Παίρνουν πίσω αναδρομικά το φόρο-μπόνους των αποδείξεων


Αθήνα

Να δώσουν πίσω την επιστροφή φόρου που κέρδισαν μέσω αποδείξεων, αν ξεπερνά τα 300 ευρώ, επιβάλλει εκτός των άλλων στους φορολογούμενους η κυβέρνηση μέσω του εφαρμοστικού νόμου, σε πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα διάταξη που έρχεται ουσιαστικά να ακυρώσει την περσινή απόφαση.

Επιπλέον, αν ήδη έχει γίνει εκκαθάριση φόρου και ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου λόγω των αποδείξεων μεγαλύτερη από 300 ευρώ, θα κληθεί να επιστρέψει τα χρήματα για το ποσό που ξεπερνά τα 300 ευρώ.

Αυτό θα γίνει μέσω του συμψηφισμού με την έκτακτη εισφορά που επιβάλλεται αναδρομικά για τα εισοδήματα που προέκυψαν το 2010. Θα υπάρξουν δηλαδή φορολογούμενοι που, αν και είχαν στο εκκαθαριστικό τους επιστροφή λόγω των αποδείξεων, τελικά θα κληθούν να καταβάλλουν φόρο.

Αντίθετα η ποινή 10% έναντι του ποσού σε περίπτωση που δεν έχει συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό λόγω αποδείξεων, παραμένει.

Η επίμαχη παράγραφος στον εφαρμοστικό νόμο αναφέρει:

«Το ποσό του φόρου που εκπίπτει από τον συνολικό φόρο που προκύπτει με βάση τη φορολογική κλίμακα σύμφωνα με τις διατάξεις του όγδοου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του ν. 2238/1994 περί αποδείξεων, όπως ισχύει για το οικονομικό έτος 2011, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ ανά φορολογούμενο. Στις περιπτώσεις που έχει γίνει εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011 και έχει συμψηφιστεί φόρος μεγαλύτερος από τριακόσια (300) ευρώ, ο επί πλέον αυτός φόρος βεβαιώνεται με την ειδική εισφορά φυσικών προσώπων σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 4 και 5 του παρόντος άρθρου.»

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231114999

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s