Μαχαίρι εκατομμυρίων στα κοινωνικά επιδόματα


Σε αλλαγή των κριτηρίων για την παροχή κοινωνικών παροχών με περικοπές 345 εκατομμυρίων ευρώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους προχωρά το υπουργείο Εργασίας. Διαβάστε τις αλλαγές για τις παροχές στους ανέργους

Σε αλλαγή των κριτηρίων για τους δικαιούχους κοινωνικών παροχών με σκοπό την ενίσχυση εκείνων που το έχουν πραγματικά ανάγκη προχωρά το υπουργείο Εργασίας, με το επίδομα ανεργίας να μπαίνει πρώτο στο στόχαστρο.

Συνολικά, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», θα γίνουν περικοπές ύψους 345 εκατομμυρίων ευρώ έως το τέλος του έτους στις παροχές του ΟΑΕΔ, του ΟΕΚ, της Εργατικής Εστίας και άλλων κοινωνικών επιδομάτων.

Από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνεται ότι δεν περικόπτονται τα κοινωνικά επιδόματα και οι παροχές προς όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Αντίθετα υποστηρίζεται ότι με την εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων στη διαδικασία επιλογής των δικαιούχων μπαίνει μια τάξη, ώστε να σταματήσουν οι καταστρατηγήσεις και να εξοικονομηθούν ακόμα περισσότεροι πόροι για όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

Με διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο ψηφισθέν νομοσχέδιο του Μεσοπρόθεσμου γίνονται αυστηρότερες (με περισσότερες απαιτούμενες ημέρες) οι προϋποθέσεις για την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

Aπό 1/1/2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας τετραετίας, δεν είναι δυνατό να είναι περισσότερα των 450.

Αν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των 450 ημερησίων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερησίων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανωτάτου ορίου των 450 ημερησίων επιδομάτων.

Από 1/1/2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 400.

Επίσης, επέρχονται περιορισμοί στα επιδόματα των ανέργων. Έτσι, από 1/7/2012, λόγω των εορτών Πάσχα και Χριστουγέννων, παρέχεται κάθε χρόνο στους επιδοτούμενους ανέργους οικονομική ενίσχυση ως εξής:

* Για τις εορτές του Πάσχα ίση με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας, εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου.

* Για τις εορτές των Χριστουγέννων ίση με το ποσό του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας, εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου.

Εξάλλου, στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΣΕΠΕ γίνονται οι παρακάτω τρεις αλλαγές για τους ανέργους:

* Το επίδομα ανεργίας μετατρέπεται σε επίδομα εργασίας. Στον εργαζόμενο καταβάλλεται κουπόνι ίσης αξίας με το επίδομα ανεργίας, το οποίο μπορεί να αξιοποιήσει για να προσληφθεί σε επιχείρηση με μείωση του μισθολογικού κόστους.

* Εξασφαλίζεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανέργους και σε άλλες ευπαθείς ομάδες. Καλύπτονται για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για το 2011 οι άνεργοι, καθώς και οι εργαζόμενοι που συμπλήρωσαν, το 2010, τουλάχιστον 50 ένσημα.

Επίσης οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος καθώς και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας και οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν χαρακτηρισθεί ως πυρόπληκτες και τα μέλη της οικογένειάς τους.

* Όσοι δεν συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, θα υπαχθούν στο ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ αφού συμπληρώσουν τρεις μήνες ανεργίας (αντί ενός έτους που απαιτείται σήμερα).

 

http://news247.gr/oikonomia/oikonomika/maxairi_345_ekat_eyrw_sta_koinwnika_epidomata.1168522.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s