Η Άγκυρα θα εισβάλλει στη Συρία


Ιούνιος 13, 2011.

Μετά τη δραματική εξέγερση της Παρασκευής, κατά του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Άσαντ, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Τουρκία διαθέτει τουρκικό στρατό στα βόρεια της Συρίας.


Σύμφωνα με πληροφορίες της Μοσάντ, η Τουρκία ενδεχομένως να εισβάλλει στη Συρία για να προστατεύσει τους πολίτες της Συρίας από το στρατό του Μπασάρ Άσαντ, ο οποίος χρησιμοποιεί ελικόπτερα για να εξολοθρεύσει τους επαναστατημένους.

 

Η Τουρκία θέτει ως επιχείρημα την έγκριση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του 1973, κατά το οποίο εγκρίθηκε η επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Λιβύης.

Τα τουρκικά στρατεύματα με βάση αυτή τη συλλογιστική, θα μπορέσουν να εισβάλλουν άμεσα, ώστε  να αρχίσουν  να κινούνται ενάντια του στρατού του Σύριου Προέδρου.


Σύμφωνα με το σενάριο, ο Άσαντ θα θεωρήσει  την εισβολή ως πράξη πολέμου και θα ξεσπάσουν μάχες μεταξύ των στρατών των δύο χωρών.


Ήδη, από την περασμένη Παρασκευή  η συριακή τηλεόραση έχει αλλάξει γραμμή, αρχίζοντας μια προπαγάνδα κατά του πρωθυπουργού Ερντογάν, στο οποίο επιτίθεται απροκάλυπτα.


Η τουρκική απόφαση για την αποστολή στρατευμάτων στη Συρία έχει ως σκοπό να επιτύχει τρεις στόχους, σύμφωνα με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες:


 Πρώτον να σταματήσει ένα πιθανό κύμα προσφύγων προς την Τουρκία. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση Ερντογάν συμφώνησε να απορροφήσει περίπου τρεις χιλιάδες πρόσφυγες, αλλά, η Άγκυρα δεν προτίθεται να δεχθεί περισσότερα κύματα προσφύγων.


Δεύτερον. Ο τουρκικός στρατός σκοπεύει να δημιουργήσει μια στρατιωτική ζώνη στη βόρεια Συρία, η οποία θα υποστηριχθεί από την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο για να βοηθήσει τα στρατόπεδα των προσφύγων που θα καταφύγουν σε αυτήν.


Τρίτον. Δίνεται ευκαιρία στην Τουρκία να εισβάλει στις βόρειο κουρδικές περιοχές της Συρίας για να δημιουργήσει εκεί μια στρατιωτική ζώνη μεταξύ του τουρκικού Κουρδιστάν, κοντά στην μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, Al Qamishli.Πηγή: DEBKA

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s