Λύσεις υπάρχουν για να βελτιώσουμε τη ποιότητα της ζωής που ζούμε σε μεγάλο βαθμό.Πως ? Να πως.


 

 

 

Συντάχθηκε απο τον/την webmaster
Πέμπτη, 26 Μάιος 2011 12:41

Το πολίτευμα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας (μετάφραση του Parliamental Republic) αποδείχθηκε μη επαρκές.

Να σημειώσουμε ότι η λέξη που χρησιμοποιείται (republic) δεν σημαίνει δημοκρατία (democracy) όπως λανθασμένα μεταφράστηκε στην Ελλάδα.

Το πολίτευμα μας έχει πολλά παράθυρα που είναι ανοιχτά για να δώσουν ευκαιρίες στους εκλεγμένους άρχοντες να είναι υπεράνω του νόμου,κάτι μη δημοκρατικό.

Βασικά συστατικά της δημοκρατίας είναι η ισονομία,η ισότητα και η αυτάρκεια.

Τούτη τη στιγμή ούτε ισονομία υπάρχει,ούτε ισότητα,ούτε και αυτάρκεια,πράγμα που σημαίνει πως δεν έχουμε δημοκρατία.

Για να γίνει πιο δίκαιο το πολιτικό μας σύστημα,πρέπει να αλλάξει το είδος του πολιτεύματος μας,ούτως ώστε να περιορίζει τους εκλεγμένους αντιπροσώπους από το να είναι υπεράνω του νόμου,και να προσφέρει αυτάρκεια στο λαό.

Ας δούμε με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει το πολίτευμά μας πιο δημοκρατικό:

* Κατάργηση βουλευτικής ασυλίας. Δηλαδή και οι βουλευτές να αντιμετωπίζονται από το νόμο όπως και οι υπόλοιποι πολίτες. Να μην ισχύουν οι παραγραφές,τα ελαφρυντικά και η ασυλία που τους δίνει το ελεύθερο να παρανομούν με κακουργήματα και να μην δικάζονται.

* Απλή αναλογική. Απλή αναλογική σημαίνει πως όσο είναι το ποσοστό που θα λάβει ένα κόμμα στις εκλογές,τόσο θα είναι και το ποσοστό βουλευτικών εδρών που θα του δωθούν. Αντί αυτού ο ισχύων νόμος δίνει bonus έδρες δίνωντας ένα μη δίκαιο αποτέλεσμα,καθ’ ότι στη δημοκρατία κυβερνάει η πλειοψηφία,αλλά έτσι καταλήγει να κυβερνάει η μειοψηφία.Γιατί μειοψηφία είναι ένα κόμμα με π.χ. 44% να επιτάσσει τις απόψεις τους στο 56%.Και εκτός αυτού,τα υπόλοιπα κόμματα της βουλής εκτός της κυβερνήσεως έχουν διακοσμητικό ρόλο καθώς δεν λαμβάνουν μέρος στις αποφάσεις.Με απλή αναλογική θα είχε επιρροή στις εξελίξεις το κάθε κόμμα που έχει ψηφίσει ο λαός,και έτσι η λήψη των αποφάσεων θα εκπροσοπούσαν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών.

* Συχνά δημοψηφίσματα. Το δημοψήφισμα είναι η πιο άμεση και δημοκρατική λύση για τη λήψη αποφάσεων. Συχνά ακούμε πως δεν γίνονται δημοψηφίσματα γιατί κοστίζουν ακριβά. Όμως ας σκεφτούμε λίγο πως τα κρατικά έξοδα κυρίως αφορούν τις μεταφορές και τους εργάτες που θα μεταφέρουν τον εξοπλισμό και θα τον εγκαταστήσουν στα εκλογικά κέντρα.Θα μπορούσε το Ελληνικό κράτος να χρησιμοποιήσει όμως πολλά δημόσια κτήρια τα οποία δεν εκμεταλλεύονται ως μόνιμα εκλογικά κέντρα,όπου ο εξοπλισμός θα είναι στημένος 356 μέρες το χρόνο,μειώνοντας τα έξοδα.Και θα μπορούσαν να γίνουν και άλλα πράγματα ώστε τα έξοδα ενός δημοψηφίσματος να μειωθούν κατά πολύ,αρκετά ώστε να γίνονται δημοψηφίσματα σε τακτική βάση.

