Γ. ΠΑΡΘΗΜΟΣ Έλληνας της ξενιτιάς ο δημιουργός του διαδικτυακού ραδιοφώνου για το αυτοκίνητο


«Όσο ήμουν σε διακοπές στην Ελλάδα ήθελα διακαώς να μάθω το σκορ από τα ματς στην Αυστραλία». Αυτή η εμμονή του έλληνα ομογενή Γιώργου Πάρθημου να παρακολουθεί την εξέλιξη των αγώνων ήταν η αφορμή για να δημιουργήσει το διαδικτυακό ραδιόφωνο αυτοκινήτου που έχουν ήδη ενσωματώσει στα μοντέλα πολυτελείας μεγάλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η εφαρμογή που ανέπτυξε παρέχει στον χρήστη δωρεάν πρόσβαση σε 35.000 ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο (στην μπάντα AM/FM αλλά και αποκλειστικά διαδικτυακούς). Σήμερα η εταιρεία miRoamer του έλληνα ομογενή συνεργάζεται με την Blaupunkt και την Intel για την παραγωγή ιντερνετικών ραδιοφώνων, τα οποία ήδη ενσωματώνονται σε ορισμένα μοντέλα της Mercedes, της Ford, της BMW και της Audi. Με δεδομένη την παγκόσμια τάση των καταναλωτών για οnline υπηρεσίες στο αυτοκίνητο και την ανάπτυξη του ιντερνετικού ραδιοφώνου, η χρήση της συγκεκριμένης συσκευής αναμένεται να διευρυνθεί σε περισσότερα μοντέλα αυτοκινητοβιομηχανιών.
Μέσα σε τέσσερις μήνες η εφαρμογή κατέγραψε μισό εκατομμύριο downloads από χρήστες κινητών Blackberry, θεωρείται μία από τις 25 καλύτερες εφαρμογές παγκοσμίως για τον συγκεκριμένο τύπο τηλεφώνου, ενώ επίκειται και συνεργασία με άλλες εταιρείες που διαθέτουν στην αγορά «έξυπνα τηλέφωνα».

Ξεκίνησε από το γκαράζ
Η ιδέα ξεκίνησε to 1999 από ένα γκαράζ σε μία γειτονία της Μελβούρνης. Εκεί ο Γιώργος Πάρθημος έκανε τους πειραματισμούς του, όταν επέστρεφε το βράδυ από την Telstra Corporation, τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Αυστραλίας, όπου εργαζόταν. «Από την παλιά μου δουλειά παραιτήθηκα το 2003. Στην αρχή ήμουν μόνος, σήμερα έχω δημιουργήσει μια ομάδα 20 ατόμων. Εργαζόμαστε δεκαπέντε με δεκαέξι ώρες την ημέρα, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες,  για να μπορούμε να επικοινωνούμε με Ευρώπη και Αμερική», λέει.
Το 2007 η miRoamer βρέθηκε στις 100 πιο καινοτόμες επιχειρήσεις της ηπείρου, ενώ το 2009 βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο του πιο καινοτόμου ψυχαγωγικού και ενημερωτικού προϊόντος από την ομοσπονδία εταιρειών πληροφορικής Αυστραλίας. Σήμερα είναι μέλος της κοινοπραξίας GENIVI, στην οποία συμμετέχουν η Intel, η BMW, η Mitsubishi, η General Motors, η Pioneer, η ΝΕC, η ΝOKIA και άλλες, διατηρεί γραφεία στην Ινδία, το Χονγκ Κονγκ, τις ΗΠΑ και την Ελβετία, ενώ είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Πώς λειτουργεί
Το στερεοφωνικό του αυτοκινήτου συνδέεται μέσω Bluetooth με το κινητό τηλέφωνο και μέσω αυτού στο ίντερνετ.
Ο οδηγός επιλέγει από το κεντρικό μενού του στερεοφωνικού τον ραδιοφωνικό σταθμό της αρεσκείας του.
Η επιλογή μπορεί να γίνει μέσα από την εφαρμογή miRoamer η οποία παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε  35.000 σταθμούς σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν κατηγορίες με βάση το είδος της μουσικής ή τη χώρα και λίστα με τους 100 δημοφιλέστερους.

Μόνο για να ονειρεύεσαι στην Ελλάδα!
«Η Ελλάδα είναι χώρα για να ονειρεύεσαι και να εμπνέεσαι» πιστεύει ο ομογενής μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και εφευρέτης Γιώργος Πάρθημος. Δεν το λέει, αλλά αφήνει να εννοηθεί πως η Ελλάδα δεν προσφέρεται όμως για «υλοποίηση των ονείρων» λόγω έλλειψης υποδομών, επιμονής και πειθαρχίας.
Είναι τόσο μεγάλη η επιτυχία της εφεύρεσης του κ. Πάρθημου που ήδη έχει συνάψει συμβόλαιο με εταιρεία παραγωγής κινητών τηλεφώνων στην Ινδία. Η παραγωγή θα φτάνει τα 300.000 τηλέφωνα τον μήνα!
Στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας είναι η επέκταση της συνεργασίας της με αυτοκινητοβιομηχανίες και η εισαγωγή του διαδικτυακού ραδιοφώνου σε καράβια και κρουαζιερόπλοια. Γραφεία της αυστραλιανής εταιρείας λειτουργούν στις Ινδίες, το Χονγκ Κονγκ και την Ελβετία. Από το επιτυχημένο εγχείρημά του ο κ. Πάρθημος έχει εξαγάγει πολύτιμα συμπεράσματα σχετικά με την επιχειρηματικότητα.
Σήμερα ούτε ο ίδιος μπορεί να πιστέψει την εντυπωσιακή ανάπτυξη της εταιρείας του, καθώς τον ερχόμενο μήνα η εφεύρεσή του θα ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητών Android.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s