Κορυφαία προτεραιότητα η διασφάλιση της παγκόσμιας ανάκαμψης


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι συμφώνησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ πως η ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα πρέπει να συγκρατηθεί και να μην επιτραπεί «να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ στον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε ότι αναγνωρίζει πως η Ελλάδα έχει βρεθεί στο «στόχαστρο των αγορών». Δήλωσε ότι κατανοεί πως η αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους της Ελλάδας αποτελεί μια «σκληρή» πολιτική κατάσταση τόσο για τηΓερμανία όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες που μετέδωσε τόσο η εφημερίδα «Κεφάλαιο» όσο και το Capital.gr.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι η Γερμανία θα διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στην επίλυση της κρίσης, ενώ τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους.

«Το χρέος της Ελλάδας είναι σημαντικό και έχει αναλάβει σημαντικά βήματα για να βελτιώσει την κατάσταση», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «Αλλά βρίσκεται στο στόχαστρο των διεθνών αγορών και ως μέλος της ζώνης του ευρώ, αναγκαστικά θα κοιτάξει στα άλλα μέλη της Ευρωζώνης για βοήθεια στη διαμόρφωση μιας πορείας προς τα εμπρός»

«Η Γερμανία θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διαδικασία. Αλλά η πολιτική διαδικασία είναι δύσκολη. Θυμάστε πόσο δύσκολο ήταν για μας να κάνουμε τις επενδύσεις στη δική μας αυτοκινητοβιομηχανία ή να διασφαλίσουμε ότι δεν θα είχαμε κατάρρευση του δικού μας χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μπορείτε να φανταστείτε αν πρέπει να κάνετε αυτές τις αποφάσεις με άλλες 27 χώρες σε σχέση με τα οικονομικά προβλήματα κάποιο άλλου».

«Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι με την ηγεσία της Γερμανίας και σε συνεργασία με άλλους βασικούς παράγοντες στην Ευρώπη, θα φτάσουμε σε ένα μονοπάτι για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη και για να καταστεί το χρέος της πιο διαχειρίσιμο».

«Θα χρειαστεί υπομονή και χρόνος, και έχουμε δεσμευτεί να συνεργαστούμε πλήρως στη διαχείριση των θεμάτων αυτών, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και μέσω διεθνών και χρηματοδοτικών οργανισμών όπως το ΔΝΤ».

Υπογράμμισε παράλληλα ότι μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία θα ήταν καταστροφική.

«Θα ήταν καταστροφικό να δούμε ένα ανεξέλεγκτο σπιράλ και μια χρεοκοπία στην Ευρώπη καθώς αυτό θα προκαλούσε αλυσιδωτά γεγονότα», προειδοποίησε.

Υπογράμμισε ότι η Ευρώπη «θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσει. Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να εξισορροπηθεί η αναγνώριση ότι η Ελλάδα πρέπει να αναπτυχθεί – και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις». Από την πλευρά της η Ελλάδα «θα πρέπει να υλοποιήσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο ανταγωνιστική» και θα πρέπει να έχει «μεγαλύτερη διαφάνεια στο οικονομικό της σύστημα».

«Αλλά με δεδομένο το επίπεδο του χρέους, αυτό σημαίνει επίσης ότι άλλες χώρες στη ζώνη του ευρώ θα πρέπει να προσφέρουν ένα δίχτυ ασφαλείας και στήριξη. Και οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να πάρουν μερικές αποφάσεις, σε συνεργασία με τα κράτη της ζώνης του ευρώ, για το πώς θα γίνει η διαχείριση του χρέους».

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πεποίθηση της ότι «έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο» στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρώπη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι η συζήτηση για την κρίση χρέους με τον Αμερικανό πρόεδρος ήταν «εκτεταμένη» στη συνάντηση τους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η σταθερότητα της Ευρώπης «δεν είναι μόνο ευθύνη, αλλά μέρος της ταυτότητας μας».

«Είδαμε ότι η σταθερότητα του ευρώ συνολικά θα επηρεαστεί αν μια χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα», δήλωσε και πρόσθεσε. «Βλέπουμε λοιπόν τις ευθύνες μας και έχουμε επωμιστεί τις ευθύνες μας σε συνεργασία με το ΔΝΤ»

Ο Αμερικανός πρόεδρος απέρριψε ταυτόχρονα τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο διπλής ύφεσης στις ΗΠΑ, αν και παραδέχτηκε ότι ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στην αμερικανική οικονομία δεν είναι ικανοποιητικός.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν παράλληλα στους στενούς δεσμούς που συνδέουν τις χώρες τους. «Η Ευρώπη και η Γερμανία δεν έχουν καλύτερο εταίρο από την Αμερική», υπογράμμισε η Μέρκελ.

Πηγή:www.capital.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s