Μέσα στις επόμενες ημέρες η δημόσια διαβούλευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τις έρευνες πετρελαίου


Μέχρι τον Οκτώβριο οι διαγωνισμοί

Το 2012 θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση των περιοχών στο Ιόνιο και την Κρήτη, όπου θα γίνουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις για την ανακάλυψη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων   

Το 2012 θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση των περιοχών στο Ιόνιο και την Κρήτη, όπου θα γίνουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις για την ανακάλυψη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων .

Αθήνα : Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευσης για το κείμενο της πρόσκλησης ενδιαφέροντος σχετικά με τις έρευνες πετρελαίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ως τον Οκτώβριο να έχουν προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί για τις έρευνες, οι οποίες θα γίνουν με τη μέθοδο των μη αποκλειστικών δεδομένων και το 2012 να ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση των περιοχών στο Ιόνιο και την Κρήτη.

Σε Ιόνιο και Κρήτη, θα γίνουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις για την ανακάλυψη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κείμενο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έχει εγκριθεί κατ’ αρχήν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αλλά και από το υπουργείο Εξωτερικών, που έδωσε το πράσινο φως για τη συνέχιση της διαδικασίας.

Οι διαγωνισμοί που θα γίνουν με βάση την πρόσκληση αυτή θα αφορούν την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών από διεθνείς εταιρίες που εξειδικεύονται στο συγκεκριμένο τομέα και ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Τα δεδομένα που θα προκύψουν από τις έρευνες αυτές θα πουληθούν στη συνέχεια στις πετρελαϊκές εταιρίες που θα ενδιαφερθούν στην επόμενη φάση να κάνουν ερευνητικές γεωτρήσεις για τον εντοπισμό και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, εφόσον διαπιστωθεί η ύπαρξή τους.

Το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα συμμετάσχει στις δαπάνες για τις σεισμικές έρευνες, θα έχει όμως συμμετοχή στα έσοδα από την πώληση των δεδομένων σε πετρελαϊκές εταιρίες.

Το ΥΠΕΚΑ προτίθεται να «εμπλουτίσει» τον όγκο των δεδομένων για το ελληνικό υπέδαφος που θα διατεθούν στη διεθνή αγορά με τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν γίνει, σποραδικά, στο παρελθόν σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της επικράτειας.

Γνωστές επιχειρήσεις του κλάδου έχουν εκφράσει κατ αρχήν και ανεπίσημα ενδιαφέρον για συμμετοχή στους διαγωνισμούς. Όλοι περιμένουν ωστόσο την προκήρυξη για να δουν τους όρους και να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα.

Παράλληλα, αναμένεται η ψήφιση του νόμου για την ίδρυση του φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων καθώς και για το θεσμικό πλαίσιο των ερευνών που θα προβλέπει αυξημένα κίνητρα στους επενδυτές (μείωση φορολογίας, αύξηση της έκτασης των «οικοπέδων» που θα παραχωρηθούν για έρευνα, κ.ά.).

 

ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ FENRIR:

ΚΑΙ ΕΡΧΟΜΑΙ ΕΓΩ ΚΑΙ ΛΕΩ ΤΩΡΑ, ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΡΗΤΗ, ΜΕ ΥΠΟΠΤΕΣ ΣΗΜΑΙΟΥΛΕΣ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ VODAFONE ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s