Αρχίζει να «ταξιδεύει» η ηφαιστειακή τέφρα από Ισλανδία.


Παρά την προοδευτική μείωση της ηφαιστιακής δραστηριότητας, η τέφρα από την έκρηξη του ηφαιστείου Γκρίμσβετν αναμένεται την Τρίτη να φτάσει στη Σκοτία, καθώς και στη δυτική Γαλλία και βόρεια Ισπανία, την Πέμπτη.

Η τέφρα από την έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου Γκρίμσβετν αναμένεται να φτάσει στη βόρεια Σκοτία την Τρίτη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας, την ώρα που η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισλανδίας δηλώνει ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα του Γκρίμσβετν μειώνεται.

Απίστευτης ομορφιάς θέαμα παρουσίαζε λίγο μετά την έκρηξη στο ηφαίστειο κάτω από τον παγετώνα, στην Ισλανδία

Απίστευτης ομορφιάς θέαμα παρουσίαζε λίγο μετά την έκρηξη στο ηφαίστειο κάτω από τον παγετώνα, στην Ισλανδία

Η ηφαιστειακή τέφρα από το ισλανδικό ηφαίστειο Γκρίμσβετν που εξερράγη το Σάββατο, αναμένεται να φτάσει στη βόρεια Σκοτία την Τρίτη, ενώ μπορεί να φτάσει και σε τμήματα της δυτικής Γαλλίας και της βόρειας Ισπανία την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε η Eurocontrol.

«Αναμένουμε ότι η ηφαιστειακή τέφρα θα φτάσει στη βόρεια Σκοτία την Τρίτη 24 Μαΐου», ανακοίνωσε η Eurocontrol στον ιστότοπό της.

«Αν οι ηφαιστειακές εκπομπές συνεχιστούν με την ίδια ένταση, η τέφρα μπορεί να φτάσει στον εναέριο χώρο της δυτικής Γαλλίας και της βόρειας Ισπανίας την Πέμπτη 26 Μαΐου», πρόσθεσε.

Πάντως, εκπρόσωπος των μετεωρολογικών υπηρεσιών της Ισλανδίας δήλωσε αργά την Κυριακή ότι οι εκρήξεις στο Γκρίμσβετν φαίνεται να μειώνονται σε ένταση. «Η ηφαιστειακή δραστηριότητα μειώνεται», δήλωσε η Μπεργκτόρα Νζάλα Γκουντμουντσντότιρ.

Η Eurocontrol επεσήμανε ότι για Κυριακή και Δευτέρα δεν προβλέπεται να κλείσει ο εναέριος χώρος καμίας χώρας της Ευρώπης, εκτός της Ισλανδίας.

«Ολα τα αεροδρόμια και ο εναέριος χώρος της Ισλανδίας παραμένουν κλειστά έως τις 22 Μαΐου στις 19:00 τοπική ώρα και είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν κλειστά»», υπογράμμισε η υπηρεσία.

Το Γκρίμσβετν βρίσκεται κάτω από τον παγετώνα Βάτναγιόκουλ, στη νοτιοανατολική Ισλανδία, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Όταν είχε εκραγεί το 2004, οι υπερατλαντικές πτήσεις χρειαζόταν να αναδρομολογούνται νότια της Ισλανδίας, αλλά δεν είχαν κλείσει αεροδρόμια.

http://www.ethnos.gr


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s