Η UEFA, ο Βόλος, ο Μαρινάκης κι ο Ιφαντίνο


Θοδωρής Ρούσσος | 27/6/2011 09:14

Στήσαμε το δικό μας κοριό και μάθαμε τι λένε στην UEFA για την υπόθεση των στημένων αγώνων. Γιατί θεωρούν τελειωμένο από το Europa League τον Βόλο και γιατί είναι 50%-50% η συμμετοχή του Ολυμπιακού στο Champions League. Μπορεί να παρέμβει η UEFA; Θα γίνει το νέο πρωτάθλημα; Γιατί ήρθε ο Ιφαντίνο στην Ελλάδα;

Η στάση της UEFA
H ευρωπαϊκή ομοσπονδία παρακολουθεί τις εξελίξεις και περιμένει τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης. Η ουσία είναι ότι πρώτη φορά αντιμετωπίζει μια τέτοια υπόθεση, με τέτοιες διαστάσεις, αφού εμπλέκονται παράγοντες, αθλητές, διαιτητές, bookmakers και άλλα φυσικά πρόσωπα. Ακόμα και το Calciopolis, το σκάνδαλο που συγκλόνισε το ιταλικό ποδόσφαιρο και είχε να κάνει αποκλειστικά με διαιτητές, το χειρίστηκε αποκλειστικά η ιταλική δικαιοσύνη, με την UEFA σε ρόλο επιτηρητή.

Ποιοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα;
Οι δύο από τις πέντε ελληνικές ομάδες. Ο Ολυμπιακός Βόλου -σύμφωνα με την UEFA- είναι εκτός Ευρώπης, ενώ 50%-50% θα πρέπει να θεωρείται και η συμμετοχή του Ολυμπιακού Πειραιώς στο Champions League. Η 7η παράγραφος του άρθρου «Admission Criteria» αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ομάδα που εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα με στημένα παιχνίδια, τίθεται εκτός Ευρώπης σε επίπεδο συλλόγων ή Εθνικών ομάδων.

Γιατί ο Βόλος εκτός και ο Ολυμπιακός 50%-50%;
Οι αξιωματούχοι της UEFA απλά περιμένουν την ΕΠΟ να δηλώσει την ομάδα που θα αντικαταστήσει την ομάδα της Θεσσαλίας στο Europa League. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι ο πρόεδρός του κρατείται από τις Αστυνομικές Αρχές, φτάνει για να μείνει εκτός διοργανώσεων. Οπως μας εκμυστηρεύτηκε αξιωματούχος της UEFA, την ευρωπαϊκή ομοσπονδία δεν την ενδιαφέρει αν κρατείται δικαίως ή αδίκως! Από τη στιγμή που υπάρχει η ένδειξη accused δίπλα στην ομάδα, αυτή ταυτόχρονα τίθεται εκτός.

Για τον Ολυμπιακό Πειραιώς, η UEFA προβληματίζεται… Και αυτό γιατί, ο Ολυμπιακός είναι «accused» λόγω του προέδρου του, Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος όμως τυγχάνει της εκτίμησης των αξιωματούχων της UEFA. Στα υπέρ του είναι οι επενδύσεις που έχει κάνει στο ποδόσφαιρο, η οργάνωση του φιλικού για φιλανθρωπικούς σκοπούς (φίλοι Ζιντάν Ρονάλντο) και το εν γένει όνομά του στο παγκόσμιο οικονομικό status.

Ποιοι θα πάρουν την απόφαση;
Το αν το «accused» υπερισχύσει της εκτίμησης που τρέφουν κάποιοι μέσα από την UEFA προς το πρόσωπο του προέδρου του Ολυμπιακού, και οι Πρωταθλητές Ελλάδας τεθούν εκτός Champions League, θα το αποφασίσουν δύο άνθρωποι. Ο Μισέλ Πλατινί και ο Τζιάνι Ιφαντίνο.

