Νέο σκάνδαλο στην FIFA


Λίγες εβδομάδες μετά το σκάνδαλο δωροδοκίας μελών της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA,  πριν από την ανάθεση των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και του 2022, έρχεται και νέο «χτύπημα» για την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία!

Η ΔΟΕ λοιπόν  έχει ξεκινήσει έρευνα για έναν από τους μεγαλύτερους αξιωματούχους της, ο οποίος κατηγορήθηκε από το τηλεοπτικό πρόγραμμα «BBC Panorama» ότι δωροδοκήθηκε. Ο λόγος για τον Ζοάο Χαβελάνζε (επίτιμος πρόεδρος της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας, και μέλος της ΔΟΕ) , ο οποίος  είναι ο άνθρωπος που έχει μπει στο … μάτι  της επιτροπής Ηθικής της ΔΟΕ.  Αιτία για να κατηγορούν τον Χαβελάνζε μάλιστα, φαίνεται να είναι η σχέση που είχε ο 95χρονος Βραζιλιάνος με έναν από τους πρώην χορηγούς της FIFA (International Sport and Leisure ISL), κατά την  θητεία του (διήρκησε 24 χρόνια) ως πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας. Από την μεριά της πάντως η FIFA δεν έχει ξεκινήσει δική της έρευνα επί του νέου αυτού  θέματος διαφθοράς.

Αναλυτικά, στο  πρόγραμμα του BBC , «Ντροπή του Ποδοσφαίρου»  αναφέρθηκε ότι: «Ο κύριος Χαβελάνζε πήρε ένα εκατομμύριο δολάρια το 1997. Ο Σεπ Μπλάτερ το ήξερε και δεν έκανε τίποτα». Ο Χαβελάνζε από την μεριά του μέχρι τώρα δεν έχει απαντήσει σε όλες αυτές τις κατηγορίες, ενώ η επιτροπή Ηθικής της ΔΟΕ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους παραγωγούς του BBC, από τον περασμένο Νοέμβριο. Αυτή δεν είναι η μοναδική υπόθεση πάντως, καθώς στο παρελθόν και συγκεκριμένα μια  άλλη εκπομπή είχε αποκαλύψει  ότι ο Ίσα Χαγιάτου  (πρόεδρος της Αφρικανικής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας και αντιπρόεδρος της FIFA)  είχε πάρει 10.000 λίρες Αγγλίας από την ISL.

Από εκεί και πέρα να σημειώσουμε ότι  τέσσερα μέλη της FIFA συνολικά έχουν δεχτεί ποινές τους περασμένους επτά μήνες από το Σώμα της, λόγω κατηγοριών για χρηματισμό και παράνομων ενεργειών.

Τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας, Άμος Αντάμου και Ρευνάλντ Τεμάρι κατέθεσαν προσφυγή στο Διαιτητικό Δικαστήριο Αθλητισμού (CAS), ενώ ο αντιπρόεδρος Τζακ Γουόρνερ και ο Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ, ο οποίος ήταν και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, περιμένουν την τελική απόφαση της Επιτροπής Ηθικής της FIFA Επιτροπή. Η απόφαση θα κρίνει βέβαια, εάν είναι θα υπάρχει προσωρινή απαγόρευση του Μπιν Χαμάμ  με κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα ή σε μόνιμη βάση.

http://www.theplayer.gr/?ID=UEFA&Rec_ID=66219

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s