Προσόντα επιβίωσης


 

Για να τα καταφέρει κάποιος σε μια κοινωνία χωρίς αλληλεγγύη, περιστοιχισμένος από καταναλωτές παρά πολίτες και ένα κράτος που δε φαίνεται να νοιάζεται, είναι να εξελιχθεί και να γίνει πολύ καλύτερος σε όλους τους τομείς. Αυτό οφείλει να κάνει για τον εαυτό του και τους συνανθρώπους του.

Χρειάζεται να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα, γι’αυτό πρέπει να ασκηθεί στην κρίση των καταστάσεων και την διάκριση των χαρακτήρων. Όποιος νομίζει πως αντιλαμβάνεται τα πράγματα παρακολουθώντας τα δελτία ειδήσεων και τα είδη των ανθρώπων από τα reality shows, τότε όλη η τύχη του κόσμου δεν πρόκειται να τον γλυτώσει από τις επιλογές του. Η ζωή είναι αλλού. Δεν βρίσκεται στο περίγραμμα της μικρής οθόνης.

Βέβαια για να ξεφύγουμε από τη γενική «επιλογή» της αποχαύνωσης, πρέπει να το λέει η καρδιά μας. Να πιστέψουμε με όλο μας το είναι σε ιδέες και ιδανικά, χωρίς να επηρεαζόμαστε από την… κοινή λογική. Μόνο με χαλύβδινη θέληση μπορεί να νικήσει κανείς την βλακεία που μας έχει περικυκλώσει. Και επειδή αυτός που έχει αυτοκυριαρχία σε μεγάλο βαθμό, κινδυνεύει να γίνει αυστηρός με τους άλλους, να θυμόμαστε ότι ο άνθρωπος έχει συναίσθημα. Χάρη στην αγάπη μπορεί να κάνει πράγματα που διαφορετικά δεν θα μπορούσε. Η αγάπη είναι δύναμη γιατί έχει μέσα της και νοημοσύνη. Αρκεί φυσικά να μπορεί κάποιος να ξεχωρίζει τις έννοιες. Άλλο αγάπη κι άλλο αδυναμία. Όποιοι έχουν αγάπη αντιλαμβάνονται και ξέρουν πως να χειριστούν τις καταστάσεις. Εκείνοι που έχουν μπερδευτεί και θεωρούν ως αγάπη την αδυναμία, θα χάνουν συνέχεια, χωρίς να αντιλαμβάνονται το γιατί, συνεχώς μπερδεμένοι και μόνιμα ανασφαλείς.

Τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα, για αυτό πάντα να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ότι βρεθεί στο δρόμο μας. Η ευστροφία δεν είναι το προσόν εκείνο για το οποίο περηφανεύεται κανείς, αλλά το μέσο-χάρισμα για να βρίσκουμε λύσεις για εμάς και τους συνανθρώπους μας. Η δημιουργικότητα και η πρωτοτυπία είναι απαραίτητα στοιχεία επιτυχίας και επιβίωσης. Όποιος κι αν είναι ο στόχος μας στη ζωή, πρέπει να μπορούμε να οργανώνουμε και τον εαυτό μας και τους άλλους. Φυσικά είναι μεγάλη υπόθεση το να κυριαρχεί και να κυβερνά κάποιος, τον εαυτό του ας πούμε για αρχή.

Πριν από 100 χρόνια οι άνθρωποι έπρεπε να έχουν κάποια προσόντα για να πετύχουν. Ήταν σημαντικό να ξέρουν γραφή κι ανάγνωση. Πριν από 20 ήταν σημαντικό να ξέρουν να χειρίζονται Η/Υ. Σήμερα είναι σημαντικό να έχουμε κάτι που πάντα είχε μεγάλη σημασία. Χαρακτήρα κι ανθρωπιά.

 

http://www.elfi.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s