τρία υποβρύχια από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ζητούν με πρότασή τους εκατόν δώδεκα βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με επικεφαλής τον Απόστολο Κακλαμάνη. Η Επιτροπή θα διερευνήσει και το ενδεχόμενο να «ξέπλυνε» ο πρώην υπουργός τα χρήματα της δωροδοκίας, αγοράζοντας ακίνητα….


Στην πρότασή τους, οι βουλευτές επικαλούνται τη δικογραφία που απεστάλη στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία, πριν απ’ την υπογραφή της σύμβασης, η εταιρεία Ferrostaal AG – HDW ανέπτυξε στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες, ένα σύστημα δωροδοκιών ανωτάτων πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, προκειμένου αυτοί να έχουν θετική άποψη και να ασκήσουν την επιρροή τους για ανάληψη έργων από την ίδια.

«Τα χρήματα των δωροδοκιών φαίνεται να κατέληγαν στους παραπάνω αξιωματούχους του ελληνικού κράτους, μέσω συμβούλων, δικηγορικών γραφείων της Ζυρίχης, ad hoc ιδρυομένων εταιρειών και μέσα από πολλές και δυσεξακρίβωτες διαδρομές» αναφέρεται στην πρόταση.

«Στην προκειμένη περίπτωση, φέρεται να καταβλήθηκε για δωροδοκίες, ποσοστό 4,5% επί του κοστολογίου («τζίρου») του έργου και το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 72-83 εκατ. ευρώ. Ακόμη πρέπει να σημειωθεί ότι οι δωροδοκούμενοι υπάλληλοι του ελληνικού κράτους γνώριζαν σαφώς ότι το ποσό των δωροδοκιών τελικά μετακυλύετο σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, αφού τα χρήματα, η δωροδοκούσα γερμανική εταιρεία τα συνυπολόγιζε στην τελική τιμή προς τον πελάτη».

Στο παραπάνω πλαίσιο, η Επιτροπή θα διερευνήσει τις όποιες ποινικές ευθύνες του Άκη Τσοχατζόπουλου για ενδεχόμενη παθητική δωροδοκία εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου και νομιμοποίηση των εν λόγω εσόδων με τη μορφή της απόκτησης και κατοχής περιουσίας, «δεδομένου ότι ο ανωτέρω (σ.σ.: ο πρώην υπουργός), ενδεχομένως ζήτησε και έλαβε για τον εαυτό του ωφελήματα οποιασδήποτε φύσεως και ενδεχομένως απέκτησε ή κατέχει περιουσία, εν γνώσει ότι αυτή προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες» προστίθεται στην πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Η συζήτηση της πρότασης των κυβερνητικών στην Ολομέλεια της Βουλής θα γίνει μετά το Πάσχα, στις 29 Απριλίου, και η απόφαση για τη συγκρότηση ή μη της προτεινόμενης επιτροπής θα ληφθεί κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s