O Χρ. Παπουτσής για την βία στα γήπεδα…»Nα ισχύσει και στην Ελλάδα η αυστηρή νομοθεσία της ΟΥΕΦΑ.»


Όλοι οι κανονισμοί της ΟΥΕΦΑ να εφαρμοστούν στην Ελλάδα με αυστηρότητα, τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής στη Βουλή, ο οποίος αφού επισήμανε πως τα πρόσφατα γεγονότα θλίβουν όσους αγαπούν τον Αθλητισμό αλλά και τους κάνουν να ντρέπονται, τόνισε ότι τώρα ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση η οποία επικρατεί για δεκαετίας.

Με αφορμή ….


επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Φωτεινής Πιπιλή σχετικά με την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, το οικονομικό κόστος για την Ελληνική Αστυνομία κ.α., χαρακτήρισε «θαυμάσια ευκαιρία» την Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ στις 3 Ιουνίου, για να δουν – όπως είπε – ξανά οι ίδιοι οι παράγοντες του ποδοσφαίρου το πλαίσιο, που «δεν τους πάει, που δεν βγήκε και τι πρέπει να διορθώσουν».


«Κατά τη γνώμη μου πρέπει να υιοθετήσουμε όλα αυτά τα οποία δεν έχουμε κάνει από τους κανονισμούς της ΟΥΕΦΑ: Ότι ισχύει στην Ευρώπη να ισχύει και στην Ελλάδα.
Να φέρουμε την Ευρώπη και στο ελληνικό ποδόσφαιρο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή της η κυρία Πιπιλή αφού ζήτησε να πληροφορηθεί το κόστος στο οποίο αποτιμάται η παρουσία χιλιάδων αστυνομικών στους αγώνες, ρώτησε τον υπουργό αν θα ληφθεί απόφαση να μην εμπλέκεται η Αστυνομία σε ιστορίες που έχουν να κάνουν με επιχειρήσεις ποδοσφαίρου.

Η βουλευτής της ΝΔ επικαλέστηκε δε δημοσίευμα συνέντευξης του «αρχιχουλιγκάνου της Κάρντιφ» ο οποίος είπε «οι εξοντωτικές ποινές του βρετανικού κράτους της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης μας γονάτισαν» για να εκφράσει την ελπίδα της ο υπουργός Δικαιοσύνης και οι δικαστές να γλυτώσουν την Αστυνομία από τον δημόσιο εξευτελισμό που υφίσταται.

Απαντώντας ο κ. Παπουτσής συμφώνησε με την ερωτώσα βουλευτή ότι η Αστυνομία δεν είναι ο βασικός βραχίονας του κράτους για την εφαρμογή όλων των πολιτικών. Όπως είπε η οργάνωση των αγώνων είναι υπόθεση της ΕΠΟ της Σούπερ Λινγκ και άλλων φορέων και η Αστυνομία έχει την ευθύνη την απρόσκοπτη προσέλευση των φιλάθλων και την ομαλή αποχώρησή τους, την διαφύλαξη της περιουσίας και της ζωής όταν θίγεται από εκδηλώσεις βίας και επίσης ελέγχου γηπέδων πριν την έναρξη του αγώνα.

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός έθεσε το ερώτημα πως αφού γίνεται ο έλεγχος αυτός με απόλυτα αυστηρό τρόπο πως εισέρχονται στους αγωνιστικούς χώρους μολότωφ, καπνογόνα, φωτοβολίδες; «Αυτό είναι το μείζον ζήτημα.

Είναι προφανές ότι μετά τον έλεγχο και την παράδοση των γηπέδων στις ΠΑΕ, κάποιοι διευκολύνουν την είσοδο των υλικών αυτών με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ζωές πέραν του ότι προκαλούνται και επεισόδια».

Ο κ. Παπουτσής πρόσθεσε ακόμη ότι δεν λειτουργεί σε όλα τα γήπεδα το σύστημα με τις κάμερες, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει εξακρίβωση των πρωταγωνιστών των επεισοδίων αν δεν υπάρχει καταγγελία και συγκεκριμένη πιστοποίηση από τους ίδιους τους φίλαθλους.

Όπως ανέφερε η Αστυνομία βρίσκεται στην πλήρως αδύναμη θέση να έχει τα στοιχεία για να συλλάβει κάποιον ή να πιστοποιήσει την ταυτότητα ο οποίος για όλους είναι γνωστός αλλά για λόγους «συναδελφικής φιλάθλου αλληλεγγύης» αποκρύπτονται τα στοιχεία.
«Έτσι ο κόσμος δικαίως λέει κάνει η Αστυνομία;».

Ακόμη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε να σκύψουμε όλοι στη νομοθεσία για να διαπιστώσουμε – όπως είπε – όλοι, ότι η χρήση της γίνεται με εξαιρετικά ελαστικό τρόπο με αποτέλεσμα ακόμη και πιστοποιημένες βίαιες πράξεις να παραμένουν ατιμώρητες επειδή ακριβώς έχουμε αντιμετωπίσει με εξαιρετικά ευέλικτο τρόπο – η Δικαιοσύνη κυρίως – τέτοιου είδους φαινόμενα.

Αναφορικά με το κόστος ο κ. Παπουτσής ενημέρωσε ότι εισπράττεται για λογαριασμό της Αστυνομίας το 5% από τα εισιτήρια σε όλους τους Αγώνες και το 10% από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

http://www.eglimatikotita.gr/2011/05/o-n.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s