Η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική επηρεάζει τις μετεωρολογικές συνθήκες σε όλο το Νότιο Ημισφαίριο, σύμφωνα με έρευνα του τμήματος Μηχανολογίας και Εφαρμοσμένων Επιστημών του πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι ερευνητές απέδειξαν τον τρόπο με τον οποίο η εξάντληση του στρώματος του όζοντος επιδρά στην κίνηση των θαλασσίων ρευμάτων στους τροπικούς και αυξάνει τις βροχοπτώσεις σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη.
Η επικεφαλής της έρευνας Σάρα Κανγκ και ο συνεργάτης της Λορένζο Πολβάνι χρησιμοποίησαν πλέον σύγχρονα κλιματικά μοντέλα που δημιούργησε το Καναδικό Κέντρο Κλιματικής Μοντελοποίησης του Πανεπιστημίου Βικτόρια της Βρετανικής Κολομβίας.
Τα μοντέλα χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό ατμοσφαιρικών αλλαγών που προκαλεί θεωρητικά η τρύπα του όζοντος και τα αποτελέσματα αντιπαραβλήθηκαν με πραγματικές παρατηρήσεις των τελευταίων δεκαετιών.
Οι ερευνητές κατέληξαν πως υπάρχει σημαντική αντιστοιχία ανάμεσα στην Κλιματική Αλλαγή στο Νότιο Ημισφαίριο και τη διεύρυνση της τρύπας του όζοντος.
Τρύπα του όζοντος ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο το στρώμα του όζοντος που βρίσκεται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης μειώνεται σε πάχος πάνω από την Ανταρκτική.
Επειδή το λεπτότερο σημείο του είναι πάνω από το Νότιο Πόλο, η μείωση του πάχους του στρώματος έχει σαν αποτέλεσμα την ονομαζόμενη «τρύπα» στο στρώμα του όζοντος.
Λόγω του ότι το όζον (αλλοτροπική μορφή του οξυγόνου, τριατομικό οξυγόνο, Ο3) προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία, απορροφώντας σημαντικό τμήμα της υπεριώδους, η δημιουργία της τρύπας του όζοντος έχει αρνητικά αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία.
Επίσης αυξάνει την θερμοκρασία στον πλανήτη και βοηθάει αρνητικά στο λιώσιμο των πάγων. Το φαινόμενο αυτό θεωρείται πως δημιουργήθηκε από υπερβολική χρήση χλωριοφθορανθράκων (CFC) που χρησιμοποιούνταν σε κλιματιστικά και γενικά σε ψυκτικές συσκευές.
Στην επέκταση του επίσης συμβάλλουν τόσο τα καυσαέρια (από την κυκλοφορία των οχημάτων) όσο και τα αέρια απόβλητα των εργοστασίων.
Πηγή: http://www.econews.gr/2011/04/27/trypa-ozontos-antarktiki-tropikoi/