Έξω στο φως


 

Χρέος, αγανακτισμένοι, ανεργία, δόσεις, ξεπούλημα, δυσβάσταχτοι όροι, χρεωκοπία. Καθημερινά με όλα αυτά τα συνθήματα απελπισίας μας γίνεται μια ύπουλη πλύση εγκεφάλου μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία μας παρουσιάζουν μία κατάσταση δυσοίωνη και μη αναστρέψιμη. Πολλές στατιστικές έρευνες μιλούν για τις επιπτώσεις της κρίσης στην ψυχολογία και τη διάθεση των πολιτών.

Τα πρόσημα είναι επί το πλείστον αρνητικά. Κακή ψυχολογία,απαισιοδοξία,τάση προς ασθένειες όπως κατάθλιψη και άγχος, έλλειψη διάθεσης, απομόνωση κλπ.

Παρ’όλα αυτά η μάζα βρήκε τη δύναμη, το σθένος και το κουράγιο και βγήκε στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί και να διαδηλώσει. Εχουν περάσει αρκετές ημέρες από τότε που το Κίνημα των Αγανακτισμένων Πολιτών άρχισε να συγκεντρώνεται μπροστά από το Κοινοβούλιο και να διαδηλώνει ειρηνικά. Το ερώτημα όμως που αιωρείται είναι εάν όντως το μαχαίρι μπει στο κόκκαλο τι θα γίνει μετά.Υπάρχει κάποιος που να έχει ολοκληρωμένο πακέτο λύσεων; Γιατί μπορεί η Μάζα να βρήκε μία κατεύθυνση αλλά παραμένει Μάζα η οποία εύκολα διασπάται, διαβάλλεται, ατονεί και κατευθύνεται. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι γι’αυτές τις περιπτώσεις η συνταγή είναι μία «άρτος και θεάματα», τα οποία σερβίρονται στην Μάζα η οποία είναι πεινασμένη και στερημένη και έτσι οι στόχοι και τα ιδανικά πηγαίνουν περίπατο.

Αυτό που χρειάζεται είναι η Μάζα να αποκτήσει ταυτότητα με συγκεκριμένο σχέδιο και πρόγραμμα και να βρεθεί κάποιος ηγέτης που θα εμπνεύσει τον κόσμο χωρίς υποκινούμενα συμφέροντα, χωρίς ίχνος σημερινής πολιτικής απόχρωσης, ο οποίος θα δώσει όραμα στους ανθρώπους και όρεξη για δουλειά και δημιουργικότητα.

Ισως να μην είναι εύκολο και κάποιος να πει ότι μπορεί να είναι και ουτοπικό αλλά σίγουρα δεν είναι μακριά.Οταν έχουμε μία πληγή και πηγαίνουμε στον γιατρό να μας την περιποιηθεί, την ώρα που μας βάζει το οινόπνευμα, το ιώδιο και τη γάζα, πονάμε, ίσως και περισσότερο από την ώρα που χτυπήσαμε. Αυτό συμμβαίνει στην κοινωνία μας. Εχει μία μεγάλη πληγή που χρειάζεται πρώτες βοήθειες .

Είναι τώρα η ώρα να απαλλαγούμε από τις ιδιότητες της Μάζας και να μεταμορφωθούμε σε ένα κίνημα ενεργών πολιτών, με ορθή πολιτική, συνδιασμένη με κοινωνική, πολιτιστική και ηθική συνείδηση. Να μάθουμε να διεκδικούμε ότι δικαιούμαστε και να αντιμετωπίσουμε πρόσωπο με πρόσωπο την πραγματικότητα. Η κατάσταση είναι εύκολα αναστρέψιμη αρκεί να επαναπροσδιοριστούμε ως κοινωνία, αποφεύγοντας τον μιμητισμό. Να πάψουμε να ακούμε κάθε Κασσάνδρα που μας θεωρεί ήδη κλινικά νεκρούς και να εμπιστευτούμε την τύχη αυτού του τόπου σε πολίτες με δυνατή προσωπικότητα, επιστήμονες, ανθρώπους του πνεύματος και οραματιστές με φιλοδοξίες που είναι υπέρ του συνόλου και όχι του ατόμου. Οι λύσεις υπάρχουν,βρίσκονται ανάμεσά μας και ζητούν υποστήριξη.Υποστήριξη με ανιδιοτέλεια και πίστωση χρόνου. Δεν έρχονται εύκολα οι αλλαγές, θέλουν χρόνο. Αλλωστε και εδώ που φτάσαμε χρειάστηκαν δεκαετίες για να υλοποιηθεί το μαύρο σχέδιο του ναυαγίου της χώρας μας. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είπε «Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για την απελευθέρωση της Ελλάδος και δεν την παίρνει πίσω» και η ιστορία τον δικαίωσε. Ο λαός όμως τον εμπιστεύθηκε και εκείνος δεν τους απογοήτευσε.Είχε όραμα,είχε δύναμη,έκρυβε όλη την Ελλάδα μέσα του και τα κατάφερε.Ηρθε από το πουθενά αλλά όταν είπε είμαι εδώ για την πατρίδα το εννοούσε.Ο λόγος του ήταν ανώτερος από την υπογραφή του.

Υπάρχουν σήμερα τέτοιες προσωπικότητες που θέλουν να βοηθήσουν.Που έχουν την γνώση,την εμπειρία και το όραμα. Χρειάζεται όμως υποστήριξη και οργάνωση. Σωματεία, Αδελφότητες ή Σύλλογοι όπως αυτό της Φιλαδέλφειας μπορούν να προάγουν αυτά τα αγαθά όπως της δημοκρατίας ,της αξιοκρατίας και της ισονομίας των πολιτών. Υπάρχουν συμπολίτες μας που προσπαθούν να φτιάξουν χαρακτήρες που να μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος των πολλών. Οι πολιτικοί μας άρχοντες απέτυχαν, οι θρησκευτικοί ποιμένες βρίσκονται σε άλλη εποχή και οι οικονομικοί καρχαρίες ανενόχλητοι λυμαίνονται τον εθνικό μας πλούτο.

Ας βγούμε από το κοπάδι στο φως, έτσι ώστε να φανούν οι όποιες ατέλειες αλλά και εκείνα τα χαρίσματα που θα μαςκάνουν να ξεχωρίσουμε. Μόνο αν πάψουμε να λειτουργούμε σαν Μάζα και πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας θα καταφέρουμε να μη μας εκμεταλεύονται οι λίγοι.

 

Eλληνική Φιλία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s