Πιο κοντά στο να «διαβάσουμε» το μυαλό


Οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας είναι πλέον πραγματικότητα, μιας και επιστήμονες στην Αμερική κατάφεραν να βρουν τρόπο ώστε στο μέλλον, να «διαβάσουν» τον εγκέφαλο. Ανακάλυψαν μέθοδο, με την οποία παρακολούθησαν τα βαθύτερα σημεία του εγκεφάλου, τον τρόπο που αυτός σχηματίζει τις λέξεις και έτσι χαρίζουν χαμόγελα ελπίδας στα άτομα που λόγο αναπηρίας, δε μπορούν να μιλήσουν.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, οι οποίοι ανήκαν στην ομάδα με το όνομα, «Καινοτομία Νευροεπιστημών και Τεχνολογίας», ανακάλυψαν ότι κάθε λέξη και ήχος, προκαλεί στον εγκέφαλο διαφορετική αντίδραση και έτσι πιστεύουν ότι στο μέλλον θα επιτραπεί σε έναν υπολογιστή να διαβάζει τη σκέψη. Συγκεκριμένα χρησιμοποίησαν ειδικά ηλεκτρόδια στην περιοχή του εγκεφάλου και βρήκαν τις περιοχές εκείνες που συνδέονται με συγκεκριμένες λέξεις και ήχους.

Με επικεφαλής τον διευθυντή του Πανεπιστημίου, τον Eric Leuthardt, η ομάδα μελέτησε τέσσερα άτομα που έπασχαν από επιληψία και εμφύτευσαν 64 ηλεκτρόδια στον καθένα. Αρχικός σκοπός, αναφέρει ο κ. Leuthardt, ήταν να βρουν τα αίτια της επιληψίας και τα μέρη του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για αυτήν. Στην πορεία της έρευνας τους, αντιλήφθηκαν πως κάθε λέξη που έβαζαν τα τέσσερα άτομα να λένε, ο εγκέφαλος τους επηρέαζε τα ηλεκτρόδια διαφορετικά. Κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως στο μέλλον θα δημιουργηθεί υπολογιστής, ο οποίος θα επιτρέπει μέσω του εγκεφάλου, άτομα τα οποία δε μπορούν να μιλήσουν, να συνεννοούνται με τη σκέψη τους.

Σε συνέντευξή του στη «Sunday Times», ο Leuthardt τόνισε πως « Ο εγκέφαλος δεν είναι αυτό το μαύρο κουτί που νομίζουμε όλοι, αλλά κάτι πιο προσιτό. Δεν θεωρώ πως μπορώ να δια διαβάσω το μυαλό κάποιου, αλλά έχω αποδείξεις ότι αυτό είναι δυνατό».

http://www.i-live.gr/th-methodos-diavazontas-to-mualo/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s