Ο στόχος των τοκογλύφων


πηγη: http://www.topontiki.gr/article/19356

 

thumb

Του Δημήτρη Μυ

Η σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή που έχουν προτείνει οι πιστωτές και ευλαβικά ακολουθεί η κυβέρνηση, όπως δείχνουν οι αριθμοί δεν αποδίδει. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι απλό: Είναι οι εισηγητές– Ευρωπαίοι, ΔΝΤ και λοιποί τοκογλύφοι– ανίδεοι ισχυρογνώμονες που επιμένουν σε μια συνταγή η οποία δεν αποδίδει; ή μήπως οι τοκογλύφοι έχουν άλλο στόχο και όχι την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας;

Περί της αποτυχίας της πολιτικής της σκληρή δημοσιονομικής προσαρμογής δεν χωρά καμία αμφιβολία όπως δείχνουν οι αριθμοί. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα έσοδα του προυπολογισμού παρουσιάζουν νέα υστέρηση.

Ειδικότερα, για το εξάμηνο Ιανουάριου- Ιουνίου 2011, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του διαμορφώνεται στα 12.781 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 10.374 εκατ. ευρώ και ελλείμματος 9.997 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά το πρώτο εξάμηνο (Τακτικός και ΠΔΕ) υστερούν έναντι του στόχου κατά 3.051 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 644 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν κατά 8,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010 και διαμορφώθηκαν σε 21.814 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα που παρουσιάζονταν τα παραπάνω στοιχεία ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών Β.Σόιμπλε δήλωνε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν πρόκειται να σπεύσουν απερίσκεπτα για να αποφασίσουν το νέο σχέδιο χρηματοδότησης της Ελλάδας.
«Έχουμε κάνει ό,τι ήταν απαραίτητο για την Ελλάδα και τώρα, γοργά αλλά χωρίς αδικαιολόγητη βιασύνη, θα διαπραγματευτούμε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Είμαστε στο σωστό δρόμο» είπε ο Σόιμπλε από τις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζουν το Eurogroup με θέμα το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και την χρηματοοικονομική κατάσταση στην Ιταλία.

Προφανώς ο Β. Σόιμπλε δεν είναι αφελής, ούτε έπεσε από τα σύννεφα με την αποτυχία του ελληνικού προϋπολογισμού, τις λεπτομέρειες του οποίου, μάλλον γνωρίζει καλύτερα από τον Ευ. Βενιζέλο. Μάλιστα, πίσω από τις λέξεις της δήλωσης Γερμανού υπουργού εύκολα διακρίνει κανείς την ικανοποίηση που προκαλεί αυτή η αποτυχία, καθώς « χωρίς αδικαιολόγητη βιασύνη, θα διαπραγματευτούμε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα». Τι σημαίνει αυτή η φράση είναι εύκολο πια να το αντιληφθεί ο καθένας: Ο Γερμανός υπουργός σφίγγει τη θηλιά στην Αθήνα και γνωρίζοντας την αποτυχία εκτέλεσης του ελληνικού προϋπολογισμού , διατυπώνει τον εκβιασμό: για να πάρετε το επόμενο πρόγραμμα βοήθειας, ξεπουλείστε!

Η ταχύτατη προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και εκποίησης της Δημόσιας περιουσίας, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα των πιστωτών –και δυστυχώς της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό είναι το αντάλλαγμα που ζητούν οι πιστωτές προκειμένου να συνεχίσουν να δανείζουν την Ελλάδα Γνωρίζουν, προφανώς, οι πιστωτές, ότι το ελληνικό χρέος, όπως είναι διαμορφωμένο και με τα τρέχοντα επιτόκια δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Φροντίζουν λοιπόν, πριν αφήσουν τη χώρα να «πεθάνει», να μαζέψουν την περιουσία της…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s