«Επίδομα» 375 ευρώ σε όσους δηλώνουν αποδείξεις!


Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει το φαινόμενο επιστροφής χρημάτων στους φορολογούμενους που υπέβαλαν πρώτοι τις δηλώσεις εισοδήματος 2011!

Ήδη ως τώρα έχουν αποσταλεί 1.235.125 εκκαθαριστικά σημειώματα, εκ των οποίων το 39,81% είναι πιστωτικά, το 18,65% είναι χρεωστικά και το 41,54% είναι μηδενικά.

Το κράτος επέστρεψε ήδη φόρους 464,1 εκατ. ευρώ συνολικά σε 491.700 δικαιούχους, δηλαδή 375 ευρώ κατά μέσο όρο στον κάθε ένα που έλαβε επιστροφή ως τώρα. Αντιθέτως εισέπραξε 593,4 εκατ. ευρώ, που είναι οι καταβολές φόρου που προκύπτουν από τα χρεωστικά σημειώματα.

Μέχρι πέρυσι οι αναλογίες αυτές ήταν περίπου 25% πιστωτικά, άλλα τόσα χρεωστικά και 50% μηδενικά. Οι επιστροφές δηλαδή είναι σχεδόν 80% υψηλότερες από πέρυσι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου, τις μεγαλύτερες επιστροφές λαμβάνουν κυρίως εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα που, ενώ δήλωναν από τα υψηλότερα εισοδήματα διαχρονικά (ανώτερα και από γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς κλπ) είδαν από τον Απρίλιο του 2010 τον μισθό τους και μετά να περικόπτεται δραστικά, με αποτέλεσμα να πέφτουν διαρκώς όλο και σε χαμηλότερο κλιμάκιο φόρου εισοδήματος.

Θεωρείται βέβαιον πάντως πως υπάρχει και κατάχρηση του μέτρου, αφού πάρα πολλοί φορολογούμενοι έχουν εγγράψει στις φορολογικές τους δηλώσεις, αποδείξεις δαπανών 15.000, όσο είναι και το ανώτατο όριο προκειμένου να κερδίσουν το μέγιστο όφελος μείωσης φόρου.

Από το μέτρο ευνοήθηκαν όμως -έστω και οριακά αλλά  για πρώτη φορά- και όσοι έμεναν ούτως αφορολόγητοι, καθώς είχαν εισοδήματα κάτω των 800 ευρώ το μήνα.

Και αυτό επειδή κάθε απόδειξη πάνω από τις ελάχιστες απαιτούμενες, «αξίζει» όσο το 10% της αξίας της, αντί να επιστρέφει φόρο στους φορολογουμένους, που εν προκειμένω δεν έχουν προκαταβάλει και δεν δικαιούνται πίσω.

Σε κάθε περίπτωση, το δημόσιο καλείται τώρα και να επιστρέφει χρήματα που σε άλλες εποχές δεν θα επέστρεφε. Επικαλείται όμως το υπουργείο Οικονομικών και το πλαφόν 1500 ευρώ στις επιστροφές (ισχύει από δεκαετίας) για να καθυστερεί τις πληρωμές αυτές, κερδίζοντας χρόνο μέχρι να ελέγξει –υποτίθεται- αν οι αποδείξεις και όλα τα υπόλοιπα δικαιολογητικά είναι σωστά, ή όχι.

Σε τελική ανάλυση πάντως, το τελικό ισοζύγιο για το αν και πόσο απέδωσε το μέτρο των αποδείξεων, θα φανεί στα τέλη το φθινόπωρο, όταν θα διαφανεί και ποια ήταν η είσπραξη ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που δήλωσαν τα αντίστοιχα έσοδα, όπως προκύπτουν από τις αποδείξεις που κόπηκαν με κίνητρο την επιστροφή φόρου στα φυσικά πρόσωπα.


http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=125297

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s