Ποιοι θα πληρώσουν έκτακτους φόρους και πόσο.


Μία πραγματική καταιγίδα από «ραβασάκια» της εφορίας και νέες φοροεπιβαρύνσεις έρχονται με το καλημέρα του Ιουλίου και μέχρι το τέλος του έτους σε όλους τους φορολογουμένους με την εφαρμογή των νέων φορο-μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και του εφαρμοστικού νόμου που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή.

Οι «ανοιχτοί λογαριασμοί» με την εφορία αφορούν φόρο εισοδήματος μέσω της αυξημένης παρακράτησης φόρου, «έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, τέλη κυκλοφορίας, έκτακτες εισφορές σε Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και πισίνες, φόροι στην ακίνητη περιουσία. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του μήνα ακριβαίνουν για ακόμη μια φορά τα «φθηνά» τσιγάρα ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου έρχονται αυξήσεις στα αγαθά που σερβίρονται σε ταβέρνες, καφετέριες, ψητοπωλεία κλπ, τα αναψυκτικά και τους χυμούς με την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Αυξημένη παρακράτηση φόρου σε μισθούς – συντάξεις: Άμεσα τίθεται σε εφαρμογή η μείωση του αφορολόγητου ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 8.000 ευρώ και η νέα φορολογική κλίμακαπου φέρνει αυξημένες κρατήσεις φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Από αυτό το μήνα οι μισθωτοί ηλικίας άνω των 30 ετών και οι συνταξιούχοι ηλικίας μέχρι 65 ετών με μηνιαίες αποδοχές από 600 έως και 1.000 ευρώ θα διαπιστώσουν μείωση στο μισθό ή τη σύνταξή τους κατά 1% έως και 3%. Μισθωτοί άνω των 30 ετών και οι συνταξιούχοι μέχρι 65 ετών που λαμβάνουν μηνιαίες καθαρές αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ θα χάσουν από 28,14 έως και 32,83 ευρώ το μήνα. Ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις, από 33 έως και 38 ευρώ το μήνα, θα υποστούν οι μισθωτοί με ένα ή δύο τέκνα και αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ το μήνα. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών με τις οδηγίες για την παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις με τη νέα φορολογική κλίμακα. Όσον αφορά τον επιπλέον φόρο που προκύπτει λόγω της αναδρομικής μείωσης του αφορολόγητου ορίου από την 1η Ιανουαρίου 2011, το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να μην τον εισπράξει φέτος, αλλά με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης του 2012.

2. «Έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης: Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αρχίσουν να έρχονται τα σημειώματα για την καταβολή της ειδικής εισφοράς στους φορολογούμενους που δηλώνουν εισοδήματα μεγαλύτερα από 12.000 ευρώ. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών θα αναλάβει να εντοπίσει τους υπόχρεους και θα τους αποστείλει ειδοποιητήρια με τα οποία θα τους καλεί να εξοφλήσουν την εισφορά είτε εφάπαξ είτε σε 2 έως 6 μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ. Σε περίπτωση που η εισφορά είναι μικρότερη των 300 ευρώ θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ. Φορολογούμενοι με εισοδήματα από 12.000 και μέχρι 20.000 ευρώ, το ποσό της εισφοράς θα υπολογιστεί με 1% επί του συνολικού εισοδήματος και θα κυμανθεί από 121 έως και 200 ευρώ. Όσοι φορολογούμενοι έχουν δηλώσει ετήσιο εισόδημα πάνω από 20.000 και μέχρι 50.000 ευρώ, θα πληρώσουν ειδική εισφορά με συντελεστή 2% επί του συνολικού εισοδήματός τους, δηλαδή θα καταβάλουν ποσά από 408 έως και 1.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ και μέχρι 100.000 ευρώ θα πληρώσουν εισφορά με συντελεστή 3% επί του συνολικού εισοδήματος, δηλαδή θα καταβάλουν ποσά που θα κυμαίνονται από 1.500 έως 3.000 ευρώ. Τέλος, όσοι απέκτησαν το 2010 εισοδήματα μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ θα πληρώσουν την εισφορά με συντελεστή 4% επί του συνολικού εισοδήματος, δηλαδή θα κληθούν να καταβάλουν ποσά μεγαλύτερα των 4.000 ευρώ.

