Το iPhone 4 καταγράφει τις κινήσεις σας


Μία ακόμα ενοχλητική αλήθεια ήρθε στο φως χάρη σε δύο security researchers από την Αγγλία.

Φαίνεται λοιπόν πως το iPhone 4 παρακολουθεί τις κινήσεις των χρηστών με εντυπωσιακή ακρίβεια (δίχως αυτοί να έχουν γνώση) και ακόμα χειρότερα, η ευκολία με την οποία .

Είναι εύκολο να αποκρυπτογραφηθεί η πληροφορία αυτή είναι τόσο απλό όσο, ας πούμε, να ανοίξετε ένα JPEG. Μπορεί για κάποιους αυτό να μην αποτελεί πρόβλημα, αλλά η εισβολή της ιδιωτικότητας και η μυστική συλλογή δεδομένων μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα. Απ’ ό,τι φαίνεται η διαδικασία περισυλλογής δεδομένων ξεκίνησε από το update του Ιουνίου 2010 και έκτοτε δεν έχει σταματήσει.

Μάλιστα, ο εντοπισμός θέσης δεν χρησιμοποιεί GPS, οπότε η ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση των υπηρεσιών τοποθεσίας δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.Αντιθέτως, το τηλέφωνο χρησιμοποιεί πολύ πιο παραδοσιακές τεχνικές τριγωνισμού για να εντοπίσει τη θέση του κινητού. Παρόλο μάλιστα που η Apple δεν θέλει να δώσει έκταση στο θέμα αυτό, φαίνεται πως ήταν αρκετοί εκείνοι εντός της εταιρείας που γνώριζαν το θέμα.

Το «ένοχο» αρχείο με την ονομασία «consolidated.db» καταγράφει τα δεδομένα θέσης του τηλεφώνου καθώς και τον χρόνο, κάθε φορά. Εφόσον μάλιστα συγχρονίσετε –όπως είναι το πιθανότερο- το iPhone σας σε PC ή Mac, το αρχείο αυτό θα βρίσκεται και εκεί. Αυτό συνεπάγεται πως είναι πολύ εύκολο να εντοπιστεί και να ανοίξει. Προφανώς, ο τρόπος καταγραφής δεδομένων από τη συσκευή είναι μοναδικός στο iPhone, αν και τα δεδομένα καθ’ εαυτά δεν μεταδίδονται πίσω στην Apple, οπότε δεν είναι ξεκάθαρη επί του παρόντος η χρησιμότητα.

Η θέση της Apple για το θέμα καλύπτεται από το Terms and Conditions του iTunes που εν ολίγοις αναφέρει: «Η Apple και οι συνεργάτες της μπορούν να συλλέγουν, να χρησιμοποιούν και να μοιράζονται ακριβή δεδομένα θέσης, συμπεριλαμβανομένων και των σε πραγματικό χρόνο γεωγραφικών θέσεων του Apple υπολογιστή σας ή συσκευής σας. Αυτά τα δεδομένα θέσης συλλέγονται ανώνυμα με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών και προϊόντων εντοπισμού τοποθεσίας της Apple. Για παράδειγμα, μπορεί να μοιραστούμε τη γεωγραφική τοποθεσία με παροχείς εφαρμογών, όποτε επιλέγετε να κάνετε χρήση των υπηρεσιών εντοπισμού τους».

Τα σχόλια δικά σας, ιδίως εάν ανήκετε σε αυτούς που πιστεύουν πως ο Big Brother είναι προ των πυλών…

Πηγή: http://toxoneftiri.blogspot.com/2011/04/iphone-4.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s