* Κατάργηση κρατικής επιχορήγησης διαφημιστικών εξόδων των κομμάτων. Κάθε φορά που γίνονται εκλογές,πολλά εκατομμύρια από τους φόρους που πληρώνουν οι εργαζόμενοι,δαπανούντε για τις αφίσες,τα τηλεοπτικά σποτ,και λοιπό διαφημιστικό υλικό των κομμάτων. Για πιο λόγο να πληρώνει με τους φόρους του ο εργαζόμενος το διαφημιστικό υλικό των κομμάτων,και μάλιστα αναγκαστικά ? Τα κόμματα πρέπει να χρηματοδοτούνται εθελοντικά από τα μέλη τους και τους ψηφοφόρους τους ίσως,όχι υπεχρεωτικά από τον λαό.

Αυτές είναι μόνο οι πιο βασικές και απλές αλλαγές για να γίνει το πολίτευμα μας πιο δίκαιο και δημοκρατικό. Φυσικά υπάρχουν και πολλοί άλλοι τρόποι και ρυθμίσεις για να βελτιστοποιήσουμε την ποιότητα της δημοκρατίας μας.Ας πάμε τώρα όμως να δούμε κάποιες προτάσεις για την οικονομία της χώρας.

* Ανταγωνιστικότητα. Η νούμερο ένα βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο τουρισμός.Καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό ενίσχυσης του ελληνικού Α.Ε.Π. και προσφέρει πολλές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει χάσει την ανταγωνιστικότητά της. Δηλαδή έχει γίνει λιγότερο δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες.Φυσικά δεν σταμάτησε στα καλά καθούμενα να ενδιαφέρει τους τουρίστες η Ακρόπολη,ή οι ωραίες παραλίες μας,αλλά η Ελλάδα πλέον έχει γίνει πολύ ακριβώς προορίσμός για τον μέσο τουρίστα. Όντας μια από τις πιο ακριβές χώρες της Ε.Ε. και κατ’ επέκτασην του κόσμου,ο αριθμός ανθρώπων που μπορούν να μας επισκεφθούν έχει πέσει κατακόρυφα.Γιατί να έρθει κάποιος στην Ελλάδα όπου θα χρειαστεί να πληρώσει 5.5 ευρώ τη μπύρα του,ενώ στην Γερμανία θα πληρώσει 2.5,ή στην Τουρκία μονάχα 1 ευρώ ? Για να αρχίσει να ανεβαίνει ο αριθμός των τουριστών στην Ελλάδα,πρέπει να αρχίσουν να πέφτουν οι τιμές της.

Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες βιομηχανίες.Τα ελληνικά προιόντα είναι πολύ ακριβά και για το λόγο αυτό μη ανταγωνιστικά. Τα εργοστάσια της Ελλάδας μεταφέρονται σε άλλες χώρες λόγο της υψηλής φορολογίας,ενώ πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις σταματάν να έχουν κέρδος.

Θα έπρεπε για αυτό το λόγο να μειωθεί το ποσοστό της φορολογίας,προκειμένου να πέσουν οι τιμές και να ανέβει η ανταγωνιστικότητα.

Οι ισχύοντες φόροι είναι τόσο υψηλοί που έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα πλέον. Είναι τέτοια η ακρίβεια,που ο κόσμος δεν έχει την αγοραστική ικανότητα να υποστηρίξει τον αριθμό των επιχειρήσεων που έχουμε,με αποτέλεσμα να κλείνουν επιχειρήσεις.

Αυτό ως αποτέλεσμα προκαλεί την ανεργεία που έχει ως αποτέλεσμα τα διαθέσημα χρήματα στην αγορά να είναι ακόμα λιγότερα,που αυτό σημαίνει πως ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις θα κλείσουν και κατ’ επέκτασην το κράτος θα έχει λιγότερες πηγές για να εισπράξει φόρους.