Περιμένουν τον αντικαταστάτη του Βόλου
Δεδομένου ότι η UEFA έχει ήδη… αποκλείσει τον Ολυμπιακό Βόλου, περιμένει την απόφαση της ΕΠΟ για το ποια ομάδα θα τον αντικαταστήσει. Αμεσα. Κι αυτό είναι θέμα όλων και όχι μίας ομάδας. Ζητείται ένα ψύχραιμος να πάρει μια απόφαση και να ανακοινώσει την ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη. Το πρώτο παιχνίδι είναι στις 14 Ιουλίου, αλλά παρόλα αυτά η UEFA είναι διατεθειμένη ακόμα και να αναβάλει κατά μία εβδομάδα το ματς, αν γνωστοποιηθεί η αντικατάσταση. Αρκεί αυτό να γίνει. Δηλαδή, το ζητούμενο από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία είναι να δει -και- το αν έχουν απομείνει αντανακλαστικά στην ΕΠΟ. Αν δεν γίνουν άμεσα ουσιαστικές κινήσεις από μία χώρα που το 1/3 των ομάδων της κατηγορείται, η UEFA θα έχει να λέει ότι η ΕΠΟ είναι ένα κλικ πιο κάτω από τις υπόλοιπες ομοσπονδίες.

Στον αέρα το νέο πρωτάθλημα
Με τα έως τώρα δεδομένα, η έναρξη του νέου πρωταθλήματος βρίσκεται στον αέρα. Η UEFA περιμένει κάποιον να βγει μπροστά. Να ξεκαθαρίσει ποιοι μένουν, ποιοι… φεύγουν. Με ποιους όρους θα γίνει το νέο πρωτάθλημα. Κάποιος να πει «ευχαριστούμε την κυρία Παπανδρέου, αλλά το ποδόσφαιρο είμαστε εμείς. Εμείς αποφασίζουμε και όχι τα γεγονότα από μόνα τους». Και το ιδανικό θα ήταν να καθίσουν όλοι μαζί και όσοι είναι μπλεγμένοι (δηλαδή τα ονόματά τους βρίσκονται στα…. χαρτιά) να κάνουν στη μπάντα.

Μπορεί η UEFA να παρέμβει;
Η UEFA δεν θα ασχοληθεί με καμία χώρα για το τι κάνει. Η μοναδική κόκκινη γραμμή για την ευρωπαϊκή ομοσπονδία είναι κρούσματα βίας και ρατσισμού. Μόνο τότε -κι εφόσον η ίδια κρίνει ότι πρέπει- μπορεί να παρέμβει. Το αν οι ομάδες -οι παράγοντες των οποίων εμπλέκονται στην υπόθεση των στημένων- υποβιβαστούν ή όχι, είναι κάτι το οποίο εξαρτάται αποκλειστικά από το ελληνικό αθλητικό Δίκαιο.

Γιατί ήρθε ο Ιφαντίνο στην Ελλάδα;
Πολλοί σύνδεσαν την έλευση του Ιφαντίνο στην Ελλάδα με την υπόθεση του φακέλου αδειοδότησης του ΟΦΗ. Το θέμα των αδειοδοτήσεων είναι το 50ο που απασχολεί τον Ιφαντίνο και την UEFA. Δεν τους ενδιαφέρει, από τη στιγμή που οι όροι είναι σαφείς. Ηρθε να ζητήσει το λόγο από την ΕΠΟ γιατί ενώ όλοι οι φάκελοι διαφέρουν από τις προσταγές της UEFA, σε κάποιους δόθηκαν οι αδειοδοτήσεις και σε άλλους όχι. Και για έναν επιπλέον λόγο. Γιατί η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν «πατάει» στο club license της UEFA, πάνω στο οποίο έχουν γίνει δεκάδες σεμινάρια (πληρωμένα όλα από την UEFA)… «Καταργήστε τα για όλους», είπε στον Σοφοκλή Πιλάβιο και έφυγε…

http://www.sport.gr/default.asp?pid=4&aid=98446

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s