«Η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο» δήλωσε ο Παπανδρέου – Απεργίες η ΓΕΝΟΠ


Το ελληνικό Δημόσιο δεν θα «απεμπολήσει τον έλεγχο της ΔΕΗ» δήλωσε διά του βήματος της Βουλής ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη για το ζήτημα.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επικείμενη αποκρατικοποίηση ως ευκαιρία για τη ΔΕΗ «να δημιουργήσει στρατηγικές συμμαχίες, να προσελκύσει μεταφορά τεχνογνωσίας που τη χρειαζόμαστε, να εξασφαλίσει νέες συμμαχίες και αγορές σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο και να αναπτύξει τις δραστηριότητες της προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης υποστήριξε πως η απόφαση για μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ στο 34% από 51% γίνεται κατ’ επιβολή της τρόικας και υπογράμμισε πως η Επιχείρηση δεν μπορεί να πωληθεί για «ψίχουλα».

Σημειώνεται πως την Πέμπτη (5/5) ο κ. Καρατζαφέρης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Νίκο Φωτόπουλο.

Στη συνάντηση των δύο ανδρών υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων. Ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι «η άκρατη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα φέρει αύξηση των τιμολογίων δυο και τρεις φορές πάνω από όσο μπορεί να πληρώνει ο πιο φτωχός Έλληνας, και αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ο ελληνικός λαός».

Χαρακτήρισε επίσης τις επιλογές της κυβέρνησης ως επιλογές πανικού και επανέλαβε ότι κάλεσε αύριο τον πρωθυπουργό στη Βουλή για να συζητήσουν το θέμα της ΔΕΗ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση που είχαν με τον κ. Καρατζαφέρη και τόνισε ότι είναι «υπόθεση όλων μας η σωτηρία της ΔΕΗ, για να μπορεί να απολαμβάνει το αγαθό και ο πιο φτωχός Έλληνας».

Απεργίες

Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, καθώς η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΕΝΟΠ που συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης αποφάσισε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ την ερχόμενη Τετάρτη.

Είναι πιθανό η ΓΕΝΟΠ να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις από την επόμενη ημέρα (Πέμπτη) με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες. Αυτό, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Ν. Φωτόπουλος, θα εξαρτηθεί από το χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις προβλέψεις του για περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ. Η ΓΕΝΟΠ επιδιώκει να ξεκινήσει την απεργία μια εβδομάδα πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ έχει ζητήσει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τ. Μπιρμπίλη ζητώντας να αποτραπεί περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ.

http://www.econews.gr/2011/05/06/dei-papandreou-genop-apergies/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s