Τι θα ήταν καλύτερο για την οικονομία του κράτους ? Να συλλέγει φόρο 19% από 1000 επιχειρήσεις,ή να συλλέγει 23% από 500 επιχειρήσεις ?

Σαφώς και το δεύτερο. Για αυτό λοιπόν η υψηλή φορολόγηση βλάπτει την οικονομία αντί να την βοηθά.

Άρα πρέπει να μειωθεί η φορολογία προκειμένου να πέσουν οι τιμές,και να μπορούν να λειτουργούν περισσότερες επιχειρήσεις και κατ’ επέκτασην να απασχολούνται με εργασία περισσότεροι πολίτες.

Επιπρόσθετα για την σωστή λειτουργία της αγοράς θα μπορούσαν να επανέλθουν οι ενδεικτικές τιμές,η αγορανομία,το ποσοστό περιθώριου κέρδους κ.α.

* Εκμετάλλευση πόρων. Σύμφωνα με έρευνες οργανισμών όπως π.χ. ο ΙΓΜΕ η Ελλάδα έχει φυσικό ορυκτό πλούτο ο οποίος θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί είτε για να καλύψει τις ανάγκες του κράτους,είτε για να πωληθεί στο εμπόριο ενισχύωντας την οικονομία μας.Πετρέλαιο,ουράνιο και χρυσό και σημαντικές ποσότητες υπάρχουν σύμφωνα με τις έρευνες στο υπέδαφος της Ελλάδας.Η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει μέρος στο διεθνές εμπόριο ορυκτών δημιουργώντας μια νέα βιομηχανία που θα έφερνε πολλές νέες θέσεις εργασίας,και κέρδη στη χώρα μας.

* Εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Η Ελλάδα ως επί το πλείστον χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα για να παράγει την ηλεκτρική ενέργειά της. Αυτό δεν είναι το βέλτιστο,καθώς για την απόκτηση των καυσίμων απαιτούνται χρήματα,και εκτός αυτού έτσι επιβαρύνεται και η ατμόσφαιρά μας με δηλητιριώδη ουσίες. Εναλλακτικές πηγές ενέργειας για την Ελλάδα,είναι οι standard πηγές για τις περισσότερες χώρες του εξωτερικού.Δηλαδή η Ηλιακή και κυρίως η Αιολική. Η Αιολική ενέργεια είναι η πιο συμφέρουσα όσων αφορά τα έξοδα λειτουργίας/παραγώμενη ενέργεια/έσοδα.Και τυγχάνει η Ελλάδα να πληρεί τις προδιαγραφές τόσο για εγκαταστάσεις Ηλιακής όσο και Αιολικής ενέργειας. Κάτι τέτοιο θα μείωνε τα κρατικά έξοδα που δαπανούντε για την απόκτηση του καυσίμου,θα βελτίωνε τη ποιότητα της ατμόσφαιράς μας,και θα έκανε το ηλεκτρικό ρεύμα πιο προσιτό για τους καταναλωτές. Μόνο θετικά δηλαδή.

Αυτό το κείμενο το έγραψα εν τάχει ως ένα δείγμα για να υποστηρίξω την άποψή μου πως ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ και μάλιστα που να μας συμφέρουν όλους.

Δεν ανήκω σε κανένα κόμα,και αυτές οι προτάσεις που κατέθεσα δεν αποτελούν πρόγραμμα κανενός κόμματος. Απλά ήθελα να μοιραστώ κάποιες γνώσεις που έχω

με τους συμπολίτες μου,για να δείξω πως υπάρχουν λύσεις για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας αρκετά.

Αν μοιράζεστε τις απόψεις μου,παρακαλώ διαδώστε τες για να τις μάθει περισσότερος κόσμος.

 

 

http://www.aganaktismenoi.com/index.php/component/content/article/13-2011-05-28-22-52-17/254-2011-05-26-09-44-07.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s