Κινέζικα καρπούζια που… εκρήγνυνται


Κάθε αγρότης θέλει τα καρπούζια του μεγάλα και ζουμερά, όμως σε κάποια περιοχή της ανατολικής Κίνας φαίνεται πως το παράκαναν με τα χημικά. Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν για πρώτη φορά πριν από λίγες ημέρες στις «μυστηριώδεις» εκρήξεις καρπουζιών σε χωριό της επαρχίας Τζιανγκσού και άπαντες διερωτώνταν τι μπορεί να φταίει. Σήμερα, εν μέσω ανησυχίας για ένα ακόμη διατροφικό σκάνδαλο κινεζικής προελεύσεως, ο μεγαλύτερος κρατικός τηλεοπτικός σταθμός CCTV μετέδωσε ότι για το πρόβλημα ευθύνονται χημικές ουσίες. Ειδικοί έκαναν λόγο για κατάχρηση σε άγουρα καρπούζια της δραστικής χημικής ουσίας forchlonfenuron, η οποία επιταχύνει τη φυσιολογική διαδικασία ανάπτυξης, ώστε το φρούτο να διατίθεται στην αγορά πριν έρθει η εποχή του. Σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, όλα άρχισαν όταν είκοσι αγρότες σε ένα χωριό της επαρχίας Τζιανγκσού, φύτεψαν σπόρους που είχαν εισαχθεί από την Ιαπωνία. Ένας από αυτούς, ο Λίου Μινγκσούο παραδέχθηκε ότι ψέκασε το χωράφι του με την εν λόγω ουσία στις 6 Μαΐου. Την επόμενη κιόλας μέρα, πάνω από 180 καρπούζια -δύο στα τρία- εξερράγησαν. Ο Λίου ήταν ο μόνος, ο οποίος αναγνώρισε ότι έκανε χρήση χημικών. Ένας άλλος αγρότης, ο Ουάνγκ Ντεχόνγκ, ο οποίος καλλιεργεί καρπούζια εδώ και 20 χρόνια, δήλωσε ότι αδυνατεί να καταλάβει για ποιο λόγο επλήγη και το δικό του χωράφι. Ειδικοί που μετέβησαν στην περιοχή, δεν κατόρθωσαν να του δώσουν μια εξήγηση. Όπως επισημαίνουν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, η χρήση τέτοιων χημικών επιτρέπεται, αλλά με μέτρο, καθώς -όπως υποστηρίζουν επικαλούμενα εργαστηριακές αναλύσεις- οι ποσότητες που χρησιμοποιούνται δεν συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ή για το περιβάλλον. Στη σκιά τόσων διατροφικών σκανδάλων όμως – με γνωστότερο ίσως αυτό του γάλακτος με μελαμίνη- όλο και περισσότεροι Κινέζοι εκφράζουν φόβους για την ασφάλεια των τροφίμων που φθάνουν στο τραπέζι τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσα καρπούζια δεν καταστράφηκαν, κατέληξαν τελικά στα ράφια αγορών της Σαγκάης, φέροντας όμως εμφανή σημάδια της χρήσης χημικών. ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ;

http://stavrospaisiadis.blogspot.com/2011/05/blog-post_4917.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s