Ελλάδα: Της επί χρήμασι εκδιδομένης γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα μετα το Μεσοπρόθεσμο


Με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, η Ελλάδα περνάει στα χέρια του κάθε επιχειρηματία. Αντίο θα πρέπει να πούμε στις ομορφιές που απολαμβάναμε γιατί πλέον θα χρειάζεται να πληρώνουμε για να δούμε τα τοπία της χώρας μας.

Θέλεις να πας για μπανάκι; Θα τα στάζεις στον τύπο που του δόθηκε με απευθείας παραχώρηση η χρήση του αιγιαλού.

Θες δε θες, θα μάθεις γκολφ αν επιθυμείς να δεις συγκεκριμένα μέρη πολλών νησιών του Αιγαίου. «Ναι» του Δήμου για 3 Γήπεδα γκολφ στην Κω (πηγή). Χοντρή μπίζνα μοναστηριων που εδώ και πολλούς μήνες πουλάνε εκτάσεις σε ιδιώτες (πηγή). Γκολφ στην έρημο στην Κρήτη – εταιρία σε συνεργασία με την Μονή Τοπλού, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της τεράστια έκταση  έβγαλε σχέδιο «αξιοποίησης», λάδωσε και μερικούς υπαλλήλους των αρμόδιων υπουργείων και ως δια μαγείας (!) είχε εγκριθεί η πρόταση (πηγή).Κάτα τ’άλλα ο κύριος Παπανδρέου θέλει να περάσει το δήθεν πράσινο σχέδιο για να σώσει το περιβάλλον όταν η WWF ξεκάθαρα καταγράφει της καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον με την δημιουργία ενός γηπέδου γκολφ (πηγή).

Δείτε τι αλλαγές έρχονται (http://www.dimokratiki.gr/article.asp?articleID=11037&catID=18&pubID=1):

Αλλαγή σκηνικού στις τουριστικές επενδύσεις με το Μεσοπρόθεσμο

Εντυπωσιακές ρυθμίσεις για την υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων στα ακίνητα του Δημοσίου επιφέρει το θεσμικό πλαίσιο, που προωθείται μέσω της λειτουργίας του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας. Κατ’ αρχήν, τουριστικά καταλύματα και εγκαταστάσεις μπορούν να δημιουργούνται ακόμη και στα ακίνητα που εκμισθώνονται για να γίνουν επιχειρηματικά πάρκα. Στα ακίνητα για χρήση τουρισμού-αναψυχής παρέχεται η δυνατότητα για πληθώρα εγκαταστάσεων, ακόμη και καζίνων. Προφανώς, το ανάλογο αίτημα θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με το ύψος της επένδυσης, την περιοχή κ.ά. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επίσης, επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση στον επενδυτή της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων (ή επέκτασης ήδη υφιστάμενων στην περιοχή λιμενικών εγκαταστάσεων).

ΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Στα ακίνητα που έχουν ως γενικό προορισμό τον τουρισμό – αναψυχή επιτρέπονται:

α) Τουριστικά καταλύματα (κύρια και μη κύρια, σύνθετα τουριστικά καταλύματα κ.λπ.).
β) Ειδικές τουριστικές υποδομές και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις (συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, υδροθεραπευτήρια κ.λπ.).
γ) Τουριστικοί λιμένες – μαρίνες.
δ) Κατοικία.
ε) Εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών.
στ) Καζίνα.
ζ) Κοινωνική πρόνοια.
η) Αθλητικές εγκαταστάσεις.
θ) Πολιτιστικές εγκαταστάσεις.
ι) Θρησκευτικοί χώροι.
ια) Περίθαλψη.
ιβ) Χώροι συνάθροισης κοινού.
ιγ) Εστίαση.
ιδ) Αναψυκτήρια.
ιε) Κέντρα διασκέδασης, αναψυχής.
ιστ) Στάθμευση (κτίρια – γήπεδα).
ιζ) Εγκαταστάσεις εκθεσιακών χώρων.
ιη) Ελικοδρόμιο.
ιθ) Κάθε άλλη συναφής χρήση, η οποία δεν μεταβάλλει τον γενικό προορισμό του ακινήτου.

