Η κυβέρνηση τολμά για πετρέλαιο στο Ιόνιο, όχι όμως στο Αιγαίο


Διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου, που θα διενεργήσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή που εκτείνεται από το μέσον περίπου του Ιονίου Πελάγους, έως και τις ανατολικές ακτές της Κρήτης και την ευρύτερη περιοχή της Γαύδου, για την αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, θα έχει προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη την Τετάρτη (06/07) στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στη συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το “Βήμα” (07/07), έγινε συγκεκριμένη παρουσίαση των ενεργειακών προοπτικών και του δυναμικού της θαλάσσιας περιοχής της Δυτικής Ελλάδας.

Η δημοσιοποίηση στοιχείων για τα πετρελαϊκά αποθέματα της περιοχής αυτήν την περίοδο και σ’αυτήν την οικονομική συγκυρία, ερμηνεύεται και ως ανταπόκριση στις πρόσφατες παροτρύνσεις  περί αξιοποίησης των ενεργειακών δυνατοτήτων της χώρας, ως μέσου για την ελάφρυνση της χώρας από το χρέος.

Υπάρχουν βάσιμες εκτιμήσεις, ότι υπάρχει ενεργειακό απόθεμα σε υδρογονάνθρακες, το οποίο επαρκεί για την προσέλκυση επενδύσεων αρκετών δισ. ευρώ.

Ωστόσο, πηγές του ΥΠΕΚΑ σημειώνουν, ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργηθεί η εντύπωση, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μετατραπεί σε Σαουδική Αραβία ή Νορβηγία. 

Το πετρελαϊκό τόξο του Ιονίου έχει συνολική έκταση 230.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές το ενεργειακό του απόθεμα θα μπορούσε να ισοδυναμεί με το τριπλάσιο ή και τετραπλάσιο της περιοχής του Πρίνου.

Οι υπολογισμοί που έχουν γίνει φέρουν τις οικονομικές δυνατότητες από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της περιοχής περίπου στα 15 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 20ετίας.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι για την ανάληψη των ερευνών έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον “όλοι οι μεγάλοι παίχτες” στον κλάδο των πετρελαιοειδών και κατά συνέπεια, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει “με γοργά βήματα” στην εξερεύνηση των κοιτασμάτων, ώστε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, να υπάρχει συγκεντρωτική εικόνα του ενεργειακού αποθέματος της περιοχής της Δυτικής Ελλάδας. 

http://www.cosmo.gr/Finance/Hellas/332221.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s