3. Τέλος επιτηδεύματος: Τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα κληθούν να πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος των 300 ευρώ πάνω από 1.000.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Το τέλος θα πληρώσουν και όσοι είχαν το 2010 μηδενικό τζίρο, λόγω «αδράνειας», οι εργαζόμενοι των 700 ευρώ που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε έναν εργοδότη και αμείβονται με «μπλοκάκι» καθώς και οι μισθωτοί οι οποίοι αποκτούν εισοδήματα και από ελευθέριο επάγγελμα. Από το τέλος εξαιρούνται μόνο:

– Νέοι αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν συμπληρώσει 5 έτη άσκησης επαγγέλματος.

– Όσοι βρίσκονται μέχρι και 3 έτη πριν τη συνταξιοδότησή τους, εφόσον είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 62 ετών.

– Οι κάτοικοι χωριών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων και νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

Η ΓΓΠΣ θα εκδώσει και θα στείλει τα σχετικά εκκαθαριστικά σημειώματα. Ειδικά όσοι έχουν συνολικό ατομικό εισόδημα (δηλωθέν ή τεκμαρτό ) άνω των 12.000 ευρώ για το 2010 θα κληθούν πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος μαζί με το λογαριασμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης .

4. Έκτακτες εισφορές: Εντός του φθινοπώρου οι ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων άνω των 1.929 κ.εκ. και παλαιότητα μέχρι 10 ετών, οι κάτοχοι σκαφών αναψυχής, με εξαίρεση όσους έχουν σκάφη ανοικτού τύπου μήκους μέχρι 6 μέτρα, καθώς και όσοι κατέχουν πισίνες θα κληθούν να πληρώσουν και έκτακτη εισφορά, η οποία θα υπολογιστεί με 5% επί των τεκμηρίων διαβίωσης του οικονομικού έτους 2011. Για τον υπολογισμό της εισφοράς θα εκδοθούν από τη ΓΓΠΣ εκκαθαριστικά σημειώματα, τα οποία θα αποσταλούν στους φορολογούμενους.

5.Φόροι στα ακίνητα: Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009 και να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την επιβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ειδικά για φέτος ΦΑΠ θα υπολογιστεί με το μειωμένο αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ.

6. Τσιγάρα. Ακριβότερα έως και 60 λεπτά το πακέτο θα πωλούνται μέχρι το τέλος Ιουλίου τα φθηνά τσιγάρα. Οι καπνιστές θα τα αγοράζουν προς 2,80 έως 3 ευρώ το πακέτο. Η αύξηση αυτή προκύπτει από την αύξηση του ελάχιστου ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβαρύνει τα τσιγάρα, από το 75% στο 100% του συνολικού ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται στη σταθμισμένη μέση τιμή λιανικής πώλησης των τσιγάρων.

7. ΦΠΑ: Από την 1η Σεπτεμβρίου θα αυξηθεί, από το 13% στο 23% ο ΦΠΑ που επιβαρύνει τις τιμές πώλησης σε όλα τα αναψυκτικά, τους χυμούς και τα ανθρακούχα εμφιαλωμένα νερά, καθώς και την παροχή γευμάτων σε εστιατόρια, ταβέρνες, οινομαγειρεία, πιτσαρίες, ψητοπωλεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία κ.λ.π.

8. Τέλη κυκλοφορίας: Όλοι οι κάτοχοι οχημάτων θα κληθούν, στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011, να πληρώσουν τα νέα αυξημένα έως και 12,5% τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2012.

9. Φυσικό αέριο: Από την 1η Σεπτεμβρίου θα ακριβύνει το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση χιλιάδων νοικοκυριών.

10. Πετρέλαιο θέρμανσης: Από τις 15 Οκτωβρίου θα τεθεί σε ισχύ ο αυξημένος από 21 σε 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, δηλαδή από 2 σε 6 λεπτά ανά λίτρο, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης που παραλαμβάνουν και χρησιμοποιούν τα φυσικά πρόσωπα, για τη χρονική περίοδο από 15 Οκτωβρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Από την αύξηση αυτή του ΕΦΚ θα προκληθεί επιβάρυνση των τελικών καταναλωτών κατά 5 – 6 λεπτά το λίτρο.  [Μαρία Βουργάνα, Ημερησία]

http://networkedblogs.com/jZMHW

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s