Ο ανώτατος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης για τις τουριστικές επενδύσεις ορίζεται σε 0,2, ενώ το ανώτατο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης ορίζεται σε 50%.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

1. Νομιμοποιούνται όλες οι τουριστικές εγκαταστάσεις (κτιριακές και λιμενικές) που έχουν ανεγερθεί από τον ΕΟΤ ή τρίτο για λογαριασμό του μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 2837/2000 (ΦΕΚ Α΄ 178), χωρίς την κατά νόμο άδεια. Για τη νομιμότητα των λιμενικών και των κτιριακών εγκαταστάσεων εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη του ΕΟΤ, μετά από εισήγηση της τεχνικής του υπηρεσίας, εφόσον αποδεικνύεται από μελέτες, διαγράμματα, εργολαβικές συμβάσεις ή άλλα πρόσφορα στοιχεία, ότι τα κτίσματα ανεγέρθηκαν από τον ΕΟΤ ή τρίτο για λογαριασμό του. Με την έκδοση της ανωτέρω απόφασης, οι εγκαταστάσεις, όπως αυτές περιγράφονται και αποτυπώνονται στο διάγραμμα που τη συνοδεύει, θεωρείται ότι πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για την έκδοση οικοδομικής άδειας επισκευής, συντήρησης, εκσυγχρονισμού ή επέκτασης και οι αρμόδιες Πολεοδομικές Υπηρεσίες υποχρεούνται στη χορήγησή της.

2. Στις περιπτώσεις άρσης της απαλλοτρίωσης τμημάτων εκτάσεων του ΕΟΤ, εφόσον η αξιοποίηση της υπολειπόμενης απαλλοτριωθείσας έκτασης καθίσταται δυσχερής σύμφωνα με τον σκοπό της απαλλοτρίωσης, κηρύσσεται εκ νέου αναγκαστική απαλλοτρίωση. Υπενθυμίζεται ότι σε αρκετές μεγάλες εκτάσεις του ΕΟΤ, που παραμένουν επί χρόνια αναξιοποίητες (π.χ. Αναβύσσου, Αφάντου Ρόδου, Παλιουρίου Χαλκιδικής, κ.α.), παλιοί ιδιοκτήτες ή κληρονόμοι τους έχουν πετύχει δικαστικές αποφάσεις για την επιστροφή των οικοπέδων, που είχαν απαλλοτριωθεί πριν από δεκαετίες, αφού οι δικαστές έκριναν ότι παρήλθε ο «εύλογος χρόνος» για την αξιοποίησή τους.

3. Η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ), που διαχειρίζεται την περιουσία του ΕΟΤ, μπορεί να καταγγέλλει μισθώσεις ακινήτων, διοίκησης και διαχείρισης, «εφόσον η συνέχισή τους είναι ασυμβίβαστη προς την τουριστική αξιοποίηση της συνολικής έκτασης, εντός της οποίας βρίσκονται». Οπως επισημαίνεται, «το ασυμβίβαστο της συνέχισης της μίσθωσης τεκμαίρεται, στην περίπτωση που η ΕΤΑ ΑΕ προβαίνει στην ανάθεση της τουριστικής αξιοποίησης του συνόλου του ακινήτου, ύστερα από δημόσιο διαγωνισμό για την επιλογή μισθωτή. Η καταγγελία γίνεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΑ ΑΕ, εφόσον έχει δημοσιευθεί η σχετική διακήρυξη του διαγωνισμού, τα δε αποτελέσματα της καταγγελίας επέρχονται έναν (1) μήνα από την κοινοποίηση της καταγγελίας στον μισθωτή. Για την πρόωρη λύση της μίσθωσης καταβάλλεται αποζημίωση στον μισθωτή ίση με έξι (6) μηναία μισθώματα».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s