Ο Πίνακας με τον Ξένο … by Lit Maiden


Μας φθονούσαν όλοι για αυτό φτάσαμε στα χάλια μας τα σημερινά.Έσταζε μέλι το στόμα τους όταν μιλούσαν για την Ελλάδα, για τον πολιτισμό μας, την αρχιτεκτονική μας, τους φιλοσόφους μας, τους ρήτορες, τις τέχνες μας. Ελληνική ομορφιά, διάνοια, δημοκρατία – το τρίπτυχο, το πρότυπο προς μίμησιν ξένων λογίων, αυτοκρατόρων, επιστημόνων.

Και μετά ήρθε η Δύση σαν κακό όνειρο, σαν το τέλος μιας μέρας, μιας εποχής, αντί να παραμείνει ο Ελληνισμός στη Δύση. Αθετήσαμε τις αρχές, τα έθιμα μας και σαν πόρνες αφήσαμε νταβατζήδες να πουλάνε τα έργα των χεριών μας. Λατρέψαμε το χρήμα και την δόξα, ένα κέρινο ομοίωμα μας, ξεχνώντας τι θα πει τιμή, θυσία, ανδρεία.

Σήμερα με άγγιξε μια εικόνα που φώλιασε στο μυαλό μου, ένας πίνακας. Είδα έναν ξένο να κάθεται δίπλα σε ένα παιδί. Το παιδί δεν ήταν δικό του και ο ξένος δεν άνηκε καν στον πολιτισμό στον οποίο άνηκε το παιδί. Αλλα το παιδί δάκρυσε με την ιδέα πως αυτός ο ξένος ίσως θα πέθαινε για αυτό, για να σώσει τον πολιτισμό του.

Δάκρυσα και εγώ καθώς απορροφούσα τον πίνακα. Δάκρυσα γιατί ο Θεός δεν με αξίωσε να έχω παιδιά δικά μου. Δεν με έδωσε την χαρά να βλέπω το σπλάχνο μου να με κοιτάει στα μάτια και να δακρύζει από αγάπη για μένα όπως το παιδί στον πίνακα. Δεν βρήκε τον λόγο να μου επιτρέψει να κρατήσω το ίδιο μου το αίμα στην αγκαλιά μου. Αλλά εσείς που έχετε παιδιά, που γνωρίζετε το βλέμμα μιας αγνής αγάπης και αφοσίωσης στα πεντάχρονα μάτια του γιου σας, τον απόλυτο θαυμασμό της κορούλας σας, είστε σε θέση να πεθάνετε για αυτό όπως ο ξένος στον πίνακα μου; Η είστε οι δάσκαλοι μιας αυτοσυντήρησης, μιας αποξένωσης και απαξίωσης τον πατροπαράδοτων αξιών;

Τι μέλλον θα δώσετε στα παιδιά σας είτε είναι πέντε, είτε τριανταπέντε; Θα είστε Σπαρτιάτες να παλέψετε να επαναπατριστούν τα φώτα του πολιτισμού μας; Μας θέλουν υποταγμένους, ντροπιασμένους, ασήμαντους να μην σηκώσουμε ποτέ κεφάλι. Αν ήμασταν τόσο ασήμαντοι, γιατί τόσος ντόρος να μας σώσουν; Έχουν συμφέροντα και για αυτό βάλαν μεσίτες στη βουλή να περάσουν τις τροπολογίες ξεπουλήματος.

Ξεκαθαρίστε μέσα σας τι θέλετε γιατί αν δεν αρχίσει αυτή η περιβόητη επανάσταση που όλοι περιμένουν από εμάς τους μεγαλύτερους, τους οικογενειάρχες, δεν θα γίνει ποτέ. Όταν επιστρέψει η αγάπη για την Ελλάδα, για την ομαδική πρόοδο,για την εγχώρια οικονομία και τον πολιτισμό μας, τότε ίσως κάτι αλλάξει.

Και ξαναρωτώ, τι μέλλον θα δώσετε στα παιδιά σας; Τι δάκρυα θα δείτε τελικά να ρέουν από τα μάτια τους – ευγνωμοσύνης ή δυστυχίας;

Creative Commons License
This work by https://mysatelite.wordpress.com/ is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ο Πίνακας με τον Ξένο … by Lit Maiden

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s