Μεγάλη επιτυχία είχε το 27ο Αντάμωμα των Βλάχων


Η μεγάλη συμμετοχή στο 27ο Αντάμωμα Βλάχων από την Ελλάδα και τη διασπορά αντιπροσωπευτική του ρόλου και της σημασίας των Βλάχων για την Ελλάδα και τον απανταχού Ελληνισμό

Πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες Βλάχοι, απ’ oλόκληρη την Ελλάδα και…


 τη διασπορά αντάμωσαν στο Μέτσοβο, στο πλαίσιο του 27ου Ανταμώματος Βλάχων που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων. Συμμετείχαν 60 χορευτικά συγκροτήματα με περισσότερους από 2000 χορευτές και αντιπροσωπείες των 107 Συλλόγων μελών της Ομοσπονδίας.

Στο πλαίσιο του Ανταμώματος παρουσιάστηκαν την πρώτη ημέρα στο δημοτικό διαμέρισμα Ανηλίου δρώμενα από την παραδοσιακή ζωή (επεξεργασίας μαλλιού, προετοιμασίας των προικιών, του γάμου και του πανηγυριού). Την ίδια μέρα έγινε κι η αναπαράσταση του ολοκαυτώματος της Κουτσούφλιανης. Το Σάββατο οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην πλατεία Λυκιαρδοπούλου στο Μέτσοβο όπου εμφανίστηκαν τα χορευτικά και τοπικοί χοροί απ’ όλη την βλαχόφωνη Ρωμιοσύνη. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ Μιχάλης Μαγειρίας ο οποίος μιλώντας στη ζωντανή βλάχικη προφορική γλώσσα καλωσόρισε όλους τους Βλάχους από την Ελλάδα και τη διασπορά τονίζοντας ότι πατρίδα και κοιτίδα των απανταχού Βλάχων είναι η πατρογονική γη της Πίνδου.

Καλωσόρισμα απήυθυνε ο δήμαρχος Μετσόβου κ. Νίκος Τσομπίκος και χαιρέτησαν τις εκδηλώσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Σέργιος Λαμπρόπουλος, ο κ. Κώστας Τασούλας Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής του Λάος Αστέριος Ροντούλης κι ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Χαιρετισμό έστειλε κι ο καταγόμενος από το Περιβόλι Γραμματέας της Κονοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος.

Παρεβρέθηκαν οι βουλευτές Θανάσης Οικονόμου, Σταύρος Καλογιάννης, Γιάννης Ιωαννίδης, Κώστας Γκιουλέκας και οι δήμαρχοι Καλαμπάκας Τάκης Σακελαρίου, Ρήγα Φεραίου Ελένη Λαΐτσου Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας, οι αντιπεριφερειάρχες Ιωαννίνων Οδυσσέας Πότσης και Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο κόσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Μιχάλης Τρίτος, ο καθηγητής Βαγγέλης Αυδίκος και πολλοί Βλάχοι επιστήμονες. Από τη Διασπορά ήταν ο Θανάσης Πότσης αντιπρόεδρος της Ομόνοιας

ΚΕΑΔ κι οι πρόεδροι των βλάχικων συλλόγων στην ΠΓΔΜ.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή στην θέση Προφήτης Ηλίας στο Μέτσοβο με τον μεγάλο χορό « κόρλου μάρι».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσίασε ο γνωστός δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βαγγέλης Μητρούσιας, ενώ ο Σάββας Σιάτρας ήρθε από την Αθήνα, για να τραγουδήσει για τους Βλάχους (κι οι δυο αφιλοκερδώς).

O πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων Μιχάλης Μαγειρίας

Αναπαράσταση του ολοκαυτώματος της Κουτσούφλιανης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s