Παραλίες σε ιδιώτες για 50 χρόνια


Παραχώρηση «αιγιαλού και παραλίας» σε επενδυτές αλλά και τροποποιήσεις στις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης προβλέπονται στον Εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου.

Η παραχώρηση «αιγιαλού και παραλίας» σε ιδιώτες επενδυτές για διάστημα μέχρι και 50 ετών, αλλά και τροποποιήσεις στις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης, προκειμένου να ξεκολλήσουν επενδύσεις, προβλέπονται στον Εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.

Πιο αναλυτικά, στο Κεφάλαιο Β’ του νόμου αναφέρεται ότι για την αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση στον κύριο της επένδυσης της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή λιμενικών εγκαταστάσεων.

Η παραχώρηση γίνεται για 50 χρόνια.

Εξάλλου, σημειώνεται πως οι κατευθύνσεις της εθνικής χωροταξικής πολιτικής, όπως αυτές απορρέουν από τα υφιστάμενα χωροταξικά πλαίσια εθνικού επιπέδου, λαμβάνονται υπόψη και συνεκτιμώνται κατά τον καθορισμό του χωρικού προορισμού των δημοσίων ακινήτων σε συνδυασμό με τις ανάγκες της δημοσιονομικής βιωσιμότητας.

Επίσης, προστίθεται ότι η αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων στα οποία περιλαμβάνονται χώροι που προστατεύονται από την κείμενη περιβαλλοντική και αρχαιολογική νομοθεσία, όπως είναι ιδίως ζώνες προστασίας αρχαιολογικών χώρων.

ΡΥΘΜΙΣΗ
Δυνατότητα αγοράς μετά τα 100 έτη

Ειδική ρύθμιση, με την οποία ορίζεται ο θεσμός της «επιφάνειας» για την παραχώρηση με μακροχρόνια μίσθωση από 50 έως και 100 έτη δημόσιων κτημάτων, περιέχεται στον Εφαρμοστικό νόμο. Μάλιστα, τα μελλοντικά έσοδα από αυτές τις μισθώσεις μπορούν να τιτλοποιηθούν, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στον επενδυτή να αγοράσει το ακίνητο μετά την παρέλευση 100 ετών.

 

http://www.e-go.gr/news/article.asp?catid=17826&subid=2&pubid=128696335

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s