Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του ’67 θέλει ο Ομπάμα


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε κατά τη σημερινή σημαντική ομιλία του ότι τα σύνορα του Ισραήλ και ενός μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να βασίζονται στα σύνορα του 1967, και ότι η ανεξάρτητη Παλαιστίνη θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένη. Παράλληλα, υποστήριξε ότι προσπάθειες για την απομόνωση του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη δεν θα οδηγήσουν στη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Ο Μπαράκ Ομπάμα, υπογράμμισε ότι τα σύνορα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης θα πρέπει να βασίζονται στις γραμμές του 1967 με ανταλλαγές για τις οποίες οι δύο πλευρές θα πρέπει να είναι σύμφωνες, ώστε να εγκαθιδρυθούν ασφαλή σύνορα και αναγνωρισμένα και από τα δύο κράτη. Η πλήρης και σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων θα πρέπει να συνάδει με την ιδέα της υπευθυνότητας της παλαιστινιακής ασφάλειας σε ένα κράτος κυριάρχο και αποστρατικοποιημένο, επισήμανε ο κ. Ομπάμα. Πρέπει να συμφωνήσουν ως προς τη διάρκεια της μεταβατικής αυτής περιόδου, ενώ η αποτελεσματικότητα των συμφωνιών ασφαλείας θα πρέπει να καταδειχτεί σαφώς, πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Αλλαγή στο status quo της Μέσης Ανατολής ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε παράλληλα ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την οικονομική και δημοκρατική ανάπτυξη της Αιγύπτου και της Τυνησίας, και ότι οι δύο αυτές χώρες πρέπει να χρησιμεύσουν ως μοντέλο για όλη την περιοχή που περνά τώρα μια σημαντική αλλαγή. Τα γεγονότα των περασμένων έξι μηνών δείχνουν ότι οι στρατηγικές της καταπίεσης και της διαίρεσης δεν βοηθούν κανέναν, τόνισε ο κ. Ομπάμα.

Στην σημαντική σημερινή ομιλία του ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στην αμερικανική εξωτερική πολιτική για την Μέση Ανατολή θέλοντας να δείξει την αμερικανική υποστήριξη στις ταχείες αλλαγές που συντελούνται εκεί μέσω των λαϊκών εξεγέρσεων που έχουν οδηγήσει στην έξοδο από την εξουσία τους προέδρους Τυνησίας και Αιγύπτου. Οι ΗΠΑ και τα αραβικά κράτη θα πρέπει να εργαστούν σκληρά για να ξεπεράσουν δεκαετίες μη εμπιστοσύνης ώστε να μπορέσουν να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή, ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος. Μια αποτυχία μας στην αλλαγή αυτή θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάσταση μεταξύ των ΗΠΑ και των μουσουλμανικών κρατών, επισήμανε ο αμερικανός πρόεδρος.

http://www.axortagos.gr/blogs/24wro/palaistiniako-kratos-sta-sinora-tou-67-thelei-ompama.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s