Η ΕΕ επεξεργάζεται ένα «Σχέδιο Β» για τη διάσωση της Ελλάδας, σε περίπτωση που απορριφθεί το Μεσοπρόθεσμο από την ελληνική Βουλή


Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης επεξεργάζονται ένα «Σχέδιο Β», με σκοπό να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας, σε περίπτωση που δεν εγκριθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα από την ελληνική Βουλή, αυτή την εβδομάδα…

Ερωτηθείς αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση καταψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, η έγκριση του οποίου έχει τεθεί ως προϋπόθεση για την παροχή της πέμπτης δόσης του δανείου αλλά και της όποιας περαιτέρω χρηματοδότησης της Ελλάδας, ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι Βρυξέλλες ήδη επεξεργάζονται ένα τέτοιο σχέδιο.

«Δεν έχουμε το σχέδιο μόνον κατά νου, το επεξεργαζόμαστε, να είστε βέβαιοι», απάντησε συγκεκριμένα ο αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου. «Στο σχέδιο αυτό, η επόμενη χρονική φάση δεν είναι η χρεοκοπία της Ελλάδας», πρόσθεσε, αρνούμενος να μπει σε άλλες λεπτομέρειες.

Η χρηματοδότηση θα καλύπτει τα 12 δισ. που χρειάζεται η χώρα για να αποφύγει την άμεση χρεωκοπία. Αφού απορρίφθηκε η λύση χρηματοδότησης-γέφυρας (bridging loan) από την ΕΕ, η πιθανότερη επιλογή θα είναι η παροχή ρευστότητας από μία απροσδιόριστη «τρίτη πλευρά».
«Το βρίσκω δύσκολο να μη βρεθεί τράπεζα ή οργανισμός για να δώσει ακόμα ένα δάνειο στην Ελλάδα», είπε η πηγή. «Με τους σωστούς όρους, θα συμβεί».

Παράλληλα, στέλεχος της γαλλικής κυβέρνησης αποκάλυψε περαιτέρω λεπτομέρειες της γαλλικής πρότασης για εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους από τις τράπεζες, την οποία επιβεβαίωσε νωρίτερα και ο Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Σύμφωνα με την πρόταση, το σχέδιο καλύπτει τα ομόλογα που λήγουν την περίοδο 2011-2014. Oι τράπεζες που μπαίνουν στη ρύθμιση δεν θα εμφανίζουν τα νέα ελληνικά ομόλογα στον ισολογισμό τους αλλά θα αποκτούν μερίδιο σε εταιρία ειδικού σκοπού που θα ιδρυθεί για την περίσταση.
Για κάθε ευρώ ελληνικού χρέους που θα μετακυλίεται, οι τράπεζες θα λαμβάνουν 30 σεντς σε ρευστό. Από τα υπόλοιπα 70 σεντς, η εταιρία ειδικού σκοπού θα επενδύει τα 50 σε νέα 30ετή ελληνικά ομόλογα και 20 σε χρεόγραφα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupons) ανάλογης διάρκειας, με την κορυφαία επενδυτική αξιολόγηση, «ΑΑΑ».

Οι όροι αυτοί αποτελούν υπόθεση εργασίας και μπορεί να αλλάξουν. Το Παρίσι φέρεται να θεωρεί πως είναι δυνατόν το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) της 3ης Ιουλίου να συμφωνήσει στο σχέδιο επί της αρχής.

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) που μετείχε σε συνομιλίες για την εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους, σήμερα Δευτέρα, ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε πρόοδος. Στη συνάντηση της Ρώμης συμμετείχαν αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών ευρωπαϊκών χωρών καθώς και άλλοι παράγοντες, συμπλήρωσε το IIF.

http://www.eglimatikotita.gr/2011/06/blog-post_7422.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s